PDA

Zobacz pełną wersję : Wieś Caryńskie.

Marcus
09-06-2013, 09:55
Chcielibyśmy wybrać się do nieistniejącej wsi Caryńskie. Planujemy z Bereżek dojść na Przysłup Caryński i dalej na Caryńskie.
Ciekawy jestem czy z Przysłupa jest oznakowana ścieżka, ile zajmuje dojście?
Być może lepszą drogą jest trasa z Nasicznego?
Proszę o opinie.

Marek

Wojtek Pysz
09-06-2013, 10:35
Ciekawy jestem czy z Przysłupa jest oznakowana ścieżka, ile zajmuje dojście?
Być może lepszą drogą jest trasa z Nasicznego?
Z Nasiczego na Przusyłup przez Caryńskie prowadzi doliną potoku Caryńskiego szeroka droga, utwardzona i w miarę równa, którą da się dojechać samochodem osobowym, ciężarowym, rowerem i czym kto chce. Pieszo dojść też się da:) Zajmuje to pół godziny od schroniska.
32033

Marcus
09-06-2013, 10:52
Dzięki.

Piskal
09-06-2013, 13:03
Ja szedłem przez stanicą ZHP w Nasicznym, w sumie nie wiem, czy jeszcze jest czynna, wtedy nie była, przez przepiękną polanę, aż do wspomnianej drogi. Po drodze, na jej stosunkowo krótkim odcinku widzieliśmy trop miśka i żmiję, tę czarną, najrzadszą.

dorota z krakowa
09-06-2013, 16:18
Ja także na tej drodze spotkałam czarną żmiję; ale było to miejsce tuż za zakrętem do schroniska.
Przeleciała przez drogę tuż przed nami...

peterix
09-06-2013, 16:47
Proponuję wydłużyć wycieczkę na Przełęcz Nasiczniańską, a może i na Dwernik Kamień. Na pewno nie pożałujecie. Samo miejsce po wsi Caryńskie to trochę pachnie malizną :)

Wojtek z Zielonki
10-06-2013, 12:56
Malizna, malizną, ale widoki przepiękne. Co do czarnej żmii, to spotkałem się z nią przed mostkiem, idąc na cmentarz wsi Caryńskie. Wracałem tą drogą o której pisze Piskal, a polana jest cudna.
Pozdrawiam !