PDA

Zobacz pełną wersję : Busy prywatne Przemyśl/Rzeszów - Lesko/Zagórz/Mała Obwodnica

Petefijalkowski
12-06-2013, 19:55
Cześć, potrzebuję zawieźć córkę na wakacje z moimi rodzicami w Bieszczady. No i stoję przed nie lada zagadką jak najlepiej dojechać
z Poznania z przesiadką w Rzeszowie lub Przemyślu. Na poranny PKS Rzeszów - Bukowiec przed 7 nie mam żadnych szans zdążyć. Na PKS Przemyśl - Zagórz ok 9.50 mam 8min zapasu od pociągu, z dzieckiem baaardzo ryzykowne.

Stąd moje pytanie do mieszkańców tych terenów - czy funkcjonuje jakaś prywatna komunikacja z Rzeszowa lub Przemyśla w rejon Leska/Polańczyka/ew. do Czarnej?

Będę wdzięczny.

Piotrek

bartolomeo
12-06-2013, 20:15
czy funkcjonuje jakaś prywatna komunikacja z Rzeszowa [...] w rejon Leska/Polańczyka/ew. do Czarnej?
Tak. W tej chwili przychodzi mi do głowy Neobus i Eurores. Najlepiej zadzwoń na ich infolinie, w sieci krążą różne rozkłady niekoniecznie aktualne, szczególnie w przypadku Euroresu.

EDIT: Oba (Neobus i Eurores) jeżdżą z Warszawy, może tam byłoby się najwygodniej przesiadać?

Miejscowy
12-06-2013, 22:03
Neobusem można też dojechać z Wrocławia do Polańczyka na rano.

krzychuprorok
13-06-2013, 01:08
Nie wiem o której przyjeżdża ten pociąg do Rzeszowa, ale poza tym do Bukowca są inne autobusy w Bieszczady:
Ustrzyki Dolne 7.20
Ustrzyki Górne 8.00 (pon-pt)
Polańczyk 8.35
Przez Przemyśl to szkoda jechać i dokładać jeszcze kilometrów. Jednak najlepszą i najszybszą opcją będzie Neobus z Warszawy a do Warszawy to chyba jest w miarę szybki dojazd pociągiem.

Petefijalkowski
13-06-2013, 07:24
Panowie, pomogliście mi już na tym etapie niesamowicie. Krótko mówiąc w moim przyzwyczajonym do pociągów umyśle (plus przejazd z dzieckiem) niezbyt było miejsce
na dłuższy przejazd busem, ale wobec masakrycznie długich połączeń Poznań - Rzeszów pekapką widzę że opcja busowa z Wrocka lub Wawy jest po prostu dystansująca
pekapkę. Popatrzę gdzie mi lepiej się dostać, czuję że padnie na Wrocek.

Pięknie dziękuję.
Piotrek

krzychuprorok
13-06-2013, 09:35
To już musisz sobie rozplanować jak Ci będzie wygodniej. Dodam tylko, że do Rzeszowa jeżdżą komfortowe autobusy, rzadko busy, przesiadka na busa jest w Niebylcu, pod Rzeszowem, gdzie jest siedziba firmy Neobus.

Miejscowy
13-06-2013, 10:24
też myślę, że opcja przez Wrocław będzie najwygodniejsza i najszybsza, ale niestety nie najtańsza - Neobus trzyma na tej trasie wysokie ceny biletów.
Opcja przez Warszawę może być dużo tańsza, tyle że tylko do Sanoka, bo dalej Neobus też trzyma wysokie ceny. Kupując z wyprzedzeniem można kupić bilety na Polskiego Busa z Poznania do Warszawy za np. 15 zł. i z Warszawy do Sanoka za np. 10 zł. na Neobus. Problematyczna jest tylko przesiadka w Warszawie - trzeba przejechać kawał stolicy za, jak przypuszczam, ok 8 zł na dorosłą osobę komunikacją publiczną, no chyba żeby wziąć taksówkę - przy kilku osobach się opłaci.
Neobusy są chwalą się, że są wygodniejsze od Polskiego Busa i rzeczywiście jest w nich więcej miejsca, ale starsze modele są trochę głośniejsze.
Powinno być gniazdko z prądem, internet (ważne dla dzieci). Piszę powinno, bo w Neobusach nie ma takiego ordungu jak Polskich Busach, nie zawsze wszystko działa, nie zawsze autobus jest dokładnie wysprzątany, np. kiedyś jak jechałem, nie działał internet a innym razem nie było wody w łazience.
Bilety na obie te linie można kupić przez internet - będzie przynajmniej trochę taniej. Na Neobusa można też kupić w autobusie, ale z Warszawy jest wtedy jakieś 10 zł. drożej.

Miejscowy
13-06-2013, 12:31
Problematyczna jest tylko przesiadka w Warszawie - trzeba przejechać kawał stolicy za, jak przypuszczam, ok 8 zł na dorosłą osobę komunikacją publiczną
a nie. Jest bezpośredni autobus z Miłocin na Dw. Zachodni (103). Jedzie poniżej 40 min. i kosztuje 4.40/2.20 zł.

Petefijalkowski
19-06-2013, 13:00
Dziękuję Wam bardzo. Zdecydowałem się na Neobusa Wrocław 22.00 - Polańczyk ok 7.00 rano. Cena to 99zł dorosły i ok 50zł dziecko. Tanio toto nie jest, łącznie wyniesie mnie z koleją z Poznania
ok 190zł.

Petefijalkowski
01-07-2013, 08:24
Wypróbowałem więc w weekend liniami publicznymi wypad w Bieszczady, opcja łączona pkp-bus i jest całkiem ok.

W piątek
Poznań 17.30 - z przesiadką w Lesznie - Wrocław 21:00 (pekape)
Wrocław 22:00 - Polańczyk 7 rano w sobotę

Nazad w niedzielę:
Jakimś busem do Sanoka,
Sanok 16.30 - Warszawa Centralna 23:05
Warszawa cntr 23:20 - Poznań 3:40

Koszt na osobę dorosłą jakiś 270-280zł. Czyli nie tanio, ale da się.

Dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi!
Piotrek

Gienia
01-07-2013, 16:53
W wakacje z naszej kochanej Pyrlandii jeździ autobus pospieszny do Sanoka. Odjazd z Gniezna o 1;55 w Sanoku jest o 14;00 :-D Cena biletu 85 zł. Reszta połączeń to już małe piwko...np. 0 15;05 autobus do Ustrzyk Górnych:-D