PDA

Zobacz pełną wersję : Cień PRL-U w Wetlinie

staszek2800
22-04-2014, 21:13
Witam Wszystkich.
Planuję jechać w tym roku w Bieszczady, zastanawiam się nad noclegiem niedrogim i chciałbym dowiedzieć się czegoś
o schronisku Cień- PRL-u w Wetlinie.
Jeżeli Ktoś z Forumowiczów zna to miejsce, był tam, mieszkał w pokoju 1-osobowym lub 2-osobowym to bardzo proszę
o odpowiedż ; jakie tam są warunki? czy jeżeli sam się wybieram na 8 lub 10 dni to czy mogę " spokojnie" brać tam nocleg
i nie będę żałował? czy może nie powinienem tam zamieszkać a wybrać inne miejsce.
Zapytam może tak; czy w cieniu Prl-u warunki noclegowe nie są gorsze niż w Pensjonacie u Rumcajsa? i czy łazienki są na korytarzu?

Za odp. z góry dziękuję !:-D

Jimi
22-04-2014, 21:58
Hej, ja z 2 lata temu sporo czasu spędziłam w tym Cieniu PRL. Atmosfera była super. Od tego czasu sporo się mogło zmienić, nie mam pojęcia. Schronisko podzielone było na dwa obiekty: surowsze i ładniejsze. Surowsze było większe i przesiąknięte klimatem PRLu (np. meble w stylu gierek) a ładniejsze to już takie normalne. Łazienek nie było w pokojach ale były wspólne dla danego obiektu. Swobodny dostęp do kuchni -kuchenki, czajnika, naczyń. Na terenie schroniska jest super miejsce na ognisko i galeria rękodzieła, więc panuje fajny klimat. Wtedy było super a obecnie nie mam pojęcia kto to prowadzi -szefem jest Mirek ale nie mam pojęcia kto gospodarzem. Ciężko powiedzieć mi, czy będziesz żałował bo: 1) nie znam Cię i nie wiem jakie masz oczekiwania poza tym, że szukasz tańszego noclegu a 2) nie mam pojęcia jaki jest stan obecny ale zakładam, że jak już to na pewno lepszy niż gorszy ;p Więc zapytaj o nocleg w tej "ładniejszej" części a nie w tej typowo prlowskiej.

U Rumcajsa też dane mi było nocować jedną noc -jakiś rewelacji nie było ale było to co powinno być. Klimatu zero. Nie mam pojęcia jak kształtowały się ceny w tych dwóch obiektach, więc pod tym względem nic nie doradzę jaki jest stosunek ceny do jakości. Ale ja bym zdecydowanie wybrała Cień PRL.

creamcheese
23-04-2014, 07:15
U Rumcajsa był taki minus, że nie było garów, a na korytarzu stała jedna bodajże 2 palnikowa kuchenka i jeden czajnik. Jak chciało sie coś upichcić to trzeba było mieć swoje gary. Tak było 2-3 lata temu

staszek2800
23-04-2014, 20:14
Jimi Dziękuję za odpowiedż :-D ja niemam niewiadomo jakich oczekiwań, tylko chciałem się dowiedzieć bo ostatnio mieszkałem u Rumcajsa i właśnie żałowałem tej decyzji
i bardzo nie chcę wtym roku powtórki. U Rumcajsa dali mi mały pokoik pod samym dachem, było ciasno, nawet do szafy trudny dostęp a przez okno widziałem głównie chmury.
Do tego było bardzo gorąco i duszno.
I taka sprawa; ciekawi mnie jak te pokoje wygladają w Cieniu PRL-u, czy jest tam troszkę miejsca bo przecież taki pensjonat u Rumcajsa jest znacznie większy a cień prl-u to o wiele mniejszy dom.
Mówisz że schronisko jest podzielone na dwa obiekty; czy ten przy drodze głownej to jest ten lepszy czy gorszy?

Jimi
23-04-2014, 23:32
Hej, Cień PRL ma duże pokoje. Ta PRLowska część to chyba bardziej na noclegi z większą ilością łóżek niż 2, niektóre pokoje miały styl typowo młodzieżowy czyli na spanie w zbiorówkach ale kto wie, może była też tam jakaś dwójka. Jest to część niewidoczna z drogi. Drugi obiekt, już taki ładny to właśnie ten stojący przy drodze. Może z zewnątrz nie robi takiego wrażenia ale w środku z tego co pamiętam -było ładnie i miło, obity drewnem, dywaniki itp. Pokoje były komfortowe. Aż mnie ciekawi jak jest teraz, bo ja byłam z 2-3 lata temu :)

34267
Po lewej -obiekt widoczny z ulicy, po prawej biały to ten drugi :) Zdjęcie zrobione z podwórka spod galerii.
34268
-Galeria rękodzieła "Smolarnia"

tolek banan
24-04-2014, 20:44
Witam
"Rumcajs" w zeszłym roku był wystawiony na sprzedaż - może ktoś kupił i zmienia standard.
Dwa lata temu znajomi mieszkali tam 2 tygodnie z 7 letnim dzieckiem ,za które nie płacili. Byli zadowoleni. też szykowali sobie posiłki.

dariah
25-04-2014, 15:37
Witajcie. Ja spędziłam trochę czasu w cieniu prl-u, ale to w latach 2010-2011. Klimat i trochę warunki zależą od tego kto w danym czasie ten przybytek prowadzi, a zmiany gospodarzy w tych latach były dość częste. Generalnie było w porządku, jednak już po otwarciu drugiego obiektu, wpadłam kiedyś odwiedzić znajomków (chyba 2 lata temu) i byłam zmasakrowana ilością osób i hałasem, to już nie był klimat tylko harmider i łubudu i nie był to też jakiś szczyt sezonu, bo końcówka września (amatorów taniego spania nie brakuje o każdej porze). Myślę, że w tym miejscu trzeba po prostu być na to przygotowanym. Co do warunków to niestety szału nie ma (kolejki do łazienek, nie wiem jak z dostępem do kuchni, ale wtedy na legalu to była mikrofala, czajnik i parę naczyń pokoje hmm... chyba późne rokokoko ;). Początkowo myślałam, że warunki adekwatne do ceny, ale okazuje się, że przy gimnastyce wyczynowej da radę znaleźć w tym zakresie finansowym na prawdę zacne i bardzo przyzwoite miejsca, te w prl-u takie raczej na przetrwanie, standard taniego hostelu. No ale podsumowując, jak się trafi dobry gospodarz i dobre ludki (a do takowych w prl-u miałam szczęście) to z z resztą idzie wesoło przeżyć.

bieszczadzka_tęsknota
22-10-2014, 15:19
Cień PRL-u w Wetlinie mogę z czystym sumieniem BARDZO polecić! Byłyśmy tam 2 lata temu, w założeniu najpierw kilka dni, potem trudno jednak było opuścić to miejsce (ze względu na cudownego gospodarza Rafała, ale również stałych mieszkańców tego miejsca ;)). Pokoje dość duże, łazienka na korytarzu, dostęp do kuchni bezproblemowy, ogólnie warunki schroniskowe i bardzo fajny klimat!
Mam tylko nadzieję, że przez te 2 lata niedużo się zmieniło :).

Jimi
22-10-2014, 18:09
Na pewno gospodarz a to już wiele:) Też lubię to miejsce ale nie byłam już 3 lata przeszło. Rafałka i Agnieszkę też baaardzo lubię -złoci ludzie! :)

alieen
26-11-2014, 13:36
Witam,
Czy SBN w Wetlinie jest czynne w tym sezonie? Jakie są tam warunki? Jak z cenami? Na tym mi zależy najbardziej, bo niestety każdy wydatek jest dla studenckiego budżetu ciosem :)

komisaRz von Ryba
27-11-2014, 01:00
Witam,
Czy SBN w Wetlinie jest czynne w tym sezonie? ...
Witaj na forum
w tym sezonie znaczy w sezonie zimowym? bazy namiotowe to raczej słabo w zimowym sezonie działają