PDA

Zobacz pełną wersję : Powsimordy 2016 - dyskurs

Marcowy
01-11-2014, 11:41
Drodzy i Szanowni,
Już wkrótce po raz ósmy wybierzemy wybitne jednostki forumowe i uhonorujemy je statuetkami Powsimordy. I - jak co roku - wraca pytanie: kogo i jak nagrodzić? Czekam na Wasze supozycje i propozycje.

Przypomnę, że w tym roku wybieraliśmy w trzech kategoriach (we wszystkich był wymóg bieszczadzkości):
- Forumowicz Roku - jednostka bieszczadzko wybitna,
- Kronikarz Roku - osoba dokumentująca Bieszczad dowolną techniką - poezją, prozą, fotografią, rzeźbą itp.,
- Debiutant Roku - bo bieszczadzka młoda krew lepiej dotlenia.

Podczas tegorocznego KIMB-u odnotowałem propozycję, by odejść od tradycyjnych zasad czy kategorii i wybierać:
- Forumowicza Roku i
- Wiceforumowicza Roku.
W skrócie: w I turze głosujemy na 3-4 osoby, do finału wchodzi 5-6 kandydatów z największą liczbą głosów, w II turze oddajemy głosy na 2 osoby. Nick najczęściej się powtarzający zdobywa puchar, ten drugi dostaje pucharek.

No to co robimy? Bo coś trzeba robić, no nie? :-)

Jimi
01-11-2014, 11:56
Zdecydowanie jestem za kategoriami i poszerzyłabym ich zakres. W dodatku kategoria Forumowicz roku wydaje mi się najbardziej nudna bo właściwie co ona wyraża? Osobę, która najwięcej gada. A kronikarz, literat, fotografik -to brzmi dumnie!

Szkutawy
01-11-2014, 15:39
Zdecydowanie jestem za kategoriami i poszerzyłabym ich zakres. W dodatku kategoria Forumowicz roku wydaje mi się najbardziej nudna bo właściwie co ona wyraża? Osobę, która najwięcej gada. A kronikarz, literat, fotografik -to brzmi dumnie!

... popieram...i już mam nawet swoje typy w stosunku do tych bardziej szczegółowych kategorii...

Marcowy
22-12-2014, 17:00
Ponieważ temperaturę dyskusji trudno określić nawet jako letnią ;) , zmian w ordynacji nie będzie. Głosowanie rusza jak zwykle 1 stycznia, szczegóły w pierwszym poście wątku wyborczego.

Piskal
22-12-2014, 17:47
He. Umknął mi ten wątek i nawet zastanawiałem się , czemu w tym roku go nie zakładasz. Sic fata tulere.

Marcowy
05-11-2015, 13:54
W ramach oszczędzania pikseli reanimuję stary wątek li tylko modyfikując tytuł.

W jakich kategoriach wybierzemy Powsimordy 2016?

A może nie tylko w kategoriach? Przypomnę, że swego czasu pojawił się pomysł, żeby nagradzać także autora wątku roku, ale nie tytułem Powsimordy tylko jakimś innym. Poza tym roku temu wybieraliśmy w trzech kategoriach, we wszystkich był wymóg bieszczadzkości:
- Forumowicz Roku - jednostka wybitna pod wieloma względami,
- Kronikarz Roku - osoba dokumentująca Bieszczad w poezji, prozie, fotografii, rzeźbie i innych,
- Debiutant Roku - bieszczadzka młoda krew.

I co Wy na to? Zmieniamy coś? :-)

Lisk
05-11-2015, 16:36
Warto by stworzyć kategorię np " Wszędołaz Roku " gdzie nagrodzono by relację z peregrynacji nie bieszczadzkich .

Piskal
05-11-2015, 21:03
Dlaczego mamy nagradzać nie bieszczadzkość na forum bieszczadzkim?
Co do tej świeżej krwi, to jestem za, tylko... coś mało tej świeżej jest na forum.Ktoś aktywny doszedł w tym roku, bo nie kojarzę? Niedługo dojdzie do tego, że z debiutantów zostaną nam osoby, typu: gdzie najlepiej wybrać się w lipcu, jakie trasy polecacie i jak dojechać. Tacy użytkownicy widmo.
Niezmiennie jestem przeciw zlikwidowaniu kategorii satyryk roku. W takiej kategorii też można się wykazać nie tylko satyrycznym komentarzem, ale wierszem, fotografią, całokształtem działalności forumowej.

krzychuprorok
06-11-2015, 07:59
No widzisz, debiutantów już nie ma, bieszczadzkości coraz mniej, także pomysł "wszędołaz" nie jest zły. Dzięki relacjom z poza Bieszczadów jeszcze coś się dzieje na forum.

bertrand236
06-11-2015, 08:45
Jestem przeciwny Wszędołazowi. Jest to forum bieszczadzkie i to powinno wszystko wyjaśniać. Na forum jest wątek Pyrlandia, to może "Pyreczka Roku"? Nie przesadzajmy. Oczywiście, że Bieszczady to Tarnica i to też Pikuj... i wiele innych szczytów i dolin

Pozdrawiam

Marcowy
08-11-2015, 11:16
Dyskusja o wymogu bieszczadzkości przetaczała się już parę razy, w finale zawsze więcej zwolenników zdobywała frakcja bieszczadzka... Zobaczymy, jak silny lobbing będzie tym razem :-) Ja uważam, że gdyby brakowało nam relacji z Biesów, to może rzeczywiście należałoby rozszerzyć kategorię terytorialne, ale - wbrew temu, co pisze Krzychu - moim zdaniem Bieszczadu w relacjach nie brakuje...

Co do tej świeżej krwi, to jestem za, tylko... coś mało tej świeżej jest na forum.

No właśnie... też dostrzegam sens nagrody, ale nie dostrzegam kandydatów. I tak sobie myślę: kategoria ma z założenia przyciągać i honorować nowych użytkowników, ale czy jakiś nowy forumowicz rzeczywiście zaloguje się tu i rozwinie aktywność skuszony Powsimordą? Myślę, że więcej zdziała życzliwe przyjęcie przez "starych", a przynajmniej brak ochrzanu na dzień dobry 8)

Aleee... Jest za to sporo fajnych zdjęć na forum. Może czas reanimować Fotografika Roku? A raczej wydzielić go z Kronikarza.

bartolomeo
08-11-2015, 11:25
Można dodać nowy zapis w regułach: jeżeli w II turze na daną kategorię (nie na zwycięzcę a na całą kategorię) będzie mniej mniej niż 50% wszystkich oddanych głosów to nagrody w tej kategorii w danym roku nie przyznajemy. Gdyby był w tym roku kłopot z wyborem Debiutanta to przez brak wskazania możemy sami głosować za tym, aby tej nagrody nie przyznawać.

Z powyższą zmianą inne rzeczy zostawiłbym identycznie jak rok temu.

don Enrico
08-11-2015, 19:38
(...) I tak sobie myślę: kategoria ma z założenia przyciągać i honorować nowych użytkowników, ale czy jakiś nowy forumowicz rzeczywiście zaloguje się tu i rozwinie aktywność skuszony Powsimordą? Myślę, że więcej zdziała życzliwe przyjęcie przez "starych", a przynajmniej brak ochrzanu na dzień dobry 8)

(...).
Twoją wypowiedź Tomku odbieram w swoją stronę , bo nie raz prostowałem "pierwszaków"
To wszystko czyniłem z zamysłem eliminowania hołoty. Przerażeniem poraził mnie link wrzucony przy okazji komentowania tematu "akcji GOPR"
Link ten kierował do onetu , gdzie tamże bieszczadnicy wypowiadają się o zaistniałej sytuacji w sposób prostacki i wulgarny.
Nie chciałbym aby nasze forum zeszło do tak niskiego poziomu za wszelką cenę.
Trudno, jeśli nie będzie dopływu nowej krwi to wolę aby to forum zatonęło z grającą orkiestrą.
----
Inny mam jeszcze dylemat powsimordowy. Czy można lobbować >
Bo chciałbym wysłać wiele prywatnych wiadomości nawołujących na głosowanie na konkretnego kandydata.
Ale czy takie działanie byłoby poprawne ?

Marcowy
09-11-2015, 07:57
Twoją wypowiedź Tomku odbieram w swoją stronę , bo nie raz prostowałem "pierwszaków"

Ajtam, ajtam... Każdy kiedyś prostował. Czasem trzeba ;) Ale nie chodziło mi o wywoływanie kogokolwiek do tablicy, ale o porównanie różnych zachęt dla nowych użytkowników. Osobiście nie uważam, żeby kategoria Debiutanta Roku miała w sobie moc przyciągania i w jakikolwiek sposób zwiększała napływ nowych osób na forum, za to wydaje mi się, że lepszy efekt daje ciepłe przyjmowanie nowych. Co za tym idzie: skoro magnetyzm Debiutanta Roku nie działa, a z kandydatami jest krucho, to może należałoby rozważyć zastąpienie tej kategorii jakąś bardziej sensowną.

Inny mam jeszcze dylemat powsimordowy. Czy można lobbować >Bo chciałbym wysłać wiele prywatnych wiadomości nawołujących na głosowanie na konkretnego kandydata. Ale czy takie działanie byłoby poprawne ?

Cóż... Z jednej strony: nie wolno spamować, z drugiej: lobbowanie podczas wyborów jest czymś naturalnym. Chyba sporo zależy od formy, a jakiej to zrobisz :-)

Szkutawy
09-11-2015, 21:20
Napiszę Wam coś w tym temacie... Marcowy ma dużo racji... Kiedy pierwszy raz napisałem i ciągnąłem swoje flaki z olejem, to nie miałem zielonego pojęcia, że są jakieś Powsimordy itp i itd... Byłem natomiast serdecznie przyjęty i czułem, że mogę napisać kolejny post... tak sobie pisałem i kiedy dyskusja na temat Powsimord się rozwiązała zacząłem to śledzić i wnikać, o co w tym wszystkim idzie... Tak zostałem Debiutantem, ale napiszę Wam, że miłe to i owszem było, ale radość jest o wiele większa, jeśli ktoś skomentuje post, bo to zachęca do dalszego pisania relacji, albo tez nie... wiadomo, nie należy też oczekiwać, aby każdy zamieszczał relacje z każdej wędrówki, lub wyjazdu w góry, a cały tabun forumowiczów na jeden post odpowiadał zgodnym chórem po trzykroć. Co nieco może też się przejeść... ale nie ma nic gorszego na forum niż dłuższa cisza. Nawet niektórych podziwiam, że nie dają za wygraną, jak po kilka postów bez komentarza przelatuje... a co do lobbowania to wcale nie musi być złe... ale to już może mieć wpływ na to w jakim kierunku pójdzie forum i czyje ono będzie....

Wojtek Pysz
11-11-2015, 15:26
A może nie tylko w kategoriach? Przypomnę, że swego czasu pojawił się pomysł, żeby nagradzać także autora wątku roku, ale nie tytułem Powsimordy tylko jakimś innym.
Odświeżam propozycję wątku roku. I przy okazji ją popieram! A także rozszerzam. Widzę to tak:
1. Najpierw, jak w przypadku powsimordów, składamy propozycje
2. Można złożyć trzy propozycje
3. Głosujemy w wariantach
a/ można oddać jeden głos
b/ można oddać do trzech głosów równorzednych
c/ przyznajemy punkty: 3, 2 i 1
4. Po obliczeniu wyników ogłasza się złoty wątek, srebrny i brązowy.

[....] Poza tym roku temu wybieraliśmy w trzech kategoriach, we wszystkich był wymóg bieszczadzkości: [....]
Z kontekstu wnioskuję, że wymóg bieszczadzkości odnosił się do powsimordów. W przypadku konkursu wątków też bym proponował wymóg, ale - dla odmiany - karpackości.

Jeśli sprawa trzech wątków nie przejdzie, to niech będzie chociaż jeden:!::-)

Marcowy
13-11-2015, 10:26
Odświeżam propozycję wątku roku. I przy okazji ją popieram! A także rozszerzam. Widzę to tak:
1. Najpierw, jak w przypadku powsimordów, składamy propozycje
2. Można złożyć trzy propozycje
3. Głosujemy w wariantach
a/ można oddać jeden głos
b/ można oddać do trzech głosów równorzednych
c/ przyznajemy punkty: 3, 2 i 1
4. Po obliczeniu wyników ogłasza się złoty wątek, srebrny i brązowy.

Fajne, ale... skomplikowane :-) Kiedyś mieliśmy zasadę, że głosując na kandydata w kategorii (bodaj) Kronikarz Roku trzeba było podać JEDEN link do relacji. No i jakaś 1/2 głosów była niekompletna, bo elektorat albo nie podawał żadnego linku, albo pisał coś w rodzaju: "ta opowieść Iksa o wędrówce po Bukowym...". Trochę trudno zliczać takie głosy.

Proponuję głosować na takiej zasadzie, jak na kandydatów - w I turze każdy typuje jeden dowolny wątek, do II tury wchodzi od 3 do 5 finalistów (w zależności od rozkładu głosów) o największej liczbie głosów, w II turze głosujemy na jeden z nich.

Zastanówmy się też, czy chcemy nagradzać twórcę wątku, czy sam wątek. Jeśli to drugie, to uważam, że nagroda powinna być raczej symboliczna, np. jakiś znaczek przy tytule... Bartolomeo na pewno coś wykombinuje ;) A honorowanie twórcy wątku... Jeśli przejrzeć tematy utrzymujące się na topie w poszczególnych podforach, to okazuje się, że autorami wielu z nich są osoby od dawna na forum nie bywające (nie wspominając już o obecności na KIMB-ie), a w okresie swego bywania często niezbyt aktywne. A w pozostałych kategoriach honorujemy jednak aktywność.

Z kontekstu wnioskuję, że wymóg bieszczadzkości odnosił się do powsimordów. W przypadku konkursu wątków też bym proponował wymóg, ale - dla odmiany - karpackości.

No nie jestem przekonany... Dlaczego karpackość, a nie np. polskość? W sensie: skoro już wychodzimy na forum bieszczadzkim poza Bieszczady, to dlaczego w Karpaty? I w czym relacje z Pikuja są lepsze od relacji ze Świnicy? Widzę w tym jakąś niekonsekwencję, ale nie chcę popadać w dogmatyzm, więc się nie upieram :-)

Co na to inni?

Wojtek Pysz
13-11-2015, 13:08
Dlaczego karpackość, a nie np. polskość? W sensie: skoro już wychodzimy na forum bieszczadzkim poza Bieszczady, to dlaczego w Karpaty? I w czym relacje z Pikuja są lepsze od relacji ze Świnicy?
Dłuższa i bardziej przemyślana odpowiedź z mojej strony będzie, żeby nie było "martwo" w temacie;-)
Teraz krótko w sprawach formalnych. Zarówno Pikuj, jak i Świnica leżą w Karpatach.

don Enrico
13-11-2015, 13:55
(...)

Zastanówmy się też, czy chcemy nagradzać twórcę wątku, czy sam wątek. Jeśli to drugie, to uważam, że nagroda powinna być raczej symboliczna, np. jakiś znaczek przy tytule... Bartolomeo na pewno coś wykombinuje ;) (...)
Oczywiście , że warto wyróżnić wątek , (a nagroda dla twórcy tegoż może być - ale nie musi - jako Kronikarza Roku)
Wyróżnienie nagrodzonej (nagrodzonych ) relacji to umieszczenie w specjalnym podwieszonym wątku pt. Najciekawsze relacje roku 2015

Wojtek Pysz
13-11-2015, 17:41
Fajne, ale... skomplikowane :-)
Domyślam się, że to komentarz do wersji 3+2+1. W razie problemów z dodawaniem - pomożemy:grin:
Żeby nie być dyskutantem zabetonowanym na swojej pozycji, upraszczam propozycję - każdy może zgłosić nie więcej, niż trzy wątki a potem głosowaćteż na nie więcej, niż trzy.

Kiedyś mieliśmy zasadę, że głosując na kandydata w kategorii (bodaj) Kronikarz Roku trzeba było podać JEDEN link do relacji. No i jakaś 1/2 głosów była niekompletna, bo elektorat albo nie podawał żadnego linku, albo pisał coś w rodzaju: "ta opowieść Iksa o wędrówce po Bukowym...".
Regulamin będzie głosił, że w kategorii "wątek roku", propozycja bez linku będzie nieważna.

Proponuję głosować na takiej zasadzie, jak na kandydatów - w I turze każdy typuje jeden dowolny wątek, do II tury wchodzi od 3 do 5 finalistów (w zależności od rozkładu głosów) o największej liczbie głosów, w II turze głosujemy na jeden z nich.
Tutaj mocno głosuje za trzema wątkami. Pierwszy powód, to taki, że najczęściej podoba się więcej, niże jeden. I wtedy jest rozterka, który wskazać. Drugi powód poniżej.

Zastanówmy się też, czy chcemy nagradzać twórcę wątku, czy sam wątek. Jeśli to drugie, to uważam, że nagroda powinna być raczej symboliczna, np. jakiś znaczek przy tytule...
To drugie, czyli sam wątek. Będzie znaczek przy wątku ze stosownym objaśnieniem. Dobrym pomysłem będzie też dodatkowo zawieszenie tych wątków w specjalnym dziale, jak proponował Henio. I trzy proponuję między innymi po to, żeby jeden jedynak samotnie nie wisiał.

Dlaczego karpackość, a nie np. polskość? W sensie: skoro już wychodzimy na forum bieszczadzkim poza Bieszczady, to dlaczego w Karpaty? I w czym relacje z Pikuja są lepsze od relacji ze Świnicy? Widzę w tym jakąś niekonsekwencję, ale nie chcę popadać w dogmatyzm, więc się nie upieram :smile:
To i ja się nie upieram. Niech będą Bieszczady, ale z punktu widzenia geograficznego: góry między Przełęczą Łupkowską a Przełęczą Wyszkowską (albo jak ktoś chce - Toruńską).

Co na to inni?
Inni! Proszę dać głos!

Lisk
13-11-2015, 19:59
Inni! Proszę dać głos![/QUOTE]

No właśnie , jeżeli wszędołaz nie przejdzie to jak najbardziej warto promować ciekawe wątki .

asia999
13-11-2015, 22:02
Przypomniałam sobie, że już coś w tym temacie pisałam więc jako "głos w dyskusji" zacytuję samą siebie :wink::

A ja tak sobie pomyślałam, że może warto - przy okazji wyborów Powsimord, jako "imprezę towarzyszącą" pokusić się o wybór postów/wątków minionego roku. A raczej nie wybór tylko wskazanie - w osobnym wątku. Każdy forumowicz mógłby wskazać jeden post/wątek z 2014 roku, który uznałby za taki, który na takiej liście powinien się znaleźć. Mogłoby to być też - oprócz przypomnienia dla stał(r)ych forumowiczów również dobrą wizytówką - takim forumowym portfolio - dla nowych forumowiczów. Pomysł oddaję w Czcigodne Ręce Marcowe. :)))

Masz na myśli bardziej posty ? - czyli jednorazowe błyskotliwe odpowiedzi którymi onegdaj obdarzał nas Pastor ?
czy raczej watki - czyli tematy ciągnące się przez dłuższy czas na forum i wzbudzające zainteresowanie?
Ja byłbym za tym drugim.

Mam na myśli jedno i/lub drugie - do wyboru. Jeśli ktoś chciałby wyróżnić np jakieś zdjęcie to wskazałby konkretny post a jeśli całą dyskusję czy np relację to wskazałby wątek. Albo jedno i drugie. Pewnie jakoś trzeba byłoby dopracować reguły - takie, żeby wątek nie zamienił się w zalew linków albo dodatkową dyskusję.
(...)
Ale nie chodzi mi o wchodzenie w paradę Powsimordom. Powsimordy są super! :grin: i nie potrzebują żadnej rewolucji. Dlatego napisałam o "imprezie towarzyszącej" :) - takiej nawet bez specjalnych nagród. Po prostu wątek będący sam w sobie wyróżnieniem - przede wszystkim dla treści (szeroko rozumianej) a przez to w oczywisty sposób również dla autora tej konkretnej treści. :))

A odnośnie bieszczadzkości, karpackości, górskości szeroko rozumianej...to ja byłabym dodatkowo za przyznaniem nagrody "Suchar Bieszczadzki" ;) za najlepszą relację/zdjęcie/wiersz/inne formy wyrazu pokazujące piękne strony najbardziej popularnych "miejscówek" w Bieszczadach. Jako zachęta dla nowicjuszy (którzy zwykle od tych miejsc zaczynają) oraz jako wyzwanie dla starych wyjadaczy (żeby znaleźli znowu w sobie ten pierwszy dreszcz bieszczadzki) :))

Piskal
14-11-2015, 11:34
A odnośnie bieszczadzkości, karpackości, górskości szeroko rozumianej...to ja byłabym dodatkowo za przyznaniem nagrody "Suchar Bieszczadzki" ;) za najlepszą relację/zdjęcie/wiersz/inne formy wyrazu pokazujące piękne strony najbardziej popularnych "miejscówek" w Bieszczadach. Jako zachęta dla nowicjuszy (którzy zwykle od tych miejsc zaczynają) oraz jako wyzwanie dla starych wyjadaczy (żeby znaleźli znowu w sobie ten pierwszy dreszcz bieszczadzki) :))
Mnie to idzie się podobać. Tylko czy suchar? Może bieszczadzka oczywistość roku.

Marcowy
16-11-2015, 13:25
Idea piękna, ale mglista jak Osława w listopadzie :grin: Mam wrażenie, że Suchar częściowo powiela inne kategorie, a ja bym optował raczej za rozszerzaniem obszaru nagradzania, jeśli już coś zmieniamy.

A tak mi przyszło do głowy, żeby trochę odreagować... Może Wariat Roku? Oczywiście w pozytywnym sensie, albo ktoś notorycznie zakręcony, albo szaleniec jednorazowy. Czyli kandydować może nawet świeżak, który wyruszył w ekstremalną podróż bez GPS-a z Soliny do Polańczyka ;) Kategoria bez wymogu bieszczadzkości, w ogóle bez żadnych wymogów - jak wariactwo, to bezgraniczne :-) Ale kandydaturę trzeba w kilku słowach umotywować.

Zostają Kronikarz i Forumowicz, głosujemy też na trzy wątki, jak proponuje Wojtek. Co Wy na to?

Szkutawy
16-11-2015, 17:41
Idea piękna, ale mglista jak Osława w listopadzie :grin: Mam wrażenie, że Suchar częściowo powiela inne kategorie, a ja bym optował raczej za rozszerzaniem obszaru nagradzania, jeśli już coś zmieniamy.

A tak mi przyszło do głowy, żeby trochę odreagować... Może Wariat Roku? Oczywiście w pozytywnym sensie, albo ktoś notorycznie zakręcony, albo szaleniec jednorazowy. Czyli kandydować może nawet świeżak, który wyruszył w ekstremalną podróż bez GPS-a z Soliny do Polańczyka ;) Kategoria bez wymogu bieszczadzkości, w ogóle bez żadnych wymogów - jak wariactwo, to bezgraniczne :-) Ale kandydaturę trzeba w kilku słowach umotywować.

Zostają Kronikarz i Forumowicz, głosujemy też na trzy wątki, jak proponuje Wojtek. Co Wy na to?
Wariat Roku mi się podoba ... nasunęła mi się nawet pewna myśl, co do kandydatury, na którą bym głosował. Jeśli idzie o wątek, to myślę, że propozycja Asi jest lepsza ze względu na szersze spektrum w którym i wątek mógłby się znaleźć i post, wiersz, czy fotografia. Co kto sobie zażyczy i uważa za godne nagrodzenia.

Piskal
16-11-2015, 18:35
Może Wariat Roku? Oczywiście w pozytywnym sensie, albo ktoś notorycznie zakręcony, albo szaleniec jednorazowy. Czyli kandydować może nawet świeżak, który wyruszył w ekstremalną podróż bez GPS-a z Soliny do Polańczyka ;) Kategoria bez wymogu bieszczadzkości, w ogóle bez żadnych wymogów - jak wariactwo, to bezgraniczne :-) Ale kandydaturę trzeba w kilku słowach umotywować.

Albo ktoś, kto uparł się przechodzić San wpław i zamoczył sobie jedyne posiadane pudełko z tabaką:twisted: Ale dosyć o mnie.
Dobre, ale moim zdanie z wymogiem bieszczadzkości. Tak jakoś z Bieszczadami to forum mi się kojarzy.

sir Bazyl
16-11-2015, 18:43
Ja też uważam, że od wariata lepsza jest propozycja z wątkiem. Bo kto mógłby zostać tym wariatem? Jak wynika każdy, kogo się wybierze, bez względu na to czy zamieści jakiś opis swojego wariactwa czy nie a może tylko pojawi się na forum tylko raz lub razy kilka i np. umieści tylko link do zdjęć ze spływu dajmy na to Nilem na desce klozetowej, czy też do swojego bloga o technikach trzepania dywanów itp. Czyli nie musi być bieszczadzki, nie musi się udzielać na niwie, byle był uznany za wariata - jestem przeciw :twisted:

Piskal
16-11-2015, 18:44
I jeszcze jest inny problem do rozwiązania. Problem rażącej absencji nagrodzonych osób na KIMBie. Może by tak ogłaszać zwycięzcę i vice- zwycięzcę w danej kategorii. W końcu vice zajmuje zaszczytne drugie miejsce, a zwycięzca zaledwie przedostatnie. Można przy nieusprawiedliwionej nieobecności zwycięzcy, nagrody wręczyć vice, a w przypadku jego nieobecności złożyć do puli na przyszły rok w danej kategorii. Z wyjątkiem oczywiście tych łatwo się tłukących.

sir Bazyl
16-11-2015, 19:06
(...) Z wyjątkiem oczywiście tych łatwo się tłukących.
I dyplomu chyba też :)

bartolomeo
16-11-2015, 19:33
jestem przeciw :twisted:Jestem za! Za Bazylem znaczy, przeciw wariatom :mrgreen:

Problem rażącej absencji nagrodzonych osób na KIMBie.No popatrz, to nagrodzeni mają obowiązek na KIMB jeździć? Albo się usprawiedliwiać? :shock: Bądźmy poważni w tym szaleństwie :wink:

Piskal
16-11-2015, 19:45
Jestem za! Za Bazylem znaczy, przeciw wariatom :mrgreen:

No popatrz, to nagrodzeni mają obowiązek na KIMB jeździć? Albo się usprawiedliwiać? :shock: Bądźmy poważni w tym szaleństwie :wink:
Nie mają, tylko po co w takim razie w ogóle organizować Posimordy, poświęcać się, fundować nagrody? Wystarczy zagłosować, a potem tylko wirtualnie dodać przy nicku to niebieskie.

bartolomeo
16-11-2015, 19:50
Jakoś do tej pory się dało bez pisania usprawiedliwień. I głosować i fundować.

don Enrico
16-11-2015, 19:52
Asia999 napisała
A ja tak sobie pomyślałam, że może warto - przy okazji wyborów Powsimord, jako "imprezę towarzyszącą" pokusić się o wybór postów/wątków minionego roku. A raczej nie wybór tylko wskazanie - w osobnym wątku. Każdy forumowicz mógłby wskazać jeden post/wątek z 2014 roku, który uznałby za taki, który na takiej liście powinien się znaleźć. Mogłoby to być też - oprócz przypomnienia dla stał(r)ych forumowiczów również dobrą wizytówką - takim forumowym portfolio - dla nowych forumowiczów. Pomysł oddaję w Czcigodne Ręce Marcowe. :)))
Zgadzam się , ale nie do końca. W w pierwszej turze każdy mógłby wskazać dowolną ilość wątków związanych z bieszczadnością.
Ale nie chciałbym się trzymać naukowej teorii Bieszczadów dlatego popieram Piskala który napisał

Albo ktoś, kto uparł się przechodzić San wpław i zamoczył sobie jedyne posiadane pudełko z tabaką:twisted: Ale dosyć o m=nie.
Dobre, ale moim zdanie z wymogiem bieszczadzkości. Tak jakoś z Bieszczadami to forum mi się kojarzy.
....
Takie spostrzeżenie mi przyszło na myśl , że im bardziej cywilizują się właściwe Bieszczady , tym mocniej szukamy ich poza geograficznymi granicami.
A co to są geograficzne granice ?
Czy będziem toczyć odwieczny spór o Kranaflów Łaz ...jest on w Bieszczadach czy Beskidzie Niskim.
Bądźmy otwarci na szerokie Bieszczady, a ja osobiście oddam głos na relację z Sudetów która skojarzy mi się z Bieszczadami.

Wojtek Pysz
16-11-2015, 20:50
Takie spostrzeżenie mi przyszło na myśl , że im bardziej cywilizują się właściwe Bieszczady , tym mocniej szukamy ich poza geograficznymi granicami.
A co to są geograficzne granice ?
Czy będziem toczyć odwieczny spór o Kranaflów Łaz ...jest on w Bieszczadach czy Beskidzie Niskim.

Ja popieram mocno przemyślenia Henia! Ładnie mi się zrymowało - prawda:?:;)
Moim zdaniem, możemy nadal szukać takich Bieszczadów, o których (prawdopodobnie) mamy wspólne z Heniem zdanie, także w geograficznych granicach Bieszczadów. Wszystkie podręczniki i klasyfikacje podają, że rozciągają się one od przeł. Łupkowskiej do Wyszkowskiej. Czyli mamy sporo do przełażenia, pomijając spór o to, czyj jest Łaz.

Marcowy
16-11-2015, 21:01
W sprawie wicePowsi, który dostaje nagrodę, bo Powsi nie dojechał, korzystam z prawa veta 8-)

A ponieważ już przestałem ogarniać, kto jest za, kto przeciw, a jeśli już jest, to za czym albo przeciw czemu, to poproszę na końcu każdego "postu w sprawie" o konkretny głos w sprawie głosu, np.

- Forumowicz Roku - bieszczadzki,
- Kronikarz Roku - bieszczadzki,
- Wariat Roku - niebieszczadzki,
- trzy wątki/posty/zdjęcia - karpackie.

A potem się zliczy i będzie, jak miało być :-)

Szkutawy
16-11-2015, 22:05
forumowicz roku- bieszczadzki ... ok
kronikarz roku- bieszczadzki ... ok
wariat roku- bieszczadzki.....ok , a jeśli niebieszczadzki to nie
trzy wątki/posty/zdjęcia- bieszczadzkie... ok, a jeśli niebieszczadzkie to nie ( mimo to, że Bieszczady są w Karpatach)

długi
17-11-2015, 07:29
wariat mnie nie zachwyca, pozostałe OK
wątki - bez ograniczeń. Czytam te bieszczadzkie i te całkiem off, cenię wszystkie ciekawe, bez względu na mniejszą lub większą bieszczadzkość.
Taki wątek o zagubionych kapliczkach, albo cerkwiach, oba bardzo interesujące, oba błąkają się po szeeerokiej okolicy.
Karnaflów Łaz, Jasieniowa są w Bieszczadach. Cokolwiek by to nie znaczyło dla granic wyznaczonych przez wyznaczających

bertrand236
17-11-2015, 08:26
forumowicz roku- bieszczadzki ... ok
kronikarz roku- bieszczadzki ... ok
wariat roku- bieszczadzki.....ok , a jeśli niebieszczadzki to nie
trzy wątki/posty/zdjęcia- bieszczadzkie... ok, a jeśli niebieszczadzkie to nie ( mimo to, że Bieszczady są w Karpatach)

Pozdrawiam

creamcheese
17-11-2015, 09:23
Tak, tak, nie, nie

Recon
17-11-2015, 10:43
To ja też coś powiem... :grin:
tak dla:
Forumowicz Roku - jednostka bieszczadzko wybitna,
- Kronikarz Roku - osoba dokumentująca Bieszczad dowolną techniką - poezją, prozą, fotografią, rzeźbą itp.,
- Debiutant Roku - bo bieszczadzka młoda krew lepiej dotlenia.
i dodać jeszcze:
"Nagroda trzykropka" - to taka nagroda na wzór Nagrody Pulitizera - honorująca pamięć po trzykropku, bezwzględnym wzorcem do naśladowania na Forum, może właśnie łączyć to o czym pisze asia999, gdzie można nagradzać za jeden post, za zdjęcie, za całokształt itp., za cykl, za coś odkrywczego itp. Nominacje do tej nagrody mogą zgłaszać wszyscy, ale już samo głosowanie i wybór dokonywałby się przez publiczne głosowanie (lub na jakimś zamkniętym wątku) tylko i wyłącznie przez "Akademię niebieskich" - do uzgodnienia.
I jeszcze jedna uwaga... w/w nagrody (wszystkie) w przypadku braku nominacji lub kandydatów niech zostają, co najwyżej otrzymają przypis "nagroda w tym roku nie została przyznana".

Wariat roku... o nie, nie... styknie, mi nawet satyryk roku się nie podobał a dopiero wariat!

Marcowy
17-11-2015, 12:01
No dobra... Stop wariatom bieszczadzkim. I niebieszczadzkim też :-)

Nagroda Trzykropka - moim zdaniem super pomysł, ale: "... za najlepszy wątek/post/zdjęcie z Bieszczadu rodem". W I turze nominujemy po 3 kandydatów, do II tury przechodzi +/- 6, w finale wybieramy 3.

Do tego Forumowicz bieszczadzki i Kronikarz karpacki.

Hmmm?

Recon
17-11-2015, 12:16
Nagroda Trzykropka - moim zdaniem super pomysł, ale: "... za najlepszy wątek/post/zdjęcie z Bieszczadu rodem". W I turze nominujemy po 3 kandydatów, do II tury przechodzi +/- 6, w finale wybieramy 3. Hmmm?

Przy "Nagrodzie Trzykropka" przyjąłbym wszystkie zgłoszone nominacje a później z tego zbioru "Akademia Niebieskich" sama już wybierze we własnym gronie na zamkniętym (tak jak "polityka") wątku, zwykła większością głosów lub eliminację, odsiew, wstępną selekcję...

Piskal
17-11-2015, 14:57
Przy nagrodzie Trzykropka musi być zgoda rodziny. Jimi chyba ma kontakt.

Recon
17-11-2015, 15:14
A to jakieś prawo własności ma rodzina do fragmentu nicka, zresztą jakiego nicka skoro on miał innego? Jest zastrzeżone w urzędzie patentowym słowo "trzykropek"? To jakieś dobro rodzinne? Przecież nie wymieniamy z nazwiska i imienia i nawet z całego nicka! No bez przesady doprawdy!

Marcowy
17-11-2015, 16:56
Ja też nie bardzo rozumiem, na co rodzina miałaby się zgadzać. Gdybyśmy chcieli wydawać Jego opowiadania, to owszem...

Piskal
17-11-2015, 17:36
A to jakieś prawo własności ma rodzina do fragmentu nicka, zresztą jakiego nicka skoro on miał innego? Jest zastrzeżone w urzędzie patentowym słowo "trzykropek"? To jakieś dobro rodzinne? Przecież nie wymieniamy z nazwiska i imienia i nawet z całego nicka! No bez przesady doprawdy!
Nie, Trzykropek był wyłączną własnością tego forum.

Wojtek Pysz
17-11-2015, 18:40
Forumowicz Roku - bieszczadzki (*).
Kronikarz Roku - bieszczadzki (*).
Debiutant Roku - bieszczadzki (*). Ta kategoria powinna pozostać! Jeśli nie będzie kandydatów, kategoria w tym roku będzie zawieszona.
Wariat Roku - u mnie bez entuzjazmu.
Trzy wątki - ale wątki, nie ich wyjątki, bieszczadzkie (*).

(*) - "bieszczadzkość" traktowana jako: całe Bieszczady z pogórzami - http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9134

Jimi
17-11-2015, 20:29
Mi jakoś niespecjalnie widzi się ta powsimorda trzykropkowa, bo niby z jakiego powodu on a nie np. Wojtek Pysz? ;D Widzę przy nim tylko jedną literatkę 2013, więc za życia jakoś specjalnie tytułowany nie był (wtedy za bardzo na niego nie głosowano).

asia999
17-11-2015, 21:58
No dobra... Stop wariatom bieszczadzkim. I niebieszczadzkim też :-) (...)Do tego Forumowicz bieszczadzki i Kronikarz karpacki. Hmmm?
Marcowy - ja tego Twojego wariata to odbieram w takiej kategorii o którą też się kiedyś chyba upomniałam - tj głosuję na... BO TAK I JUŻ! :mrgreen:Taka kategoria otwarta i pojemna.
Jak dla mnie to zeszłoroczne kategorie były ok ale i tak będzie fajnie głosować niezależnie od nazw kategorii.

...a tak sobie jeszcze pomyślałam...:wink:
Gdyby tak wyobrazić sobie sklep pod szyldem MEBLE SOSNOWE. Założony przez trzech znajomych stolarzy - miłośników. Przy otwarciu w sklepie można było znaleźć kilka łóżek, regałów, szafek, wszystko proste, pachnące sosną. Im dalej z biznesem tym stolarze wymyślają coś nowego. A to rzeźbienia, a to tapicerka, a to jakiś inny dodateczek. Wiadomo - wszystko się w końcu nudzi, ile można ciągle takie same łóżka z tej sosny dłubać. I tak w sumie nie wiadomo czemu ci ludzie co przychodzą tak się tymi meblami zachwycają. Ciągle przyłażą i pytają ciągle o to samo. Jeden wspólnik wyjechał w dalekie kraje i przywiózł sosnę innego rodzaju niż polska sosna zwyczajna - piękne meble wyszły, bez porównania z polską biedaczyną, popularną i łatwo dostępną. Drugi stwierdził, że zupełnie podobnie do sosny wygląda imitacja z takiego nowego materiału drewnopodobnego, który daje znacznie większe możliwości twórcze niż drewno sosnowe, a trzeci stwierdził, że tak w sumie to czemu koniecznie sosna w MEBLACH SOSNOWYCH, obok sosen często rosną modrzewie a to przecież też drzewa iglaste więc spróbuje z partią mebli modrzewiowych. Tak w sumie to coraz mniej ochoty, zapału i serca do tej oklepanej deski sosnowej, kiedy wkoło takie możliwości. Ogłosili również taki swój wewnętrzny konkurs na najpiękniejszy mebel w ich sklepie - w sklepie MEBLE SOSNOWE. Wygrał piękny inkrustowany kredens - z jakiegoś drzewa rosnącego całkiem niedaleko sosny. Naprawdę piękny. Tylko jak się wchodzi do sklepu MEBLE SOSNOWE to sosną już nie pachnie...

Szkutawy
17-11-2015, 23:32
Podoba mi się pouczająca opowieść Asi.

Marcowy
18-11-2015, 09:27
Zapach - ważna rzecz :-) Nie wiem, czy do końca zrozumiałem sens Asinej przypowieści, ale - trzymając się konwencji - chyba nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, w której sklep pod szyldem MEBLE SOSNOWE będzie odwiedzać coraz mniej klientów, bo wtedy interes zwyczajnie upadnie. Zatem i zapach zniknie :|

Nie przeczę, że majstrując co rok przy kategoriach mam (i nie tylko ja) trochę zabawy, ale robimy to nie dlatego, żeby dążyć do jakiejś urojonej doskonałości, ale głównie po to, żeby dopasować nagrody do forumowych realiów, które zmienne są. Mieliśmy parę kategorii, w których "król mógł być tylko jeden", albo - au contraire - okazywało się, że w ogóle nie ma żadnych kandydatów. Sztywne trzymanie się kanonu kategorii spowodowałoby, że "biznes by upadł i zapach zniknął".

A generalnie się cieszę, że wątek żyje, dziękuję za wszystkie uwagi :-D

asia999
18-11-2015, 22:11
Zapach - ważna rzecz :-) Nie wiem, czy do końca zrozumiałem sens Asinej przypowieści, ale - trzymając się konwencji - chyba nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, w której sklep pod szyldem MEBLE SOSNOWE będzie odwiedzać coraz mniej klientów, bo wtedy interes zwyczajnie upadnie. Zatem i zapach zniknie :|
Również chyba nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, że przytulny, oryginalny i jedyny w swoim rodzaju sklepik MEBLE SOSNOWE stanie się jeszcze jednym po prostu SKLEPEM MEBLOWYM jakich na rynku wiele. :wink:

Nie przeczę, że majstrując co rok przy kategoriach mam (i nie tylko ja) trochę zabawy, ale robimy to nie dlatego, żeby dążyć do jakiejś urojonej doskonałości, ale głównie po to, żeby dopasować nagrody do forumowych realiów, które zmienne są. Mieliśmy parę kategorii, w których "król mógł być tylko jeden", albo - au contraire - okazywało się, że w ogóle nie ma żadnych kandydatów. Sztywne trzymanie się kanonu kategorii spowodowałoby, że "biznes by upadł i zapach zniknął". A generalnie się cieszę, że wątek żyje, dziękuję za wszystkie uwagi :grin:
Ale czasami założenie z góry, że w jakiejś kategorii nie ma kandydata może być jednak trochę na wyrost a równocześnie np za dwa lata powoływanie znowu tej samej kategorii bo ktoś się pojawił trochę eliminuje efekt niespodzianki bo wtedy od razu wiadomo, że jest to "pod kogoś". Dlatego jeśli już coś zmieniać to ja bym zmieniła tą trzecią kategorię na stałą kategorię otwartą, w której mógłby wygrać i debiutant i wszędołaz jeśli tylko znaleźliby się głosujący.
Marcowy - mam nadzieję, że Ty nie sądzisz, że ja toczę tu boje o "urojoną doskonałość" :mrgreen: Ja tylko tak sobie marudzę niezobowiazująco...;)

długi
19-11-2015, 07:37
:mrgreen: Ja tylko tak sobie marudzę niezobowiazująco...;)
Takie niby "marudzenie", a konsekwencje mogą być KOLOSALNE.
Kiedyś po jednym KIMBie było trochę "marudzenia" i jak to się skończyło? Prezydent na uchodźstwie, rządy Jaśnie Oświeconego Ojca Dyktatora ( niech mu zdrowie pozwoli jak najdłużej nam panować), słowem - rewolucja.
Teraz nie wiem, czy na najbliższym KIMBie będzie jakiś wygodny sosnowy fotelik dla seniorów?
Nadal podtrzymuję, że konkurs wątków nie powinien być obarczony klauzulą bieszczadzkości. Nic forumowym zapachom nie zaszkodzi docenienie interesujących wypowiedzi, nawet o ...

Marcowy
19-11-2015, 18:18
Marcowy - mam nadzieję, że Ty nie sądzisz, że ja toczę tu boje o "urojoną doskonałość" :mrgreen: Ja tylko tak sobie marudzę niezobowiazująco...;)

Ależ skąd, Asiu... Marudzisz niezobowiązująco z niezwykłym wdziękiem :-)

No to może tak:

- Forumowicz Roku - karpacki
- Kronikarz Roku - karpacki
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, kandydat po prostu brat-łata (albo siostra-cera), także debiutant
- trzy wątki - karpackie

?

Wojtek Pysz
19-11-2015, 18:34
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, kandydat po prostu brat-łata (albo siostra-cera), także debiutant
- trzy wątki - karpackie

Żeby nie przeciągać - głosuję "za". Z jedną poprawką - zostawiłbym jednak etatowego Debiutanta. Z nadzieją, że ich nigdy nie braknie. A jeśli w którymś roku nie będzie kandydatów, w takim roku godność ta nie zostanie przyznana.

Marcowy
19-11-2015, 19:18
- Debiutant Roku - karpacki, minimum 50 proc. głosów ze wskazaniem kandydata w I turze, inaczej nagroda nie będzie przyznana
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, brat-łata

- trzy wątki - karpackie

By to mohlo být? :-)

Wojtek Pysz
19-11-2015, 19:32
minimum 50 proc. głosów ze wskazaniem kandydata w I turze
Tego nie zrozumiałem, ale pewnie będzie oficjalna instrukcja.

Tak, tak, tak. Tylko w ramach brata dopuszczalna będzie ta siostra-cerata, czy tam sałata;-)

sir Bazyl
19-11-2015, 19:51
- Debiutant Roku - karpacki, minimum 50 proc. głosów ze wskazaniem kandydata w I turze, inaczej nagroda nie będzie przyznana
- Botak Roku - kandydatura dowolna i spontaniczna, brat-łata

- trzy wątki - karpackie

Dlaczego, kiedy i jak nastąpiła zmiana "bieszczadzkości" na "karpackość" ? Tym sposobem, jak pisała wcześniej Asia, doczekamy się niedługo, że w naszym sklepie sosnowym nie uświadczysz nic sosnowego, będzie może ładnie i pięknie lecz sosnopodobnie. Czy to jest bieczczadzkie forum dyskusyjne czy karpackie forum dyskusyjne? Ja rozumiem, żeby ustanowić jedną kategorię karpacką (np. wątki) - ale wszystkie?

Piskal
19-11-2015, 21:19
Zgadzam się z Bazylem.
Ew. niech Botak będzie karpacki. Dlaczego? Bo tak. Ale forumowicz? Kronikarz? Dla mnie nie. Bo nie.

Marcowy
20-11-2015, 09:57
Zwariować z Wami można... 8)

niech Botak będzie karpacki.

Nie. Bo nie ;) Botak nie może znać granic ni kordonów.

pewnie będzie oficjalna instrukcja.

To miłe, że mimo wszystko we mnie wierzycie :razz:

Debiutant Roku - II turę organizujemy i nagrodę przyznajemy tylko wtedy, jeśli ponad 50 proc. wyborców z I tury wskaże jakiegokolwiek kandydata spełniającego warunki, czyli debiutującego na forum w roku 2015. Data rejestracji nie ma znaczenia, chodzi o początek aktywności.

No to ewentualnie:
- Forumowicz Roku - bieszczadzki
- Kronikarz Roku - bieszczadzki
- Debiutant Roku - bieszczadzki (ale warunkowy)

- Botak Roku - ponadregionalny i niczym nieskrępowany

- trzy wątki - karpackie.

I jak?

bertrand236
20-11-2015, 10:59
Jest O.K. Tak uważam. Boję się, że Jaśnie Oświecony Ojciec Dyktator naprawdę zwariuje.

Pozdrawiam

Szkutawy
20-11-2015, 16:46
Dla mnie ok.

Pastor
20-11-2015, 21:51
Noo, apeluje żeby się Ojciec Marcowy dołożył i należycie opracował kategorie Debiutant roku jako najważniejszą i z najlepszymi rokowaniami. Z biegiem czasu Debiutanta Roku da się spokojnie przerobić na Forumowicza czy Kronikarza Roku (o Botaku nie wspomnę), a z Forumowicza Roku to już Debiutanta raczej nie zrobimy!
Debiutant kojarzy się z młodością i świeżością a pozostałe kategorie to wiadomo...... same opatrzone mordy!:lol::lol::lol:
............................................... Pozdrawiam +Pastor ręką własną

asia999
20-11-2015, 22:57
Takie niby "marudzenie", a konsekwencje mogą być KOLOSALNE.
Kiedyś po jednym KIMBie było trochę "marudzenia" i jak to się skończyło? Prezydent na uchodźstwie, rządy Jaśnie Oświeconego Ojca Dyktatora ( niech mu zdrowie pozwoli jak najdłużej nam panować), słowem - rewolucja.
Teraz nie wiem, czy na najbliższym KIMBie będzie jakiś wygodny sosnowy fotelik dla seniorów?
Nadal podtrzymuję, że konkurs wątków nie powinien być obarczony klauzulą bieszczadzkości. Nic forumowym zapachom nie zaszkodzi docenienie interesujących wypowiedzi, nawet o ...
Ale ja nie zamierzam nigdzie uchodzić ani tym bardziej rewolty w tym kierunku wzniecać. :mrgreen: Wątki pozabieszczadzkie czytam - niektóre z wielkim zainteresowaniem a relacje karpackie powodują u mnie bezdech z zachwytu. Pewnie odwiedzałabym forum nawet wtedy jeśli forumowiczem roku zostałby ktoś kto zalogowałby się wyłącznie po to, żeby napisać, ze ma te głupie Bieszczady w...głębokim poważaniu ale za to przebiłby wszystko fantastyczną relacją z wyprawy na Ural. Zawsze można czytać sobie archiwum. :wink: A jeśli kiedykolwiek mi się forum znudzi to po prostu przestanę je odwiedzać bez specjalnych obwieszczeń i darcia szat. :wink:
A co do fotelika...tak naprawdę to o sosnę w Bieszczadach przecież trudno...

Zwariować z Wami można... 8-)
Miał być Wariat Bieszczadzki 2015 to i w naturalny sposób się objawił!:-P Ode mnie Marcowy otrzymuje paczkę Sucharów Bieszczadzkich (zwłaszcza za te Okruchy...).:-D

No to ewentualnie:
- Debiutant Roku - bieszczadzki (ale warunkowy)

- Botak Roku - ponadregionalny i niczym nieskrępowany

- trzy wątki - karpackie.
I jak?
Dla mnie idealnie. Chociaż...może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł na nazwę zwycięzcy kategorii "botakowej". (wiem, wiem, sama botaka lansowałam ale ciekawi mnie kolejna faza wariowania Marcowego :mrgreen:)

Lisk
20-11-2015, 23:38
Rozumując że będzie to mój - nasz jedynie słuszny i prawidłowy wybór:evil: to może : Najmojszy Roku

Wojtek Pysz
21-11-2015, 09:28
I jak?
A TAK. Z przypomnieniem, gdzie leżą Bieszczady: http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9134

Ode mnie Marcowy otrzymuje paczkę Sucharów Bieszczadzkich (zwłaszcza za te Okruchy...).:grin:
Dostarczyć wprost z taśmy produkcyjnej? Nie będą może wtedy takie suche;-)

Marcowy
21-11-2015, 16:44
Dobra, dam się przekupić paczką sucharów. I będzie to objaw zdrowego rozsądku, a nie wariactwa :-D

don Enrico
21-11-2015, 20:34
Przeprowadziłem osobistą analizę matematyczno- socjologiczną i wyszło mi , że w zabawie powsimordowej w ostatnich latach bierze udział podobna ilość osób (30-40)
Z czego to wynika ?
Społeczeństwo forumowe można podzielić na trzy frakcje
- nałogowców
- wpadaczy
- jednorazowców
Udział w zabawie biorą ci z pierwszej i częściowo z drugiej - ale ci nie zawsze są zorientowaniu w kandydatach , bo po prostu wpadają od czasu do czasu.
Aby ułatwić udział tej grupie proponuję , aby I turę wyborów potraktować jak zgłaszanie kandydatur
Oznaczałoby to, że każdy mógłby zgłosić dowolną ilość kandydatur w każdej kategorii
Każdy kandydat (każda relacja ) która uzyskałaby minimum 4 głosy (czyli 10% zwykle głosujących) jest w grupie nominowanych.
Właściwy wybór POWSIMORD odbywałby się wówczas z osób (relacji) nominowanych.
Niby to jest drobna różnica , ale według mnie istotna.
W przeszłości zdarzały mi się pytanie od "wpadaczy" z pytaniem na kogo ja będę głosował.
Myślę że system ten (podobny do oskarowego) byłby ułatwieniem i zachęceniem do większego udziału w zabawie.

Lisk
22-11-2015, 20:07
Dyskutujemy tu o forumowiczach mogących zdobyć nominację i laur zwycięzcy danej kategorii . I dobrze ale - ale co z " potrójnie niebieskimi " ? Osiągnęli wszystko ? Nikt ich już nie nagrodzi ? Kilku jeszcze pisze - leją wodę na koło młyńskie forum . Niestety wielu odeszło gdzieś gdzie nie nie trafi zwykły serfer po internetowych bezdrożach . Doceńmy - zmotywujmy - nagrodźmy , pod rozwagę daję .

asia999
24-11-2015, 21:51
Dobra, dam się przekupić paczką sucharów. I będzie to objaw zdrowego rozsądku, a nie wariactwa :-D
Ale to nie jest łapówka tylko "dar wdzięczności" ;) za całokształt i te OKRUCHY...8-)

Dostarczyć wprost z taśmy produkcyjnej? Nie będą może wtedy takie suche;-)
O! To doskonały pomysł Wojtku! (tylko muszę rozwiązać jakoś kwestię logistyczną pomiędzy taśmą produkcyjną a Marcowym) :wink:
I zgadzam się z tym:

A TAK. Z przypomnieniem, gdzie leżą Bieszczady: http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9134
i z tym:

Oznaczałoby to, że każdy mógłby zgłosić dowolną ilość kandydatur w każdej kategorii
Każdy kandydat (każda relacja ) która uzyskałaby minimum 4 głosy (czyli 10% zwykle głosujących) jest w grupie nominowanych.
Właściwy wybór POWSIMORD odbywałby się wówczas z osób (relacji) nominowanych.
I z tym też:

ale - ale co z " potrójnie niebieskimi " ? Osiągnęli wszystko ? Nikt ich już nie nagrodzi ? Kilku jeszcze pisze - leją wodę na koło młyńskie forum . Niestety wielu odeszło gdzieś gdzie nie nie trafi zwykły serfer po internetowych bezdrożach . Doceńmy - zmotywujmy - nagrodźmy , pod rozwagę daję .
Powinniśmy móc głosować na wszystkich - łącznie z Superpowsimordami i Marcowym.:!:

Marcowy
25-11-2015, 09:47
"Potrójnie niebiescy" to przeważnie Superpowsimordy, w większości nadal aktywni na forum. Ich wyjęcie spod prawa (i głosowania) miało dać szansę innym użytkownikom, ale faktycznie - nie powinniśmy ich trzymać zbyt długo w zamrażarce :-D Proponuję przy okazji dziesiątych, jubileuszowych wyborów (to już wkrótce!) ogłosić abolicję i zwrócić Superpowsimordom bierne prawo wyborcze.
Ale nie Marcowemu, bo się zbiesi ;)

Marcowy
02-12-2015, 09:23
Się nam pojawił grudzień w kalendarzu, więc trzeba coś ogłosić. No to ogłaszam, że:

Powsimordy 2016 będziemy wybierać w następujących kategoriach :

- Debiutant Roku - bieszczadzki

- Botak Roku - całkiem dowolny, ponadregionalny i nieskrępowany

- trzy wątki - karpackie (nagroda honorowa w postaci kokardki przy wątku).

Powsimordy 2016 będziemy wybierać według następujących zasad:

1. W I turze w każdej kategorii będzie można zgłosić do 3 kandydatów (osób lub wątków).
2, Do II tury wejdzie po 3-5 kandydatów z tury I (zależy, jak się głosy ułożą).
3. W II turze oddamy głos na 1 kandydata w każdej kategorii + maksymalnie 3 wątki.
4. Druga tura Debiutanta Roku zostanie zorganizowana, jeśli ponad 50 proc. wyborców z I tury wskaże jakiegokolwiek kandydata spełniającego warunki, czyli debiutującego na forum w roku 2015.
5. Pierwsza tura potrwa od piątku 1.01 do niedzieli 17.01, druga tura - od poniedziałku 18.01 do niedzieli 31.01. W przypadku remisu w turze II będzie tygodniowa dogrywka.
6. Szczegółowa ordynacja i wzór karty do głosowania pojawią się w pierwszym poście wątku konkursowego 1 stycznia 2016 r.

Jeśli coś jest niejasne, pytajcie teraz - będę miał czas obmyślić pokrętną odpowiedź ;)

Dziękuję bardzo wszystkim uczestnikom dyskusji za wkład w dzieło powsimordowe - najaktywniejsi dyskutanci zostaną uhonorowani na KIMB-ie lizakami w kształcie Syrenki czy innego Bazyliszka :-D

Aleksandra
02-12-2015, 20:07
Ot i ogłoszone :) ważne, aby się działo i chyba będzie, patrząc, na nowe atrakcyjne kategorie. Ale jak tu przez miesiąc wybrać trzy wątki... albo znaleźć jakiegoś Botaka hmm...

asia999
03-12-2015, 21:29
W zeszłym roku na zachętę do wzięcia udziału w głosowaniu był pingwinek. To może w tym roku inne zwierzątko? Ja proponuję popielicę. :) Kukuryk92 w wątku "Pierwszy wypad" ma taką ładną. Może pożyczy? ;)
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9043-Pierwszy-wypad/page2

http://forum.bieszczady.info.pl/attachment.php?attachmentid=39435&d=1448392156&thumb=1

Marcowy
04-12-2015, 08:49
Bartolomeo już wyrzeźbił zwierzę na zachętę. Nie jest to popielica, ale też rodem z Bieszczadów. Kto pierwszy odda głos 1 stycznia, ten pierwszy dostanie, na razie to tajemnica :-D

Marcowy
01-01-2016, 14:04
Doroto, proszę o głos na PW, Twój post usuwam, żeby nie wprowadzał w błąd.

Pozdrawiam z Nowym Rokiem :-)