Zobacz pełną wersję : Stały Bywalcze co wiesz o Cisnej
Witaj Stały Bywalcze!
Chcielibyśmy się Ciebie poradzić czy Cisna czy Polana. Co polecałbyś bardziej?? My nie wiemy więc pytamy. W pewien sposób wydaje nam się, że Cisna jest lepszym wyborem, ale chcielibyśmy to skonfrontować z twą wiedzą i doświadczeniem.
Pozdrawiamy i dziękujemy za pomoc i wszelkie info
Stały Bywalec
31-07-2003, 14:42
Cóż, to zależy od Waszych oczekiwań co do wypoczynku i pobytu w Bieszczadach.
Obie miejscowości nie nadają się na bazę wypadową do pieszych wycieczek na połoniny. Z obu trzeba by podjechać, fakt, że z Cisnej jest tam bliżej.
Za to z Polany jest zdecydowanie bliżej do Jez. Solińskiego.
W Majdanie obok Cisnej jest stacja końcowa ciuchci bieszczadzkiej, przejedźcie się nią do Balnicy (a nie do Przysłupu, trasa do Balnicy jest znacznie piękniejsza).
W Cisnej w sezonie będzie na pewno większy tłok i harmider. Cisna to poza tym siedziba urzędu gminy, musi więc być tam jakaś władza, policja, ochrona zdrowia, itd.
Polana to natomiast urocza wieś bieszczadzka w gm. Czarna. Bliziutko stamtąd na Otryt, oj bliziutko !
Długo można by tak licytować.
Reasumując: jesteście ( a właściwie dopiero będziecie) bieszczadzkimi nowicjuszami, więc jeżeli nie razi Was turystyczny, sezonowy zgiełk, to wybierzcie Cisną. Zresztą ten zgiełk będzie tylko w samej Cisnej, jak wejdziecie na szlak turystyczny i się trochę oddalicie, to poznacie smak Bieszczadu.
Nie zapomnijcie o paszportach. W Roztokach Grn. jest sezonowe przejście graniczne do Słowacji.
Jako pierwszy, taki na rozruch, proponuję spacerek na trasie: Majdan - Żubracze - Solinka - Roztoki Grn. - Liszna - Majdan. Ok. 20 km.
Pozdrawiam
Ps. Ale ja, gdyby mi dano np. w tym roku do wyboru tylko Cisną i Polanę, to wybrałbym ... Polanę.
Zgadzam się z SB. Myślę, że na początek lepiej pojechać do Cisnej. Autobusem można tu podjechać w wiele miejs i wejść i na Połoniny i na Tarnicę!!! Polecam też Jasło, czy pasmo Łopiennika.
No i w Cisnej latwiej przeczekac deszcze, jesli sie trafia:)
Pzdr,
Derty
Wielkie dzięki za rady! Wybierzemy się do Cisnej i stamtąd będziemy wybierali się w Bieszczadzkie trasy! Jak wrócimy to się odezwiemy i podzielimy wrażeniami!!!
Pozdr dla wszystkich!!!!