PDA

Zobacz pełną wersję : Kraków - Polańczyk, Solina samochodem, jaka trasa?

lionaptor
25-04-2015, 21:55
Witam, jaką trasę wybrać na dojazd z Krakowa do Polańczyka w weekend majowy ? Chcę dojechać dosyć szybko i bezpiecznie.
A4
zjechać w Tarnowie > Krosno > Sanok > Polańczyk
zjechać w Pustynia??? > Glinik > Strzyżów > Brzozów > Sanok > Polańczyk
czy zjechać przed Rzeszowem?

PiotrekF
26-04-2015, 21:54
Ponieważ w weekend majowy , będzie tłoczno na trasie już od (jeśli pierwszy wariant) ... Miejsca Piastowego ..... wcześnie rano proponuję , b. wcześnie ....
PF

prizes
27-04-2015, 07:19
Tak trzeba rano skoro świt!

Szkutawy
27-04-2015, 20:10
Staram się jechać zawsze zjeżdżając przed Tarnowem... na wysokości najdalej na Wojnicz, ale czasami na wysokości Brzeska... później na Gorlice i Nowy Żmigród (fakt taki, że jeśli do Polańczyka to później trzeba w końcu odbić na północ), ale nigdy nie narzekałem mimo lokalnych, ale nie tak złych dróg... przerabiałem różne warianty... nawet przez Nowy Sącz, ale wydaje mi się, że przejazdów na trasie Tarnów - Pilzno - Jasło - Krosno - Sanok trzeba unikać... nigdy nie jechałem na tym odcinku wcześnie rano, ale w pozostałych porach dnia i w różnych dniach tygodnia, jeśli mnie podkusiło, aby pojechać kawałek dalej A4 to kląłem... bywa tak, że nic nie wyprzedzisz... i bywa tak, że się również wleczesz ... zawsze było coś nie tak... to co zyskiwałem na autostradzie - traciłem na tej trasie z dużą nawiązką.... robiąc 750 km w Bieszczady nie ma dla mnie praktycznie różnicy czy mam 50 km bliżej, czy dalej... liczy się spokój na drodze, ale jeśli masz możliwość przejechania tej trasy o szóstej rano to być może będzie to dobra trasa... w innych porach odradzam....

krzychuprorok
27-04-2015, 21:16
ale wydaje mi się, że przejazdów na trasie Tarnów - Pilzno - Jasło - Krosno - Sanok trzeba unikać...
Mieszkając w Krakowie zawsze jeździłem tą trasą do Rymanowa. Tamtędy jeżdżą ludzie samochodami, busy, autobusy. Ruch nie mały, Krosno rozkopane, ale w przypadku Polańczyka to w zasadzie najlepsza droga, można też próbować dojechać do Rzeszowa autostradą i potem przez Brzozów. Co innego w przypadku Cisnej czy Ustrzyk, wtedy zdecydowanie lepiej przez Żmigród i Tylawę.

Dlugi
28-04-2015, 07:54
...Co innego w przypadku Cisnej czy Ustrzyk, wtedy zdecydowanie lepiej przez Żmigród i Tylawę.
Odradzam - masakrycznie wiele świateł na remontowanej drodze w Komańczy.

PiotrekF
28-04-2015, 10:26
Odradzam - masakrycznie wiele świateł na remontowanej drodze w Komańczy.

Da się 'przeżyć' .... to nie to samo co 'światła' np w krakowie (z czwartym podejściem) ..... światła tylko w Komańczy a poooootem już tylko jazda , przyjemna z widokami :))
PF

Slav
15-05-2015, 09:51
Już po weekendzie majowym ale do tematu :).
Przerabiałem już większość dojazdów z Krakowa w Bieszczady, przeważnie wybieram trasę na Limanową - Nowy Sącz - Gorlice ( tu można smacznie zjeść w restauracji Ratuszowa:))- Dukla -Tylawa i na Komańczę. Zawsze jest płynnie,małe natężenie ruchu i trasa z widokami, tylko raczej nie jest to najszybszy dojazd.

don Enrico
15-05-2015, 10:45
(...) Zawsze jest płynnie,małe natężenie ruchu i trasa z widokami, tylko raczej nie jest to najszybszy dojazd.
Teraz chyba trochę dłużej się jedzie , bo zaczęto remontować odcinek Tylawa - Komańcza - Radoszyce. Ilość wahadeł ze światłami nie jest mi znana.
Na odcinku Komańcza - Radoszyce jest chyba ich z pięć

canooe
01-07-2016, 10:40
Witam. Wybieram się pierwszy raz w Bieszczady i proszę o pomoc w doborze trasy dojazdu. Nawigacja sugeruje Kraków - Dębica autostradą A4 a następnie zjazd na drogę 986 przez Niedźwiada - Wielopole Skrzyńskie - Strzyżów - Sanok - Solina.
Czy lepszym rozwiązaniem nie będzie jechać A4 do Rzeszowa i potem kierunek Solina?
Dziękuję za pomoc.

Hero
01-07-2016, 16:04
Jeśli nie śpieszysz się to pojedź z Krakowa do Rabki, a stamtąd drogą 28 do Sanoka, trasa dużo ciekawsza niż jazda autostradą, ale zajmie więcej czasu. No chyba, że na przykład czas Cię goni, albo jedziesz w nocy, wtedy jedź autostradą.

canooe
01-07-2016, 17:05
Nie ukrywam że zależy mi na czasie ale też na komforcie jazdy. Opcje które mi się pojawiają to tak jak wspomniałem wcześniej zjazd z Dębicy, zjazd w Rzeszowie ewentualnie Tarnów - Pilzno - Jasło - Sanok. Wyjazd już w Niedziele rano ok. 8 - 9.

Kraków - Rabka zakopianką to nie koniecznie dobre rozwiązanie.

don Enrico
01-07-2016, 17:59
Cześć Canooe !
Zdecydowanie trasa nr 2 czyli

Kraków - Dębica autostradą A4 a następnie zjazd na drogę 986 przez Niedźwiada - Wielopole Skrzyńskie - Strzyżów - Sanok - Solina.
Omijaj wersję Pilzno-Jasło-Krosno ...jest zatłoczona nawet w niedzielę
a wersja nr 3 (do Rzeszowa - Dynów - Tyrawa Solana) jest bardzo fajna tyle tylko że teraz jest remontowany most na Sanie w Mrzygłodzie i objazdami dorobisz kilometrów.

bartolomeo
01-07-2016, 18:17
teraz jest remontowany most na Sanie w MrzygłodzieOd kiedy? Ten tymczasowy na objeździe remontują?!?

don Enrico
01-07-2016, 18:21
Powołuję się na komunikaty prasowe , że trwa wymiana nawierzchni drewnianej mostu na Sanie na drodze Mrzygłód - Tyrawa Solna od końca czerwca do początku lipca . Nie było tam mowy o moście tymczasowym.

rico
01-07-2016, 19:51
A ja polecam zdecydowanie -A4 -Krakow-Rzeszów, następnie zjazd Krosno-dojeżdżamy w połowie drogi do rozjazdu w kierunku Sanok następnie Domaradz,Brzozów, Sanok,Lesko,Ustianowa,i już blisko do Soliny

canooe
01-07-2016, 20:42
A ja polecam zdecydowanie -A4 -Krakow-Rzeszów, następnie zjazd Krosno-dojeżdżamy w połowie drogi do rozjazdu w kierunku Sanok następnie Domaradz,Brzozów, Sanok,Lesko,Ustianowa,i już blisko do Soliny

Ile osób tyle wersji :razz: Chociaż ta trasa najbardziej mi odpowiada.

Slav
01-07-2016, 21:47
Kraków - Rzeszów wypada jako ta dłuższa,ale tu można (bardzo)szybko dojechać do Rzeszowa.
Trasa nr 2 też będzie dobra. Ja z Krakowa często jeździłem na Gorlice - Dukla - Komańcza (dla mnie najciekawsza, bez pośpiechu).

Yosarian
02-07-2016, 14:19
Slav słusznie prawi.