Zobacz pełną wersję : Dojazd z Lublina do Soliny
LEGINISTA
17-05-2015, 13:42
Witam serdecznie :)
Czy ktoś wie jak dojechać pociągiem nad Solinę? Wiem że bezpośrednio nie dojeżdża tam pociąg. Do jakiej miejscowości dojechać aby dostać się nad Solinę? Czy busy z takich miejscowości nad Solinę są często?
I kolejne pytanie czy nad Soliną są jakieś szlaki górskie gdzie można pośmigać po nich i podziwiać piękne krajobrazy ? :)
Dodam że interesuje mnie tylko pociąg i trasa może nawet odbyć się w nocy :)
bartolomeo
17-05-2015, 13:57
Dodam że interesuje mnie tylko pociągNo to jedź do Zagórza. Z Lublina jedyne 15 godzin i zgodnie z życzeniem w nocy. A potem jeszcze autobus i następna godzina. Na tak krótkim w sumie dystansie to będzie najdłuższa podróż w historii nowoczesnej Europy :wink:
Witaj na Forum.
Z kilkoma przesiadkami dojedziesz z Lublina do Sanoka lub Zagórza, ale zastanów się czy warto, bo to ponad 14 godzin wg rozkładu PKP. Stamtąd jeszcze do Soliny Autobusem.
LEGINISTA
17-05-2015, 14:04
O to chodzi :)
A czy te przesiadki są dość problematyczne ? Ile mamy czasu na wyjście z jednego pociągu i wejście do drugiego ? łatwo się zgubić i jaki jest stan tych pociągów?
diabel-1410
17-05-2015, 14:09
Nie jechałem nigdy z Lublina ale znając stan PKP to dziękuję bardzo.Wyszukaj może jednak jakiś autobus lub bus - nie wiem czy z Lublina masz coś do Rzeszowa bezpośredniego ale pewnie tak.Generalnie ja sobie wyliczyłem że jadąc w Bieszczady od siebie -troszkę ponad 600 - to juz przy dwóch osobach taniej jest jechać samochodem
Z Lublina jeżdżą busy do Sanoka i Leska. Dalej to już bezproblemowo. Pociągiem z Lublina to pomysł dla masochistów.
O to chodzi :)
A czy te przesiadki są dość problematyczne ? Ile mamy czasu na wyjście z jednego pociągu i wejście do drugiego ? łatwo się zgubić i jaki jest stan tych pociągów?
Wpisz sobie trasę, która Cię interesuje w rozkładzie jazdy PKP i tam szukaj odpowiedzi na swoje pytania. My się w takie jazdy nie bawimy, bo bardziej interesuje nas by w Bieszczadach być, niż w nie jechać.
W pobliżu Soliny jest kilka szlaków, którymi można się poruszać poza drogami, ale zdecydowanie polecam Bieszczady Wysokie.
Jeśli nie zależy Ci na czasie, chcesz koniecznie jechać pociągiem i masz ochotę wydać kasę, to możesz pojechać wieczornym pociągiem z Lublina (ok.20) do Warszawy i tam przesiadasz się na pociąg jadący bezpośrednio do Zagórza. Na miejscu jesteś po 11. przed południem, a ok. 12:15 masz autobus do Soliny (na miejscu po 13.). Zgubić się jest raczej ciężko. Stan pociągów określiłbym jako przeciętny. Aczkolwiek jeśli ja musiałbym pokonać tą trasę koniecznie pociągiem to zrobiłbym to w ten sposób. (Czas łącznie ok. 17 godzin)
Sposób drugi. Przed 6. rano masz pociąg bezpośrednio z Lublina do Rzeszowa, tam jesteś po 9. Idziesz na dworzec lokalny w Rzeszowie (ok. 10 minut piechotą) i tam masz autobus do Sanoka, w Sanoku masz na dworcu 20 minut na przesiadkę na kolejny do Soliny, gdzie jesteś ok. 13:30. (Czas łącznie ok. 7,5 godziny)
Wybierz co najlepsze i pamiętaj żeby sprawdzić dokładnie godziny odjazdu pociągów! :)