PDA

Zobacz pełną wersję : W TV

Piotr
20-08-2003, 14:54
Jutro, godzina 23:30 TVP1 - "Baza ludzi umarłych" wg M.Hłaski, film w pewien sposób związany z Bieszczadami.

Przed chwila natomiast skończyły się na TVP3 informacje (blok w jez.ukraińskim) w ktorych była relacja z Baligrodu. Po pierwsze wójt zapowiedział, że wkrótce rusza remont cerkwi (pozyjemy-zobaczymy), po drugie sprawa dotyczyła konfliktu w temacie pomnika, tego w rynku. Ci co widzieli pomnik, to wiedzą, że chodzi o tresc napisu, który się na nim znajduje - choć takich napisów jest w okolicy więcej i wreszcie po trzecie: tvp3 pokazała jak podczas mszy w cerkwi, na zewnatrz stoją Polacy, ktorzy z zainteresowaniem spoglądają co sie tam dzieje, z komentarzem lektora: ludności polskiej jak widac nie bardzo podoba sie...itd.
Jak tak chcą w Baligrodzie (i z takim wsparciem) brać sie za remont czegokolwiek, to powodzenia. Efekty są cały czas widoczne, az nadto.

marekm
21-08-2003, 10:52
witam

>> tvp3 pokazała jak podczas mszy w cerkwi, na zewnatrz stoją Polacy, ktorzy z zainteresowaniem spoglądają co sie tam dzieje, z komentarzem lektora: ludności polskiej jak widac nie bardzo podoba sie...itd. <<

mjałem okazję ten program obejrzeć w zeszłym tygodniu i szkoda, że autorzy tego reportażu nie pokusili się o zapytanie stojących tam "widzów" co myślą, co mają do powiedzenia na ten temat. Po usłuszeniu tego komentarza, notabene kończącego ten materiał, pozostał pewien niesmak i niedosyt, że sprawa o której mówiono to tylko część prawdy.... ot i poszło w świat i tyle.
A takie informacje nie budują , a wręcz rujnują to zwykliśmy nazywać dobrosąsiedzkimi czy ludzkimi układami.

Michał
21-08-2003, 11:29
Witam!

Piter! chodzi o ten pomnik z napisem "Urząd Gminy"?
Jak tak to się nie dziwię. Na żadnym innym nie widziałem jakiś kontrowersyjnych napisów. Jak co to proszę o szczegóły (programu nie widziałem).

Pozdrowienia

Piotr
21-08-2003, 16:12
Chdzi o napis na tym pomniku:
Pomnik (http://www.bieszczady-s.fr.pl/foto16/pomnik.jpg)

Podobnych napisów w gminie Baligród jest wiecej, choćby przy czołgu (wczorajsze foto) i inne.

T.B.
21-08-2003, 21:16
Fajnie. Ale co tam jest napisane?

Piotr
21-08-2003, 22:02
>Fajnie. Ale co tam jest napisane?

Kurcze - lupy w domu nie masz? ;-))
Jest napisane:
"Nazwiska Polaków pomordowanych przez bandy Ukraińskiej Powstańczej Armii dnia 6 sierpnia 1944 roku w Baligrodzie"
Tu lista 47 nazwisk.
Pod spodem: "Wieczny pokój pomordowanym, hańba mordercom."

Tyle.

Michał
21-08-2003, 22:03
Witaj!

"WIECZNY POKÓJ POMORDOWANYM
HAŃBA MORDERCOM
W 40 ROCZNICĘ
SPOŁECZEŃSTWO BALIGRODU"

Dotyczy 6 sierpnia 1944 roku

Pozdrawiam

Michał
21-08-2003, 22:08
Witaj!

Piotrze - ja tam widzę 42 nazwiska

Pozdrawiam

Lupino
21-08-2003, 22:33
Miałeś zniknąć jak obiecałeś więc zniknij na wieki wieków i nie pokazuj sie więcej! Taka moja prośba, poniżonego,

z wielką prośbą

Lupino

ps.

czy zrozumiesz czy nie to lepiej nie odpisuj

Piotr
21-08-2003, 23:00
Drobna pomyłka - rzeczywiscie jest 42.