Zobacz pełną wersję : Jaskinie w Nasicznem
Witam wszystkich i zdrówka życzę (mój pierwszy wpis) :)
Ostatnimi czasy postanowiłem pozwiedzać jaskinie. Udało mi się znaleźć, że są na wschodnim stoku góry, na wschód od miejscowości Nasiczne. Mam pytanie, czy ktoś z Was zwiedzał te jaskinie i ma jakieś praktyczne porady (jak znaleźć wejście, jakie zasady bezpieczeństwa zachować itp.)? Znalazłem, że są tam dwie jaskinie, jedna ok. 15 m długości, a druga 60 m.
Oczywiście w planach mam wyjazd dopiero wiosną :D z pod śniegu ciężko chyba wejście odgrzebać. Jak je znajdę to będzie mój pierwszy kontakt z jaskiniami :)
don Enrico
18-12-2015, 19:51
Witaj Kamilu na forumie. Mamy tu też przywitalnię .
(gdybyś chciał skorzystać ? ale na początku trudno to wszystko ogarnąć
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/4837-Nowy-u%C5%BCytkownik-powitanie)
- Co do jaskiń , to te w Nasicznem ponoć bardzo łatwo odnaleźć, znajdziesz nawet na drzewach takie nieformalne oznakowanie.
Ja już dwukrotnie ich szukałem, ale bezskutecznie.
Nie , co ja mówię, - bzdura , że bezskutecznie. Tak , nie znalazłem jaskiń , ale bardzo byłem zadowolony z tej traski poszukiwawczej od strony przełęczy. Te skałki są piękniejsze od jaskiń których nie widziałem.
I tak patrz na bieszczadzką krainę, nie prze pryzmat kanonów, tylko przez własne doświadczenia.
Jejku ! co jak tak długo pluje za uchem "nowemu"
(może z nadzieją , że kiedyś dołączy do starych wyjadaczy)
Ej, a na te kolorki bieszczadzkie, to wszyscy do tej pory patrzyli z perspektywy jesieni. Ot masz nowe spojrzenie.
zbyszek1509
18-12-2015, 20:41
...Te skałki są piękniejsze od jaskiń których nie widziałem.
Najbardziej atrakcyjne, to jest ich szukanie. Jednak, żeby mieć jakieś wyrobione zdanie o nich, to trzeba je zobaczyć oraz całą okolicę, w realu. A tak na zachętę, to jedna z nich wyglądała kiedyś tak.
39607
Dzięki za przywitankę, nie znalazł bym :)
A co do jaskiń to postaram się szukać (a wiem jeszcze, że wejście ponoć jest nie tak w skałach tylko jakoś tak bardziej w ziemi, w dół trochę). No i zastanawiam się przede wszystkim jak tam w środku jest, czy bez sprzętu da radę tam wejść :)
A i fotka z jaskini bardzo zachęcająca
A co do kolorków to się starałem dostosować do pory roku :D moje zdjęcia z jesieni już bez liści to i mało kolorków już było
zbyszek1509
18-12-2015, 21:25
... No i zastanawiam się przede wszystkim jak tam w środku jest, czy bez sprzętu da radę tam wejść :)
A i fotka z jaskini bardzo zachęcająca
Sprzęt, to bym radził zostawić w domu, w tym przypadku, na pewno się nie przyda :-(. Na zdjęciu nie ma punktu odniesienia, więc trudno określić wysokość tej jaskini. Na moje oko, to ona ma około 50 cm wysokości, na wejściu. Podczas szukania, należy bardziej potrzeć pod nogi, aniżeli rozglądać się na boki :-).
partyzant
18-12-2015, 21:27
W jaskiniach byłem ze dwadzieścia lat temu.Wchodziłem do środka, konieczna latarka.
Na pierwszy rzut oka niby nic szczególnego a jednak do dziś coś mnie nurtuje.
Dojście z przełęczy było nieudane za to drugie od dołu, od obelisku czyjejś tam pamięci już się powiodło, trzeba patrzeć pod nogi.
O jaskiniach krążą jakieś mity;
- a to, że mają jeszcze inne wyjścia(wejścia)
- ta co jest jak pokoik została zniszczona wybuchem a to co zostało to tylko czubek góry?!
- że wojsko? badało ale szybciej uciekało niż wchodziło
- podobno też śnieg nigdy ich nie zasypuje bo wydobywa się z nich ciepłe powietrze.
zbyszek1509
18-12-2015, 21:42
Dokładne namiary na położenie jaskiń.
39608
O super, dzięki Zbyszek za mapkę. A przez Ciebie, partyzant, z tym, że śnieg nie zasypuje (nawet jak to tylko pogłoski) to nie wiem czy do wiosny wytrzymam ;)
- podobno też śnieg nigdy ich nie zasypuje bo wydobywa się z nich ciepłe powietrze.
To są jaskinie szczelinowe, dynamiczne, tzn przepływa przez nie powietrze zasysane gdzieś niżej i ogrzewane przez górę. Góra wewnątrz ma temperaturę średnią roczną dla danego regionu, dla Nasicznego jest to pewnie ok 6-7 stopni, a więc zimą na pewno będzie topiło śnieg niezależnie od temperatury zewnętrznej. Tak się zresztą poszukuje jaskiń - szuka się wytopionych miejsc przez ciepłe powietrze z wnętrza ziemi ;)
To są jaskinie szczelinowe, dynamiczne, tzn przepływa przez nie powietrze zasysane gdzieś niżej i ogrzewane przez górę. Góra wewnątrz ma temperaturę średnią roczną dla danego regionu, dla Nasicznego jest to pewnie ok 6-7 stopni, a więc zimą na pewno będzie topiło śnieg niezależnie od temperatury zewnętrznej. Tak się zresztą poszukuje jaskiń - szuka się wytopionych miejsc przez ciepłe powietrze z wnętrza ziemi ;)
To już wiadomo, dlaczego wojsko szybciej uciekało niż wchodziło. Nie mieli gdzie wódki schłodzić.
Ale za to te 6-7 stopni świetnie się nada do chłodzenia piwa w lecie :) już w styczniu chyba poszukam, jak znajdę to się pochwalę
Udało się znaleźć jaskinie, faktycznie śnieg naokoło roztopiony i mróz ponad 10 stopni ułatwiły szukanie :) Para unosząca się z wejść była z daleka widoczna. Trochę błota i dużo liści zaraz przy wejściu, pełno ciem na suficie i ścianach ale fajnie i samo szukanie sprawia niezłą frajdę. Do Jaskini Górnej nie idzie za bardzo wejść bez lin - kilkumetrowa dziura w dół. Dolna całkiem fajna w zwiedzaniu. Niestety telefon nie nadaje się do robienia zdjęć w takim oświetleniu jak w tej jaskini....
Szliśmy od Nasicznego na Przełęcz Nasiczańską i potem w lewo, są po drodze trzy górki z fajnymi skałkami, na drzewach są wyraźne oznaczenia (żółte kółka). Na trzeciej górce trzeba skręcić w prawo i granią w dół aż do wąwozu. W lecie nie wiem czy byśmy znaleźli :)
wejście 39743
pierwszy korytarz (zdjęcie bokiem, nie wiem jak obrócić...)39744
dalszy korytarz (też bokiem)39745
mieszkaniec jaskini (jeden z wielu)39746
Szkutawy
06-01-2016, 15:18
No popatrz, a dzisiaj rano przeglądałem ten wątek... jakaś intuicja, czy coś? Gdzieś jeszcze był?
:-D
Wiesz, jaskinia fajna to może tam ciągnąć ;) W prawdzie nie zapuściłem daleko (brak doświadczenia z jaskiniami i gruby zimowy strój skutecznie utrudniają). A na wyjeździe niedzielnym to za wiele nie na zwiedzałem, wąwóz jest fajny, ten co jaskinie w nim są i przepiękna panorama jest z Przełęczy Nasiczańskiej. Tam to polecam, nie widać kto wie jak daleko (do Połonin i Tarnicy najdalej) ale widoki ładne. Dam fotkę jeszcze (Wetlińska, chociaż głowy nie dam :D )
39747
zbyszek1509
06-01-2016, 17:30
Dam fotkę jeszcze (Wetlińska, chociaż głowy nie dam :D )
39747
Na pewno Wetlińska, a po prawej stronie zdjęcia widoczny Roh. Jak widzę, to mamy podobnie przyjemne wrażenia z pobytu w okolicy jaskiń :-).