Zobacz pełną wersję : Wieże widokowe
komisaRz von Ryba
25-07-2016, 22:59
ostatnio się mi o uszy obiło że powstało sporo nowych wież widokowych zwłaszcza na Pogórzu ale nie tylko
nowe nie nowe może warto taką informację zgromadzić
znalazłem :
-Bruśnik, na Pogórzu Ciężkowickim
-skansen archeologiczny Troja w Trzcinicy
-platforma widokowa we wsi Wola Krogulecka
-wieża widokowa na Eliaszówce
-Mogielnica w Beskidzie Wyspowym
-Miejska Góra w pobliżu Limanowej
-Góra Grzywacka w Beskidzie Niskim
-nieopodal bacówki na Brzance
-Liwocz na Pogórzu Ciężkowickim
-Brzanka w gminie Tuchów
-Głobikowa – najwyżej położonej miejscowości w gminie Dębica 452 m n.p.m
-...
Nie wiem, czy błędnie nie zrozumiałem, że chodzi o nowe wieże na Pogórzu.
Jeśli nie, to dopiszę:
- znaną wieżę na Baranim - Beskid Niski
- metalową, z czasów IIWŚ ale całkiem dobrze się trzymającą wieżę na Wielkim Bukowcu - Beskid Niski. W sumie to tylko wycinkowy widok na Cergową.
Jest też nowa w Pruchniku, tak z innych to na roztoczu widziałem dwie, obie w kamieniołomach,Józefów i Krasnystaw.
-Mogielnica w Beskidzie Wyspowym
-nieopodal bacówki na Brzance
-Brzanka w gminie Tuchów
-...
Prawidłowo to Mogielica
41146
a na Brzance to chyba jedna wieża jest, ta nieopodal bacówki.
krzychuprorok
24-09-2016, 13:04
Bieszczady
- Korbania
Beskid Niski
- Baranie
- Wielki Bukowiec
- Grzywacka Góra
- Jaworze
Pogórze
- Bruśnik
- Próchnik
- Liwocz
- Głobikowa
- Brzanka
- Karpacka Troja w Trzcinicy
Beskid Sądecki
- Eliaszówka
- Radziejowa
- Koziarz
- Wola Krogulecka
Beskid Wyspowy
- Mogielica
- Jaworz
- Miejska Góra
Gorce
- Lubań
- Gorc
- Magurki
Ondavska Vrchovina
- Rohula
- Cierna Hora
Roztocze
- Nowiny
- Susiec
- Zwierzyniec
- Krasnobród
Trochę bardziej na zachód:
Góry Opawskie
- Biskupia Kopa
Góry Sowie
-Wielka Sowa
krzychuprorok
26-11-2016, 10:57
Fejsbuki donoszą, że w Bieszczadach powstaje kolejna wieża widokowa - na Przełęczy Przysłup pod Matragoną.
zbyszek1509
26-11-2016, 11:40
Fejsbuki donoszą, że w Bieszczadach powstaje kolejna wieża widokowa - na Przełęczy Przysłup pod Matragoną.
I dobrze donoszą :-). Tak wyglądały fundamenty pod wieżę 18.10.2016 r.
42058
Jest jeszcze gdzie byłem -Wieża Jeleni skok w Cisnej...prawie nówka;) a ta pod Matragoną super że powstaje, do zaliczenia.....
Zapomniałem,że w Kalwarii Pacławskiej też jest wieża widokowa.
4280642807
I wstęp jest płatny ?,takie info znalazłem szukając lokalizacji tej wieży.
I wstęp jest płatny ?,takie info znalazłem szukając lokalizacji tej wieży.
2 złocisze nie majątek a za granicę można luknąć. Jak nie masz więcej niż 5 lat to nic nie płacisz:lol:
don Enrico
13-03-2017, 20:38
2 złocisze nie majątek a za granicę można luknąć. Jak nie masz więcej niż 5 lat to nic nie płacisz:lol:
Fakt, obszar widokowy jest skierowany głównie na wschód. Sentymentalnie się patrzy jeśli wcześniej odwiedziliśmy Niżankowice
.
42809
Lista z wieżami widokowymi niedługo się powiększy - do 31.10.2017r. ma powstać nowa wieża na Cergowej. IMO - mocno wydumana.
http://bip.dukla.pl/?c=mdTresc-cmPokaz-534&dataOd&frazaTresc=%20Budowa%20wie%C5%BCy%20widokowejna%20 G%C3%B3rze%20Cergowej&dataDo&btnSubmit
Lista z wieżami widokowymi niedługo się powiększy - do 31.10.2017r. ma powstać nowa wieża na Cergowej. IMO - mocno wydumana.
http://bip.dukla.pl/?c=mdTresc-cmPokaz-534&dataOd&frazaTresc=%20Budowa%20wie%C5%BCy%20widokowejna%20 G%C3%B3rze%20Cergowej&dataDo&btnSubmit
Trochę przypomina wieże oblężnicze. Mocno zabudowana, może ograniczać pole widzenia. Jak to będzie - zobaczymy. Może nawet zobaczymy Tatry, które ponoć dostrzegł z Cergowej młody Orłowicz.:roll:
Tatry, jak najbardziej, widać ze stoków Cergowej. Z czerwonego z Nowej Wsi, z mocno już zarastających polanek podszczytowych.
Tatry, jak najbardziej, widać ze stoków Cergowej. Z czerwonego z Nowej Wsi, z mocno już zarastających polanek podszczytowych.
Tyle razy tamtędy przejeżdżałem i zawsze mnie to wzniesienie intrygowało ale nigdy nie było czasu tam wejść. Teraz będzie dodatkowa motywacja.W Nowinach24 z sierpnia 2007 r znalazłem informację o planowanej ( już wtedy) wieży widokowej i taki tekst:
Widać stąd Tatry.
Leśnicy przypominają, że sam szczyt Cergowej był do końca ostatniej wojny znakomitym miejscem widokowym. - Podszczytowe rozległe polany to były wówczas pastwiska - opowiada Marszałek. - Po wojnie zostały one zalesione, a na szczycie góry stanęła drewniana wieża triangulacyjna. Z umieszczonej na niej półki jeszcze w latach 60. XX wieku można było podziwiać wspaniałe widoki; zimą widać stąd Tatry i bieszczadzkie połoniny. Jak ma wyglądać i z czego zostanie zbudowana nowa wieża na Cergowej? Podobno jednym z pomysłów jest 30- metrowa kopia wieży Eiffla, zwieńczona krzyżem. - Nie ma jeszcze żadnego konkretnego projektu - mówi wiceburmistrz Bytnar. - Na razie tylko oglądaliśmy różne propozycje.
Czytaj więcej: (http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/krosno/art/5986417,na-cergowej-ma-byc-wieza,id,t.html)http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/krosno/art/5986417,na-cergowej-ma-byc-wieza,id,t.html
Ta planowana obecnie wieży Eifla nie przypomina ( może odrobinę kratownice) ale ogląd na świat mocno poprawi, choćby w kontekście zarastania nieużytkowanych polan.
Jeśli chodzi o Roztocze - trochę ich powstało w ostatnich latach. Te w bardziej znanych miejscowościach są popularną atrakcją turystyczną, jednak o innych mało kto wie.
- Krasnobród (kamieniołom)
- Józefów (kamieniołom)
- Susiec (przy drodze Susiec - Grabowica)
- Nowiny (kamieniołom)
- Zwierzyniec - Tartaczna Góra
- Zwierzyniec - Biała Góra
- Zwierzyniec - stawy Echo
- Frampol/Radzięcin - góra Kopyczyna
- Hosznia Ordynacka
- Jędrzejówka - mała, ma ze 2 m i widok z niej taki sobie
- Dzierążnia na pograniczu Grzędy Sokalskiej
W okolicach Roztocza jest jeszcze wieża w Kornelówce na pn-wsch. od Zamościa.
Kilkadziesiąt km dalej na wschód, blisko granicy z Ukrainą, są wieże w Gródku koło Hrubieszowa i w Chłopiatynie.
na roztoczu widziałem dwie, obie w kamieniołomach,Józefów i Krasnystaw.
W Krasnymstawie nie ma (i nie jest to Roztocze), chodzi pewnie o Krasnobród.
W Krasnymstawie nie ma (i nie jest to Roztocze), chodzi pewnie o Krasnobród.
No tak, zawsze mi się mylą te nazwy ;)
Capricornus
06-05-2017, 22:05
Miłośnikom obiektów widokowych - o konstrukcji stalowej, murowanej czy też drewnianej polecam wieżę na Trójmorskim Wierchu w Masywie Śnieżnika w Sudetach Wschodnich oraz na Borówkowej Górze w Górach Złotych.
DUCHPRZESZŁOŚCI
11-05-2017, 22:51
Jeśli ktoś zabłądzi na Mazowsze. To w lasach chojnowskich, w uroczysku "zimne doły" stoi drewniane rusztowanie z zadaszeniem, około 5-cio metrowej wysokości, do podglądania skrzydlatych opychających się rybami na żabienieckich stawach.
Strona o wieżach widokowych na Roztoczu: https://panoramyroztocza.wordpress.com/wieze-widokowe/
slawek71
16-06-2017, 22:06
Przełęcz Przysłup pod Matragoną:
43058
zbyszek1509
16-06-2017, 23:19
Przełęcz Przysłup pod Matragoną:
Aktualny widok z wieży. Jesienią, będzie zdecydowanie bardziej kolorowo :-).
43059
Jeśli ktoś liczył, że z wieży na Cergowej popatrzy szeroko wokół jeszcze tego lata to się przeliczył. Budowa ruszyła zgodnie z planem, potem stanęła i od końca lipca znowu idzie do przodu. Koniec budowy też pewnie kiedyś nastąpi. Coś mi się widzi, że geologii przed projektem nie zrobili:mrgreen: Cały artykuł : http://jasionka24.pl/2017/08/13/co-z-ta-wieza/.
don Enrico
12-05-2019, 20:47
Przybyła nam kolejna wieża widokowa na którą natknąłem się przypadkiem
46112
...
czy już ktoś z forumowiczów miał okazję ?
Piotr Niedziela
12-05-2019, 22:32
A gdzie ona jest?
don Enrico
13-05-2019, 12:24
A gdzie ona jest?
Przy czerwonym szlaku pomiędzy Łodzinką a Birczą . Miejsce to ma nazwę Wzgórza Choimskie.
kulczyk1
13-05-2019, 21:30
To gdzieś przy pomniku?
don Enrico
14-05-2019, 20:00
To gdzieś przy pomniku?
Tak, dokładnie ze 100 metrów od pomnika , posadzono tam 100 drzew na 100-lecie odzyskania
bartolomeo
05-08-2019, 08:54
Wież przybywa ale i ubywa. Aktualnie nie ma wieży widokowej na Baranim, odpoczywa sobie na boku.
kulczyk1
10-02-2020, 20:05
Wiadomść z Radia Rzeszów:
"Magurski Park Narodowy planuje wybudowanie na swoim terenie dwóch wież widokowych. Jak powiedział nam przedstawiciel parku Jacek Borek , wieże będą zlokalizowane w gminie Dukla i Krempna. Jedna na szczycie Baranie, gdzie dawniej była wieża triangulacyjna na potrzeby geodezji. Druga planowana jest na Kamieniu nad Krempną, skąd będzie można podziwiać nawet Tatry. Tam również planowana jest też ścieżka wśród koron drzew. "
...Jedna na szczycie Baranie, gdzie dawniej była wieża triangulacyjna na potrzeby geodezji.
O tym, że niedawno stała tam okazała wieża turystyczna już zapomnieli?
Druga planowana jest na Kamieniu nad Krempną, skąd będzie można podziwiać nawet Tatry. Tam również planowana jest też ścieżka wśród koron drzew.
Wieża jak najbardziej OK, ale te ścieżki w koronach to jakiś żart.
kulczyk1
11-02-2020, 16:15
Wysyp jakiś?
Kolejna. Źródło to samo.
"Na szczycie góry Kiczera w Puławach Górnych w powiecie krośnieńskim ma stanąć wieża widokowa z której będą mogli korzystać niepełnosprawni. To inicjatywa Beskidzkiego Towarzystwa Turystycznego "Przełom Wisłoka". Gotowy jest już wstępny projekt - trwają prace przy obliczeniach statycznych konstrukcji. Wieża zbudowana w większości z drewna ma mieć 33 metry wysokości"
https://www.radio.rzeszow.pl/wszystkie-artykuly/tag/Beskidzkie%20Towarzystwo%20Turystyczne%20Prze%C5%8 2om%20Wis%C5%82oka
janusz194
11-02-2020, 19:22
W trakcie realizacji wieża na Przełęczy Nad Roztokami
don Enrico
19-10-2023, 19:03
Doklejam się do wątku "wieże widokowe" .. (ale może jest inny ...?
Bo zainteresowało mnie że zrealizowano projekt widoczny
https://rzeszow.tvp.pl/73530514/ulatwienia-dla-niewidomych-na-szlaku-na-holice
To myślę że kolejny sukces
... ale trochę dziwny .. wieża widokowa dla niewidomych ?
pewnie coś pokręciłem
bartolomeo
21-10-2023, 12:11
Znam niewidomego, który czasem chodzi po górach. Wzrok stracił już jako dorosły człowiek, wcześniej chodził po górach jak każdy z nas.
don Enrico
07-10-2024, 20:12
Ta wieża w okolicach Gorlic to absolutny hicior, bije rekordy popularności
...
49510
...
Myślę że w przyszłym roku kilka kolejnych takich powstanie.
Grzegorz881
08-10-2024, 09:11
Podziwiam takich ludzi powiem szczerze..
Na Roztoczu Wschodnim i Płaskowyżu Tarnogrodzkim powstały w tym roku duże wieże: koło Cieszanowa, Borowa Góra, w Horyńcu i Narolu. Najciekawszy widok jest z Andrzejówki k. Narola, warto odwiedzić. Z Cieszanowa i Borowej Góry okrutnie rozległy widok, choć mniej urozmaicony, a z Horyńca trochę ograniczony - pd-wsch, pd
don Enrico
09-02-2025, 21:57
Generalnie jestem zwolennikiem wież widokowych , szczególnie w miejscach zalesionych.
Rozumiem też, że budowa niektórych wzbudza mieszane uczucia, jak w przypadku tej wieży
która została wybudowana na gołej ziemi i w konstrukcji futurystycznej nieco, co pokazuje wnętrze
...
49584
krzychuprorok
11-02-2025, 13:46
Gdzie owa konstrukcja się znajduje Heniu?
don Enrico
11-02-2025, 19:21
To wnętrze wieży nazywanej "blenderem" która jest na szczycie Śnieżnika.
Szczyt nie jest zalesiony i z wieży widać tyle samo co z ziemi (podobnież jak w Desznicy)
A propos innych wież, to na mnie zrobiła wrażenia ta na Łysuli,(foto poniżej)
bo nie spodziewałem się że jest tak popularna przez tą zjeżdżalnię.
Pewnie wkrótce podobna powstanie gdzieś w Bieszczadach.
....
49585
krzychuprorok
19-02-2025, 19:35
Istny szał się zrobił na wieże widokowe, każda gmina chce mieć wieże i to nie jedną. Na przykład małopolska gmina Sękowa będzie budować wieżę na Magurze Małastowskiej mimo iż na swoim terytorium ma wieżę na Ferdlu i bardzo blisko jest też już prawie kultowa na Łysuli. Oglądałem ją już niejednokrotnie z daleka, ale jeszcze nie byłem. Jestem zwolennikiem mniejszych konstrukcji takich jak śp wieża na Baranim. W tym roku przy okazji pętli odwiedziłem wieżę na Holicy. Ogromny obiekt za ponad 2,6 mln zł, dochodząca do tego elegancka droga, duży parking. Ja takich gór nie lubię, ale wiem że ja jestem już leśnym dziadem i takich jak ja jest już mało. Nowoczesny turysta chce sobie zaparkować, wygodnie podejść i podziwiać widoczki.
49596
krzychuprorok
19-02-2025, 19:52
Niedawno odwiedziłem kolejny raz słowacką wieżę na Ciernej Horze. Zakończona jest rusztowaniem na którym zmieszczą się 2-3 osoby:
49597
Zeszłej jesieni na Węgrzech przypadkiem trafiłem na wieże na której trzeba było uważać żeby nie spaść:
49598
Moje zestawienie z 2016 roku już jest mocno nieaktualne, nie podejmę się nowego. Nawet nie wiem czy jest w internecie spis polskich wież górskich, poza górami jest też tego sporo.
"Ja takich gór nie lubię, ale wiem że ja jestem już leśnym dziadem i takich jak ja jest już mało. Nowoczesny turysta chce sobie zaparkować, wygodnie podejść i podziwiać widoczki."
Krzychu nie jesteś sam. Też jestem leśnym dziadem ...
don Enrico
24-02-2025, 19:41
Panowie ! nie wrzucajcie wszystkich wież widokowych do jednego wora.
To są dwie różne kategorie>
PIERWSZA : to ta gdzie samochodem można podjechać pod samą wieżę (wyjść -zejść-odjechać) -patrz Różanka, Szczerbanówka, Chłopiatyn, czy Susiec
DRUGA jest bardziej wymagająca - dłuższego spaceru - Szpilówka , Grzywacka, Holica, Mogielica, Cergowa,
(w tej drugiej kategorii oczekiwałbym jeszcze wieży na Chryszczatej)
Obie kategorie będą mieć swoich zwolenników i tak powinno być.
Ja wolę wersję ze spacerkiem,
ale smutno mi było, gdy w okolicy Rzeszowa wybrałem się ścieżkę edukacyjną zachęcającą dwoma wieżami widokowymi,
a tu upssss. na mapie były , ale w rzeczywistości nie.
Cóż, tydzień później pojechałem na Szpilówkę -> foto
.
49609
.
gdzie cała trasa z wyznaczonego parkingu (gratulacje dla organizatorów, którzy przygotowali 4 parkingi dla zdobywców)
miała 5,8 km i 150 m przewyższenia
"Ja takich gór nie lubię, ale wiem że ja jestem już leśnym dziadem i takich jak ja jest już mało. Nowoczesny turysta chce sobie zaparkować, wygodnie podejść i podziwiać widoczki."
Krzychu nie jesteś sam. Też jestem leśnym dziadem ...
W górach wieże są chyba niepotrzebne, no może faktycznie przydałaby się na Chryszczatej. Na pewno nie są potrzebne takie jak na Mogielicy - z hali obok wieży jest lepszy widok niż z wieży :)
Te roztoczańskie są rewelacyjne, oferują widok na kawał świata.
Też uważam, że na Roztoczu wieże widokowe spełniają
swoją rolę. Niektóre w górach też mają czasem sens. Pod warunkiem, że przy okazji nie "wypompowano"/przepalono kilku milionów pln w sumie też z naszych podatków ( bo dotacja z UE czy kasiorka nadleśnictwa to też w sumie z naszych podatków) . Chodzi mi np. o takie "cuda" jak na Przełęczy nad Roztokami gdzie troszkę podejdziesz i widzisz to samo albo jeszcze lepiej .....
No to jesteśmy zgodni w sprawie "cudów" i rozkuszu kasy. Koło mnie w Beskidzie Wyspowym gmina zafundowała wieżę na Księżej Górze na fali wydawania kasy z UE, po pięciu latach trzeba było rozebrać bo gniła. Szlag mnie trafia bo widok z niej był doskonały (całe pasmo Ciecienia jest bezwidokowe), kasa wydana a przydatnej wieży nie ma... Teraz budują znacznie porządniej.
partyzant
12-03-2025, 13:44
Mamy jakieś zamieszanie wokół projektu budowy wieży widokowej na górze Jawor w Beskidzie Niskim. Prawdopodobnie chodzi o tę samą społeczność, która była przeciw budowie pomnika Pułaskiego w Wysowej.
don Enrico
12-03-2025, 20:05
Mamy jakieś zamieszanie wokół projektu budowy wieży widokowej na górze Jawor w Beskidzie Niskim. Prawdopodobnie chodzi o tę samą społeczność, która była przeciw budowie pomnika Pułaskiego w Wysowej.
"Polska to bogata kraja" - jak mawiał pewien obcokrajowiec, widząc rozrzutność na każdym kroku w naszym kraju.
Tak mi się to skojarzyło, po przeczytaniu anonsu dotyczącego projektu budowy wieży widokowej na Górze Jawor we Wysowej.
Tak się składa że parę miesięcy temu wędrowałem tam do kaplicy ze świętą wodą z nadzieją na ochłodę, ale okoliczne budowle zaburzyły system wodny świętej kapliczki.
Teraz tam powstaje centrum religijne coś na kształt "Góry Grabarki" czy też "świętej wody"
i nie podoba się pomysł aby obok powstała konkurencja w postaci wieży widokowej (nie wspomnę o ścieżce konfederatów Konfederatów , którzy gnębili Łemków.
Jak dla mnie są to dwie chorobliwie rozdmuchane zamysły .
A wystarczyło by , aby obok kaplicy na Górze Jawor postawić kierunkowskaz ---> do punku widokowego 10 min
A na tym punkcie - to już granica ze Słowacją - więc w ramach programu transgranicznego - postawić 20 ławek (wygodnych) z których turyści (i pielgrzymi)
mogli by podziwiać panoramę Cigelki z zamykającą horyzont masyw Lackowej.
Parę razy leżałem tam na trawie , w błogostanie ...... i nie była mi potrzebna żadna wieża widokowa
(ale ten mój projekt nie ma do ugryzienia żadnej kasy) - więc sie nie nadaje
don Enrico
04-04-2025, 21:29
Lubię wieże widokowe,
... ale
nie bezkrytycznie.
Największa wieża widokowa (https://wydarzenia.interia.pl/dolnoslaskie/news-najwyzsza-wieza-widokowa-w-polsce-ceny-biletow-i-godziny-otw,nId,7918989) w Polsce to zaprzeczenie turystyki, ale za to rozdmuchane miejsce do robienia kasy.
Pewnie tego obawia się biskup wysyłając protesty przeciw wieży na Górze Jawor.
Chyba nie ta skala ...?