Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wycieczka 5-dniowa

klopdi
31-05-2017, 23:07
Witam wszystkich.
Wraz z dziewczyną planujemy wspólne wakacje w Lipcu i wybór padł na Bieszczady :). Nie mamy kompletnie pojęcia o organizowaniu takich wycieczek ( właściwie będą to pierwsze wspólne wakacje od 7 lat ) tak więc powiem nieco więcej czego oczekujemy.

- Pobyt w jednym stałym miejscu (nie ma znaczenia czy mocno zaludnione czy mniej)
-Chcemy zabrać ze sobą rowery aby zrobić jakąś trasę lub dwie, problem w tym że nie może być zbyt wiele podjazdów więc trudność ma być niska
- Będziemy mieli do dyspozycji auto więc możemy jeździć do ciekawych miejsc tak myślę do 100km w jedną stronę.
- Łatwe szlaki wędrowne (jak mówiłem, nie mamy zbytniego doświadczenia)

Tak więc czy istnieje takie miejsce gdzie można się zakotwiczyć na te załóżmy kilka dni i pozwiedzać bez zbytniego przemęczenia się ?:wink:

uszatek_mis
01-06-2017, 07:10
Witam wszystkich.
Wraz z dziewczyną planujemy wspólne wakacje w Lipcu i wybór padł na Bieszczady :). Nie mamy kompletnie pojęcia o organizowaniu takich wycieczek ( właściwie będą to pierwsze wspólne wakacje od 7 lat ) tak więc powiem nieco więcej czego oczekujemy.

- Pobyt w jednym stałym miejscu (nie ma znaczenia czy mocno zaludnione czy mniej)
-Chcemy zabrać ze sobą rowery aby zrobić jakąś trasę lub dwie, problem w tym że nie może być zbyt wiele podjazdów więc trudność ma być niska
- Będziemy mieli do dyspozycji auto więc możemy jeździć do ciekawych miejsc tak myślę do 100km w jedną stronę.
- Łatwe szlaki wędrowne (jak mówiłem, nie mamy zbytniego doświadczenia)

Tak więc czy istnieje takie miejsce gdzie można się zakotwiczyć na te załóżmy kilka dni i pozwiedzać bez zbytniego przemęczenia się ?:wink:

Cześć.
Po pierwsze takich jak Twój postów na pewno było już z milion i to tylko w ostatnim roku, więc trochę sugeruję samemu poszukać.
Ale po kolei:
- jeśli miejsce pobytu nie ma znaczenia, to o co pytasz.. Bierzesz (kupujesz) mapę, celujesz mniej więcej w środek Bieszczad, żeby było mniej więcej równo i szukasz noclegów. Pytanie czy to ma być kwatera prywatna/agroturystyka/schronisko/pole namiotowe ?
- jeśli mało podjazdów to raczej sugeruję północną, niższą część Bieszczad. Ale np. przełęcz Żebrak (poszukaj) też jet ciekawa. Doświadczonych rowerzystów na forum jest znacznie więcej i to oni się powinni wypowiedzieć dokładniej.
- auto - i bardzo dobrze. Promień 100km daje Wam w zasięgu całe Bieszczady. Od np. jeziorek Duszatyńskich koło Komańczy na zachodzie, po Wołosate na wschodzie i Solinę na północy. Jeśli nie wiesz o czym piszę - kup mapę.
- nie wiem co znaczy łatwe - w Bieszczadach wszystkie są dobrze oznakowane. Może chodzi o krótkie i widokowe? Patrz punkt 1 - mapa.

W ogóle zakup mapy Bieszczad to podstawa przy planowaniu. Zadawaj bardziej szczegółowe pytania, a nie takie ogólniki, to masz szansę otrzymać dokładniejsze odpowiedzi.
Jaka mapa? Dobra. Też trochę o mapach znajdziesz na forum. Ze swojej strony proponuję mapę Compassu, ostatnie, XIX wydanie z 2017.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

motylanoga
01-06-2017, 16:40
Polecam Wetlinę. To naprawdę niezłe miejsce na rozpoczęcie przygody z Bieszczadami. Generalnie Bieszczady są jednak górami, więc nie licz, że nie będzie podjazdów 8-). Trochę się umordujecie ale chyba o to chodzi :-P To już wyższa partia gór, ale i tak szlaki piesze są łatwe. Połoniny na wyciągnięcie ręki...

Pozdrawiam