Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wrześniowe 5 dni

benk
17-07-2017, 20:10
Witam,
z początkiem września 5 osobową grupką znajomym mamy zamiar po raz pierwszy zawitać w Bieszczady i to na 5/6 dni. Wiemy że trasa którą opracowaliśmy nie należy do ambitnych jednak z dala od pracy, żon i dzieci można pozwolić sobie na chwile rozluźnienia. Prosiłbym o ugruntowaniu nas w przekonaniu że trasa jest dobra, bądź doradzeniu co jeszcze można dodać/należy zweryfikować. Dodam że jesteśmy średniozaawansowaną grupą bojową - więc z kondycją nie jest tak źle :)

I
ze Śląska ruszamy rano samochodem i na 12 liczymy być w Ustrzykach Górnych. Czerwonym szlakiem będziemy poruszać się w kierunku Tarnicy i niebieskim szlakiem schodzimy do Wołosate by zaliczyć pierwszy nocleg (12,5 km) - myślę że do godz. 20 zjawimy się na miejscu

II
Wołosate - niebieski szlak - Ustrzyki Górne (pożegnanie z małym plecakiem, toboł 50l na plecy) - czerwony szlak - schronisko Chatka Puchatka (17,3km)

III
Schronisko - czerwony szlak - Smerek (12.9 nocleg) - tutaj widzę zbyt dużo czasu wolnego potrzebuje porady gdzie warto odbić ze szlaku / jakoś go dołożyć

IV teoretycznie najbardziej ambitny
Smerek - czerwony szlak - Rabia Skała - żółty/zielony szlak - Wetlina (22,5 km)

V
Wetlina - zielony/żółty szlak - Wielka Rawka - niebieski szlak - Ustrzyki Górne (16,7 km) - Racibórz (505 km)

VI
jak by ostatnie 505 km z poprzedniego dnia nie miał kto jechać zrobimy je VI dnia :)

w tym lub przyszłym tygodniu zaczynamy zamawiać noclegi i mam nadzieje że trasa nie będzie musiała zostać zweryfikowana.
Zastanawiam się gdzie zostawić samochód, czy na płatnych parkingach jest opcja kilku dniowa czy to tylko suma dni - czy znacie lepsze miejsce postoju pojazdu w Ustrzykach Górnych?
Wejściówki do BdPN kilkudniowe we wrześniu są również dostępne?
i jeszcze wiele innych pytań mam ale ich chwilowo nie pamiętam...

bartolomeo
17-07-2017, 20:12
schronisko Chatka PuchatkaTrwale nieczynne.

benk
17-07-2017, 20:21
właśnie czytałem o tym kilka miesięcy wstecz jednak informacja znikła ze strony i miałem nadzieję...
nic to azymut z Wołosate na Bacówkę pod Małą Rawką z obiadem w Ustrzykach(15 km), a III dzień nie będzie nudny do Smerek (22 km)

creamcheese
17-07-2017, 21:55
Jak macie nocleg w Wołosatem to zacznijcie stamtąd bo Wołosate - UG (niebieski) to 1,5h asfaltem
Albo drugiego dnia z Wołosatego ciśnijcie przez przełęcz Bukowską, Halicz, Bukowe Berdo(!!) do Widełek...stamtąd stopem do UG i cd...
Trzeciego dnia przez dwie połoniny do przełęczy Orłowicza z noclegiem w Wetlinie
Czwartego przez Rabia i Krzemeniec pod Rawki
a na koniec jakiś lajcik np przez Caryńską na Przysłup i do Bereżek

Mam jeszcze kilka odpowiedzi ale chwilowo nie pamiętam

alex62
18-09-2017, 14:35
Trwale nieczynne.
Hmm , w czerwcu jeszcze działało .

creamcheese
18-09-2017, 20:37
Hmm , w czerwcu jeszcze działało .
Ale bez noclegów

benk
17-04-2019, 15:21
wprawdzie po długim okresie niebytu ale wracam z informacją o wyprawie która nie odbyła się we wrześniu ale w maju następnego roku...
16 maja dotarliśmy do Ustrzyk Górnych o 14:00 ruszyliśmy do Chatki Puchatka (Połoniną Cyrańską) jednak warunki pogodowe (mgła, wiatr, deszcz, i niska temperatura) zmusiły nas do nieplanowanego ale najfajniejszego noclegu w Brzegach Górnych
następnego dnia odwiedziliśmy Chatkę i przeszliśmy czerwonym szlakiem do Smerka (bardzo ciekawa trasa wcale nie taka łatwa - jednak przez mgłę nadal nie widzieliśmy nic poza 15 metrami w każdą stronę:) dopiero na Smerku zrobiły się lekkie dziury we mgle i mogliśmy podziwiać piękne widoki)
kolejny dzień to trasa do Cisnej i Bacówki pod Honem
czwartego dnia trochę oszukaliśmy i busem dostaliśmy się na Przełęcz Wyżniańską, odwiedziliśmy Rawki i poszliśmy do Ustrzyk przespać się, a rano Kościół i rura na Śląsk

benk
18-04-2019, 09:22
poprzednia wyprawa tak wszystkim uczestnikom się spodobała że 19 maja 2019 wracamy w Bieszczady. Stwierdziliśmy że gorszej pogody niż w zeszłym roku raczej nie będzie - więc liczymy na piękne widoki. Poniżej ramowy plan:

1 dzień:
koło 14:00 meldujemy się na nocleg w Wołosatym i idziemy na Tarnicę i z powrotem

2 dzień:
robimy pętlę Wołosate - Halicz - Przełęcz pod Tarnicą - Wołosate

3 dzień:
Wołosate - Muczne przez Bukowe Berdo

4 dzień:
zwiedzamy okolice Mucznego ;)

5 dzień:
przez Widełki idziemy do Koliby

6 dzień:
przez Dwernik do Chaty Socjologa

7 dzień
na Śląsk

długi
19-04-2019, 08:30
a może tak dzień wcześniej?
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php/9994-KIMB-2019-sobota-18-maja-Wo%C5%82osate/page2

benk
09-05-2019, 11:41
zapowiada się ciekawe niestety terminy przez wszystkich uczestników mocno wyżyłowane - nie da rady dodatkowego dnia spokoju wygospodarować...