Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zimowe oznakowanie szlaków

uszatek_mis
28-12-2017, 09:14
Został ogłoszony przetarg na wykonanie zimowego oznakowania szlaków

https://www.bdpn.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2093&Itemid=68

W skrócie - cała poł. Wetlińska i Caryńska, Szeroki Wierch przez przeł. goprowców do przełęczy Bukowskiej, Mała i Wielka Rawka.
Czerwone 2,5m numerowane tyczki w liczbie 600szt osadzane w tulejach 50cm w gruncie. Termin wykonania do 20.01.2018.

Ciekaw jestem, czy ktoś się tego podejmie (bo przecież najlepiej takie rzeczy wykonywać w środku zimy - a nie przed nią, np w listopadzie gdy nie ma śniegu).

don Enrico
28-12-2017, 21:51
(...)

Ciekaw jestem, czy ktoś się tego podejmie (bo przecież najlepiej takie rzeczy wykonywać w środku zimy - a nie przed nią, np w listopadzie gdy nie ma śniegu).
Bravo !!! SUPER pomysł .
To wpisuje się w najlepsze współczesne tendencje górskie. Kto najszybciej przebiegnie Wetlińską ? ...albo kto w najkrótszym czasie wejdzie nocą na Tarnicę ?
Wreszcie dyrekcja cyrku (albo parku) stanęła na współczesnym poziomie ..... kto w środku zimy najszybciej zrobi trwałe oznaczenia zimowe...?
Rewelacyjny przebieg myślenia.

Gar
28-12-2017, 23:30
Termin realizacji godny uznania. Ciekawe, który mistrz to wymyślił ?

Kura8210
29-12-2017, 07:45
Już chyba nigdy nie bedziemy normalnym krajem;)pozdrowienis dla tych panów co będą te tyczki obsadzać:lol:

don Enrico
29-12-2017, 22:50
Już chyba nigdy nie bedziemy normalnym krajem;)pozdrowienis dla tych panów co będą te tyczki obsadzać:lol:
Oj! .... Ty pesymisto !
Będziemy normalnym krajem, kiedy przestaniemy się bać wypowiadać własnego zdania na ewidentne marnotrawienie naszej wspólnej kasy.
Jak widzisz większość na tym (i innym) forum ma z tym problemy.

uszatek_mis
31-12-2017, 16:26
Został ogłoszony przetarg na wykonanie zimowego oznakowania szlaków

https://www.bdpn.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2093&Itemid=68

W skrócie - cała poł. Wetlińska i Caryńska, Szeroki Wierch przez przeł. goprowców do przełęczy Bukowskiej, Mała i Wielka Rawka.
Czerwone 2,5m numerowane tyczki w liczbie 600szt osadzane w tulejach 50cm w gruncie. Termin wykonania do 20.01.2018.

Otwarcie ofert przesunięto na 4.01.
A czas na realizację z 20.01 na 31.01.2018.

Ciekawe, czy dlatego, że były pytania, czy dlatego, że nie było ofert....

jojo
31-12-2017, 16:37
Otwarcie ofert przesunięto na 4.01.
A czas na realizację z 20.01 na 31.01.2018.

Ciekawe, czy dlatego, że były pytania, czy dlatego, że nie było ofert....

Może po prostu parkowi czekają, żeby jeszcze śniegu napadało z metr na połoniny i przymroziło porządnie grunt - teraz jest za ciepło i dałoby się jeszcze od bidy wiercić pod te tuleje ..... ;)

jojo
31-12-2017, 16:58
Poczytałem sobie z ciekawości specyfikację
"1.Wymagany termin realizacji zamówienia: do 31.01.2018r.
Dopuszczalne jest przesunięcie terminu montażu gniazd w przypadku bardzo trudnych warunków atmosferycznych. Na przesunięcie terminu wymagana jest zgoda Dyrektora Bieszczadzkiego Parku Narodowego."
Czyli jest furtka.....:lol:
Do marca/kwietnia się nie da - czyli oznakowanie zimowe się zrobi w maju- czyli do następnej zimy połowy tyczek już pewnie nie będzie- czyli ogłosi się nowy przetarg żeby uzupełnić - czyli zgadzam się w pełni z Heniem - klasyczne marnowanie cudzych pieniążków .......

uszatek_mis
05-01-2018, 10:54
Zgłosiło się 3 oferentów.
Cena od 21.525,- do 108.000,- zł.
Wyniki -> https://www.bdpn.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2102&Itemid=198

jojo
05-01-2018, 19:47
Zgłosiło się 3 oferentów.
Cena od 21.525,- do 108.000,- zł.
Wyniki -> https://www.bdpn.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2102&Itemid=198

No to będziem obserwować ja Kancelaria Prawna wierci w śniegu i mrozie dziury w celu "wykonania 600 gniazd mocujących" jeszcze w styczniu - no bo to przecież to tyczki na zimę, a zima się niedługo skończy ;)

Jadę pod koniec stycznia na połoninki na skitury to zobaczym dzieło ....

Gar
08-01-2018, 17:42
Ciekawy zwycięzca - kancelarie prawne ???

iaa
08-01-2018, 23:59
Ja bym się tam z kancelarii prawnych nie śmiał ;-)
http://www.przetargi.egospodarka.pl/kto-wygral/16998989,omega-kancelarie-prawne-dariusz-prajzner.html

don Enrico
09-01-2018, 22:30
Ja bym się tam z kancelarii prawnych nie śmiał ;-)
http://www.przetargi.egospodarka.pl/kto-wygral/16998989,omega-kancelarie-prawne-dariusz-prajzner.html
Dobrze że mamy takich wytrawnych tropicieli wydawania naszych pieniędzy

jojo
09-01-2018, 23:53
Dobrze że mamy takich wytrawnych tropicieli wydawania naszych pieniędzy
Chociaż tak naprawdę Heniu, to ciężko mieć pretensje do kancelarii prawnej że chce zarobić troszkę pieniążków
(i maluje i wierci w zimie dziury w połoniniach), skoro instytucje S.P. i samorządy ogłaszają przetargi. To chyba grubszy problem ........

don Enrico
11-01-2018, 20:50
Chociaż tak naprawdę Heniu, to ciężko mieć pretensje do kancelarii prawnej że chce zarobić troszkę pieniążków
(i maluje i wierci w zimie dziury w połoniniach), skoro instytucje S.P. i samorządy ogłaszają przetargi. To chyba grubszy problem ........
Ależ ja nie mam żadnych ansów w stronę kancelarii takiej czy owakiej.
Cieszę się , że znalazł się ktoś to to wytropił i pokazał publicznie, jak takie przetargi są realizowane . Dziękuję, bo lubię dobrze wiedzieć.
.
To tak jak z Chińczykami (mieli kancelarię prawną) i wygrali przetarg na budowę kluczowego odcinka autostrady mimo że nigdy wcześniej nie zbudowali nawet chodnika.
Należy pokazywać te absurdalne elementy systemu dążąc do sensowności.
To nie jest grubszy problem , nie wolno zwalać winę że ktoś gdzieś coś zawalił (tam na górze)

jojo
11-01-2018, 22:22
Ależ ja nie mam żadnych ansów w stronę kancelarii takiej czy owakiej.
Cieszę się , że znalazł się ktoś to to wytropił i pokazał publicznie, jak takie przetargi są realizowane . Dziękuję, bo lubię dobrze wiedzieć.
.
To tak jak z Chińczykami (mieli kancelarię prawną) i wygrali przetarg na budowę kluczowego odcinka autostrady mimo że nigdy wcześniej nie zbudowali nawet chodnika.
Należy pokazywać te absurdalne elementy systemu dążąc do sensowności.
To nie jest grubszy problem , nie wolno zwalać winę że ktoś gdzieś coś zawalił (tam na górze)

Heniu, pisząc że to jest grubszy problem miałem właśnie na myśli że:
Ktoś kto dysponuje pieniążkami publicznymi/unijnymi ogłasza przetarg, robi SIWZ
wg której zadanie trzeba wykonać w środku zimy i może wystartować sobie np. taka kancelaria prawna.
I takich znacznie grubszych problemów widziałem/czytałem już wiele
Nie zwalałem winy że ktoś gdzieś coś zawalił (tam na górze) - tylko opisałem troszkę rzeczywistość która nas otacza (niestety)
I w stu procentach zgadzam się z Twoim zdaniem że: "Należy pokazywać te absurdalne elementy systemu dążąc do sensowności".

I bardzo dobrze, że Uszatek Miś wyszperał ten przetarg i "wkleił" na Forum.

partyzant
11-01-2018, 22:55
Rzeczą wartą komentarza będzie to, czy szlaki będą(są) zaznaczone profesjonalnie. Skoro w Bieszczadach, przy załamaniu pogody może pobłądzić nawet ktoś doświadczony(dziewczyna ze schroniska pod Rawkami) a tyczki mogą uratować sytuację, to może je stawiać nawet Kółko Różańcowe.
Na marginesie, to u nas np: pewna firma złożona z ex-mundurowych wygrywa przetarg na wymianę okien w szkołach, oni zatrudniają takich co mają o tym pojęcie a ci ostatni łapią bezrobotnych na czarno, którzy odwalają brudną robotę.
Podobnie jest w temacie kurników.
Czy wiecie ile mniej więcej wytrzymują młodzi faceci jako wózkowi w chłodniach, gdy w upał trzeba wjeżdżać do komór z minus 20 stopni?
Proszę zgadnąć kto ma z tego najmniej? Podobnie było i może jest w wielu innych tematach.
Defetyzm?
Raczej życie.

jojo
12-01-2018, 00:00
Rzeczą wartą komentarza będzie to, czy szlaki będą(są) zaznaczone profesjonalnie.
O to właśnie chodzi !
Profesjonalnie to znaczy wg mnie m.in. że na zimowy szlak tuleje na tyczki "robi" się najpóźniej w październiku - kiedy da się jeszcze wiercić w ziemi/skale. Tyczki obsadza się też w październiku/ ew. listopadzie przed pierwszym opadem "dużego" śniegu.
A nie pod koniec stycznia lub w lutym/marcu no bo zima się zaraz skończy !!!! i za przeproszeniem do d... z takim szlakiem zimowym.
I też oczywiście uważam że takie oznakowanie w zimie w Bieszczadach na połoninach jest bardzo, bardzo, bardzo potrzebne.

uszatek_mis
25-01-2018, 15:27
20.01.2018 na Rawkach jeszcze nic nie było. Znaczy - tyczek. Bo śniegu i wiatru sporo.