Wybieramy się paczką na rowery w sierpniu w Bieszczady. Jakie mapy polecacie? Czy Zielony Rower - Bieszczady to dobra mapa? Które najlepsze? I na jakie trasy? Dzięki za wszystkie podpowiedzi. :)
Wersja do druku
Wybieramy się paczką na rowery w sierpniu w Bieszczady. Jakie mapy polecacie? Czy Zielony Rower - Bieszczady to dobra mapa? Które najlepsze? I na jakie trasy? Dzięki za wszystkie podpowiedzi. :)
Nie ma map z trasami rowerowymi po Bieszczadach, które prowadziłyby po innych niż te objęte programem "Zielony rower" trasach. Dlatego moim zdaniem najlepsza będzie mapa najbardziej aktualna, a "Zielony rower - Bieszczady" możesz sobie kupic jako uzupełniającą, gdyż są tam profile i inne bardziej "techniczne" dane niz na zwykłej mapie turystycznej. Natomiast ponieważ mapa ta sie już lekko zdezaktualizowała (2004), lepsza powinna byc zwykła turystyczna "Bieszczady", wyd.VI - tego samego wydawnictwa, bo na niej są te trasy naniesione. Poza tym tam masz skale 1:100k, a tu 1:50k. Podobno na mapie Copernicusa (d.ppwk) tez te trasy sa w miare dobrze zaznaczone - ale ta mapa nie wpadła mi jeszcze w ręce, więc sie nie wypowiadam. Chyba tylko te dwa wydawnictwa mają pozaznaczane te trasy rowerowe w ilości zadowalającej i są aktualne.Cytat:
Zamieszczone przez Wiewióra
Witam. poszukuję informacji na temat szlaku Greenway po stronie słowackiej i ukraińskiej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy są jakieś mapy tego szlaku, może ktoś go przejechał - jakie wrażenia? lub chce przejechać . proszę o kontakt . dziękuję
Cześć, dawno mni enie było, ale mapy sprawdziłam. PPWK czyli Copernicus nie ma zanaczonych tras rowerowych. Ma je natomiast Topmapa z Poznania. Znaleźliśmy w necie taki sklep z mapami, tu polecany na forum już. www.bosofr.pl Naprawdę warto go polecić, bo udzileili nam tam fachowych porad, opisali, gdzie które wydawnictwo ma szlaki rowerowe na interesującym nas terenie i zrealizowali zamówienie na to, co chcieliśmy nabyć, chociaż na stronie oficjalnie jeszcze tego nie mieli.
Pojechaliśmy na mapę z Topmapy 1:75 000 + tak jak radziłeś Piotrze - Zielony Rower z Compasu I wróciliśmy cali, zdrowi i pełni wrażeń. Teraz planujemy na długi weekend Wolin i Uznam. Ponoć super scieżki rowerowe po niemieckiej stronie. Tzw. zmiana klimatu!
Pozdrawiamy
Wiewióra & spóła
Na rynku wydawniczym ukazała się nowa pozycja dotycząca turystyki rowerowej na podkarpaciu. jest nią "Województwo podkarpackie - atlas znakowanych szlaków rowerowych". Zawarte w nim mapy wraz z opisem najciekawszych miejsc stanowią kompedium wiedzy dla turysty poruszającego się rowerem po podkarpackich szlakach. Zachęcamy do jego kupna.
http://www.btc.bieszczady.pl
Co do Słowacji, o ile ta odpowiedź jest jeszcze potrzebna, to proponuję mape rowerową + przewodnik słowackiego VKU. Mapy mają rewelacyjne, do tego arkusze przygraniczne z nami mają w przewodniku opisy po polsku. Zajrzyj do bosfora i kup sobie mapę i przewodnik nr 4 tam powinieneś coś znaleźc o Greenwayu, a nawet jeśli nie to naprawdę warto mieć te mapy na Słowację.Cytat:
Zamieszczone przez marc
A poza tym w tym, co poleca Admin BTC są opisy szlaku Greenway po stronie ukr i słowackiej z tego co pamiętam, widziałam ten atlas u znajomej.
Proszę o podpowiedź. Szukam dobrej. szczegółowej mapy Bieszczad. Może być przewodnik. W Bieszczady wybieram się pierwszy raz, ale na 10 dni :)
Jeśli nie przeraża Cię nadmiar szczegółów to zostaje Ruthenus
Wg mojej opinii najlepsze mapy Bieszczad drukuje Ruthenus. Są szczegółowe, zawierają dużo leśnych ścieżek nie zaznaczonych na innych mapach. Ponadto są bardzo dobrze opracowane graficznie i łatwo rozpoznawać ukształtowanie terenu - cieniowanie konturów daje wrażenie 3D nawet w świetle latarki.
Jest mapa całych Bieszczad 1:60 000 i Bieszczady Wysokie 1:40 000
Natomiast do GPS'ów i telefonów wyposażonych w GPS firma Compass z Krakowa produkuje bardzo dobre mapy elektroniczne. Jest też szczegółowa mapa Bieszczad.
Dziękuję za podpowiedzi. Zastosuję się do Waszych wskazówek ;)