Rabia Skała - Pomozcie !!
Zamierzam zrobic sobie przechadzke: Cisna-Małe Jasło-Jasło-Okrąglik-Rabia Skała-Wetlina. Sprawdzilem na tej stronie: Czasy przejść ważniejszych szlaków turystycznych w Bieszczadach. Tak wiec wiem, ze srednio w 7,5 godziny dojde z Cisnej do Rabiej Skały, jednak czegos nie rozumiem, bo czas Rabia Skała - Wetlina - Zatwarnica wynosi 7¼ h To jest pomyłka?!!
Jak to mozliwe, ze szlakiem zielonym zejde z Jawornika w 1 godz., a z Rabiej Skały do Wetliny w 7,5godz.? Moze mi ktos to wytlumaczy?
Byc moze problem tkwi w tym, ze Zatwarnica lezy jeszcze kilka km od Wetliny, ale na swojej mapie nie moge tej miejscowosci (szczytu?) znalezc.
Dzieki za wszelkie informacje.
Re: Rabia Skała - Pomozcie !!
Cytat:
Zamieszczone przez cointreau
Rabia Skała - Wetlina - Zatwarnica wynosi 7i1/4; h To jest pomyłka?!!
To nie jest pomyłka. Jest to liczone zółtym szlakiem do Starego Sioła (bo z Jawornika można do Wetliny zejśc jeszcze zielonym):
Tak więc: Rabia - Wetlina (Stare Sioło): 3h,
Wetlina (Stare Sioło) - Przełecz Orłowicza: 1,5h
Przełecz Orłowicza - Zatwarnica (to jest wieś za Suchymi Rzekami): 2h
Razem 6,5-7h. To są czasy umowne, w warunkach letnich. Rozbiezności moga być duże, dlatego czasy podawane na mapach/przewodnikach sa mocno orientacyjne. W 5h tez zajdziesz, zwłaszcza że z Orłowicza leci sie non stop z góry, tydzień temu "schodziłem" z P. Orlowica do Ostoi w Suchych Rzekach 35 minut (bo ciemnawo już było, miski sie budziły ;)). Z Ostoi troche monotonnie, drogą - zejdzie prawie 1h.
Cytat:
Zamieszczone przez cointreau
swojej mapie nie moge tej miejscowosci (szczytu?) znalezc.
Miejscowości j/w. Patrz na północ (lekko na północny-wschód) od Przełeczy Orłowicza, 4km od Suchych Rzek. Jak dalej nie widzisz to strzel tą mapą do pieca :)