koliba - czy możliwy dojazd?
witam
chciałbym odwiedzić w najbliższym czasie kolbę na caryńskiem w klka osób (w tym 4-letnia turystka)
mam pytanko dotyczące dojazdu do koliby: czy jest to możliwe formalnie i praktycznie?
(czy nie ma zakazu, czy trzeba to wpierw z kimś uzgodnić, czy zwykła osobówka z łańcuchami tam dojedzie?)
i jaki jest właściwie kontakt na kolibę?
2 załącznik(ów)
Re: koliba - czy możliwy dojazd?
Cytat:
Zamieszczone przez malo
mam pytanko dotyczące dojazdu do koliby: czy jest to możliwe formalnie i praktycznie? (czy nie ma zakazu, czy trzeba to wpierw z kimś uzgodnić, czy zwykła osobówka z łańcuchami tam dojedzie?)
Nie przypominam sobie aby był tam zakaz ruchu, żadnego znaku za lesniczówką nie ma - chyba zeby ostatnio coś postawili. Droga jest troche wyjeżdżona do wysokości wypałów i bardziej zniszczona niż wyżej - przez sam. ciężarowe. Powyżej wypałów jest tablica BdPN, zakazu ruchu również nie ma. Zimą osobówką nie ma sie po co tam pchać, chyba żeby była mocno przetarta- na zdjęciu masz jak wygląda latem - to zwykła, wąska szutrówka. Kończy sie 150m przed schroniskiem takim "rondkiem" z betonowych płyt. Weź też pod uwagę, że nawet gdyby było mało sniegu, droga super przetarta to zima ma to do siebie, że może spaść śnieg - można na przykład gdzieś wjechać, ale potem już nie wyjechać - przerabiałem to kiedyś - skończyło sie na powrocie pociągiem, a po samochód na wiosnę (nie pod Kolibą ma sie rozumieć). Latem, w sezonie, zazwyczaj totalnie zastawione samochodami, bynajmniej nie dowożącymi zaopatrzenie.