Reguły prowadzenia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?
Hej,
tak sobie pomyślałem, ze wśród forumowiczów pewnie ktoś wie jaki są reguły rejestrowania i prowadznia dziłalności o szumnej nazwie "pensjonat"? Bo jakoś pensjonatów się namnożyło, oj namnożyło... A przecież to nie jest to samo, co gospodarstwo agroturystyczne, z tego co wiem, w takim gospodarstwie, nie trzeba rejestrowac działalności i wystawiać rachunków, ale jeżeli ktoś się reklamuje słowem "pensjonat" i nie jest to podstawowe miejsce jego zamieszkania, to co wtedy?? Czy w ogóle ktoś z was - poza schroniskiem - został zaszczycony jakimś świstkiem przypominającym rachunek, albo zadano mu to pytanie? Krew mnie zalewa, że oprócz porządnych gości płacących podatki (bo ich obiekty są duże i je widać) jest cała masa cwaniaczków, którzy prawdopodobnie nie odprowadzili grosza od swojej działalności, zresztą może się mylę, może w tej branzy ustawodawca przewidział taki luz i tylko nas miastowych kosi się po kieszeni zawsze i wszędzie, a panie w kiosku muszą fiskalizować sprzedaż pudełka zapałek.
Liczę na to, że wśród forumowiczów jest ktoś, kto wie jak to działa.
Pozdrowienia,
moder:smile:
Odp: Reguły prowadznia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?
Cytat:
Zamieszczone przez
moder31
Hej,
.....gospodarstwo agroturystyczne, z tego co wiem, w takim gospodarstwie, nie trzeba rejestrowac działalności i wystawiać rachunków, ale jeżeli ktoś się reklamuje słowem "pensjonat" i nie jest to podstawowe miejsce jego zamieszkania, to co wtedy?? Czy w ogóle ktoś z was - poza schroniskiem - został zaszczycony jakimś świstkiem przypominającym rachunek, albo zadano mu to pytanie? Pozdrowienia,
Nie znam zasad, o które pytasz ale jestem przekonany, że znajdziesz je w internecie. Nie powinieneś mieć z tym problemów. Masz rację co do jednego: nikt nigdy nie zaproponował mi od siebie rachunku za pobyt w Bieszczadzie. Natomiast ja często takie rachunki potrzebuję i NIGDY nikt mi takiego rachunku nie odmówił. Spałem w hotelach, Ośrodkach Szkoleniowo-Wypoczynkowych, Pensjonatach, a najczęściej na Agroturystyce. Pieczątka wtedy była taka: Gospodarstwo Agroturystyczne "XYZ" Imię Nazwisko Nazwa Miejscowości i Nr Kod pocztowy Miejscowaść.
Jeżeli na budynku jest nazwa /agroturystyka, Pensjonat, hotel itp/ to z rachunkiem nie ma problemu. Jeżeli jest napis Wolne Pokoje to może być różnie. Myślę, że Ci, co mają zarejestrowaną działalność gospodarczą jako agroturystyka, to płacą podatki w formie karty podatkowej lub ryczałtu. Czy wystawią rachunek, czy nie to i tak jakiś grosz fiskusowi oddają.
Czy od razu wszyscy muszą być cwaniaczkami?
Czy tylko miastowych kosi się po kieszeni?
Jak już patrzeć taką miarą to w miastach napewno jest więcej cwaniactwa niż na wsi. Tak przynajmniej mi sie wydaje...
A tak wogóle to admin albo moderator niech przeniesie ten wątek w inne miejsce. Z powodów regulaminowych osoby posiadające wiedzę o którą zapytał moder mogą nie mieć mozliwości się wypowiedzenia na tym forum.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Z powodów regulaminowych osoby posiadające wiedzę o którą zapytał moder mogą nie mieć mozliwości się wypowiedzenia na tym forum.
Raczej nie powinno byc problemów :) To temat ogólny a limit postów w tym wypadku nie obowiązuje. Limit dotyczy WYŁĄCZNIE opinii o konkretnym miejscu.
Reszta jak napisałeś - wszystko jest w necie, wystarczy poszukac. Dodatkowo warto zainteresować się (warto jak ktos lubi poszumieć, pobuczeć, itp) Ustawą o usługach turystycznych a w tym wypadku kategoryzacją obiektów. Aby można było uzywać nazwy pencjonat, hotel, hotelik, motel obiekt musi zostać poddany kategoryzacji. W przypadku pensjonatu musi to być min. 5 pokoi z maks. 4 łóżkami w pokoju, dostaje jedną z trzech kategorii: ***, **, * - reszta szczegółów w ustawie. W przypadku niespełnienia wymogów (głównie brak kategoryzacji) - skarga do PIH a ta kieruje sprawę do sądu. Ostatnio jest to modny temat w całym kraju, jednak wyroki są smiesznie niskie, rzędu 500zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
moder31
Krew mnie zalewa, że oprócz porządnych gości płacących podatki (bo ich obiekty są duże i je widać) jest cała masa cwaniaczków, którzy prawdopodobnie nie odprowadzili grosza od swojej działalności, zresztą może się mylę,może w tej branzy ustawodawca przewidział taki luz i tylko nas miastowych kosi się po kieszeni zawsze i wszędzie, a panie w kiosku muszą fiskalizować sprzedaż pudełka zapałek.
Liczę na to, że wśród forumowiczów jest ktoś, kto wie jak to działa.
Pozdrowienia,
Chłopie! Ty masz konkretny problem, czy tylko tak ogólnie, po całości, na stereotypach (swoich) bazujesz. Bo kategoryzacja przez Ciebie przyjęta jest zadziwiająca. A już miastowi kontra "oni" jest... dla mnie :shock: :shock: :shock:
G
O rany, ludzie! Nie obrażajcież się!!!
Ten stereotyp "miastowi "- kontra reszta świata podałem nie dlatego, że nie lubię mieszkańców wsi czy małych miasteczek - miałem na myśli po prostu turystów ogólnie (raczej to nie są ludzie, kórzy zamieszkują np. bagna biebrzańskie tylko w większości mieszczuchy zmęczone pracą i spalinami). Chodziło mi o to, czy wszystkich dotyczy to samo prawo skarbowe i inne przepisy, bo wybaczcie, ale ktoś kto postawił szpanerski pensjonat musi się liczyć z przestrzeganiem rozmaitych przepisów budowalnych, sanitarnych, a potem skarbowych itd itp, a tymczasem obiekty reklamujące się jako "pensjonat", to często prywatne chałupy albo wręcz domki letnie ze stromymi schodami typu drabinisatego i małym pokoikiem na poddaszu. Przy tym buty trzeba zdjąć, tego nie wolno, tamtego nie wolno itp. Łbem się wali w futrynę, a w przedpokoju, kiedy się mijają 2 osoby, wchodzą w bliskie stosunki 3-go stopnia, a gospodarz siedzi na głowie wszystkim i pilnuje, żeby "mu obce nie zniszczyły". Cóż to może pech, ale akurat w Biesach takie miałem niefajne doświadczenie (patrz topik-Borysówka). Choć jeżdżę co roku choćby pod Babią Górę i tam mam pełną niezależność i wszystko gra, za mniejsze pieniądze. I niczego nie dociekam, bo jestem w domu u mieszkańca tej okolicy, właściwie półprywatnie, przy tym oni mieszkają gdzie indziej, ja gdzie indziej, dom wielki sympatycznie, miło nikt nikomu nie broni łażenia w butach i przychodzenia o której się chce. Jak mozna traktowac ludzi jak intruzów i jeszcze brać za to nieopodatkowaną kasę??
I o tym własnie jest mój topik, a że trochę ludzi odpowiedziało (choć nie bardzo na temat-wybaczcie) to znaczy, że uderzenie w stół miało sens bo jakieś nożyce się odezwały...
Pozdrawiam wszystkich, dla których nie ma miłosierdzia i muszą świadczyć usługi na wysokim poziomie i płacić fiskusowi i wiedzą, że żyją z klientów, a nie "wynajmuj pan, a jak nie spadaj na drzewo".
Moder
Z tego co pamiętam z wykładów to w turystyce nie ma chyba terminu PENSJONAT. Skoro terminu nie ma to i nie ma zasad prowadzenia pensjonatu. Są hotele, domy wczesowe, schroniska młodzieżowe i inne. Być może nie znam się na tyle na tym ale każdy obiekt turystyczny powinien mieć swoją nazwę określoną w prawie. Dzięki temu można dojść jakie standardy powinien spełniać " dom wczasowy" "schronisko" "hotel 2 gwiazdkowy" czy "hotel 5 gwiazdkowy". Dla przykładu : hotel 5 gwiazdkowy pownien miec lodówkę, własne urządzenie do uzdatniania wody,telefon w każdym pokoju, własne urządzenie do produkcji energii w sytuacji awaryjnej i pokój musi mieć co najmniej 18m2...
Żeby rozwiać wątpliwości polecam Usatwę o usługach turystycznych z 29 sierpnia 1997 r.
W rodziale 5 możemy przeczytać m.in. :
Cytat:
Art. 35. 1. Usługi hotelarskie mogą być świadczone w obiektach hotelarskich, które spełniają:
1) wymagania co do wielkości obiektu, jego wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług, ustalone dla rodzaju i kategorii, do których obiekt został zaszeregowany;
2) wymagania sanitarne, przeciwpożarowe oraz inne określone odrębnymi przepisami.
2. Usługi hotelarskie mogą być świadczone również w innych obiektach, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.
3. Za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowane przez rolników pokoje i miejsca na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.
Art. 36. Ustala się następujące rodzaje obiektów hotelarskich:
1) hotele - obiekty posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, świadczące szeroki zakres usług związanych z pobytem klientów;
2) motele - hotele położone przy drogach, zapewniające możliwość korzystania z usług motoryzacyjnych i dysponujące parkingiem;
3) pensjonaty - obiekty posiadające co najmniej 7 pokoi, świadczące dla swoich klientów całodzienne wyżywienie;
4) kempingi (campingi) - obiekty strzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach, samochodach mieszkalnych (campobusach) i przyczepach samochodowych, przyrządzanie posiłków, parkowanie samochodów, a także świadczące usługi związane z pobytem klientów; obiekty te mogą dodatkowo umożliwiać nocleg w domkach turystycznych lub innych obiektach stałych;
5) domy wycieczkowe - obiekty posiadające co najmniej 30 miejsc noclegowych, dostosowane do samoobsługi klientów oraz świadczące minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów;
6) schroniska młodzieżowe - obiekty przeznaczone do indywidualnej i grupowej turystyki młodzieżowej, dostosowane do samoobsługi klientów;
7) schroniska - obiekty zlokalizowane poza obszarami zabudowanymi, przy szlakach turystycznych, świadczące minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów;
8 ) pola biwakowe - obiekty niestrzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach.
Art. 37. Ustala się dla:
1) hoteli, moteli i pensjonatów - pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami;
2) kempingów (campingów) - cztery kategorie oznaczone gwiazdkami;
3) domów wycieczkowych i schronisk młodzieżowych - trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi.
Natomiast jeśli chodzi o wystawianie rachunków to gdzieś czytałem (pewnie w jakiejś ustawie tylko nie mogę tego teraz znaleźć) że rachunek/faktura wystawiana jest na życzenie klienta. Tak więc czy osoba prowadząca jakiś obiekt hotelarski zaproponuje rachunek zależy od jej dobrej woli, natomiast jeśli ktoś o taki rachunek poprosi to osoba prowadząca obiekt hotelarski ma obowiązek go wystawić.
Sprawy niezbędnej dokumentacji finansowej przy prowadzeniu usług noclegowych - to wszystko jest troszkę skomplikowane.
Do tego, co napisał i cytował Bastek dodałbym w dużym skrócie:
1/ Zdecydowana większość legalnych interesów jest prowadzona w "innych obiektach" (wg ustawy, którą cytuje Bastek), czyli bez kategoryzacji;
2/ Podatkowe rozliczanie się z fiskusem jest wg najprostszych forma - karta podatkowa, ryczałt (kompletnie nieopłacalne), na zasadach ogólnych (książka przychodów i rozchodów). Wyliczanka od najbardziej popularnej formy.
3/ Rolnicy (ponad 1 ha i max 5 pokoi) w ogóle nie płacą podatku dochodowego od tej formy działalności.
4/ W tych wszystkich formach powinno prowadzić się ewidencję sprzedaży, a po przekroczeniu chyba 40.000 zł - wchodzi się w VAT i tym samym kasę fiskalną.
5/ Na "karcie", "ryczałcie" i "księdze" można księgować tzw. "sprzedaż nieudokumentowaną", która nie wymaga ewidencjonowania danych odbiorcy usługi - coś jak zakupy w sklepie.
6/ Oczywiście w każdej z ww. form istnieje obowiązek wystawiana na żądanie:
- rachunków (firmy bezVATowe);
- faktur VAT (firmy, które są VATowcami);
pozdrawiam
Wszystkim coś gdzieś świta ale nie do końca ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Trauma
Wszystkim coś gdzieś świta ale nie do końca ;)
Że co ... ???
Masz coś sensownego do powiedzenia, czy tylko piszesz dla zaistnienia i nabicia sobie ilości postów ?