Jak zacząć wędrówkę po Bieszczadach?
witam
za jakiś tydzień wybieram się w Bieszczady po raz piewszy. W tym roku też po raz pierwszy chcę pochodzidzić z jednego miejsca w drugie z plecakiem.Nie mam pojęcia jak mam wyznaczyć sobie trase(czy mam iść jakimś jednym szlakiem czy zmieniać),proszę o pomoc.:razz:
Odp: jak zacząć wędrówkę po Bieszczadach?
Cytat:
Zamieszczone przez
warmus
witam
za jakiś tydzień wybieram się w Bieszczady po raz piewszy. W tym roku też po raz pierwszy chcę pochodzidzić z jednego miejsca w drugie z plecakiem.Nie mam pojęcia jak mam wyznaczyć sobie trase(czy mam iść jakimś jednym szlakiem czy zmieniać),proszę o pomoc.:razz:
Zależy od tego jakie masz doświadczenie w innych górach.
Czy wolisz chodzić z ciężkim plecakiem, czy bez niego.
Po Bieszczadach można chodzić i tak i tak - co kto woli.
Niezależnie od tego polecam na początek zakup przewodnika, najlepiej tego:
http://www.rewasz.com.pl/php/frames/...do_kosza=bie06
Oraz mapy - najlepiej tej:
http://www.rewasz.com.pl/php/frames/dane_szczegolowe.php4?do_kosza=co_bie50
*)
I wybranie interesujących Cię tras.
W przewodniku znajdziesz wszystko co Cię może zainteresować, zarówno czasy przejść, orientacyjne, aczkolwiek nie za bardzo szczegółowe opisy tras, jak i najciekawsze obiekty które na tych trasach można zobaczyć.
Pozdrowienia
Basia
*) Polecany przewodnik i mapa - to moje osobiste preferencje, ktoś inny może poleci coś innego.
Odp: jak zacząć wędrówkę po Bieszczadach?
Witaj na forum !
zasadnicze pytanie: czy wycieczki w góry są Ci znane, czy też Bieszczady są "pierwsze z najpierwszych" ?
Drugie pytanko ( sorki, że tyle pytań, ale to dla Twojego dobra ): jak znajdujesz się kondycyjnie?
No i ile czasu chcesz poświęcić Bieszczadom?:razz:
Odp: Jak zacząć wędrówkę po Bieszczadach?
góry są mi już znane,kondycyjnie dobrze ale ostatnio miałem niewielki przestój a chcę iść z dużym plecakiem i do tego jeszcze nie sam ale z przyszłą żoną:smile:
Witam.
Poczytaj, poszukaj jakis interesujacych cie miejsc i uloz sobie trase pod siebie. W Bieszczadach jest wiele pieknych, ciekawych i interesujacych miejsc, ktore warto zobaczyc. To co sie mi podoba i chcialbym tam sie znalezc niekoniecznie moglo by odpowiadac tobie. Wiec decyzja nalezy do ciebie, z mojej strony moglbym polecic doline Sanu kolejno przez Tworylne, Krywe, Hulskie do Zatwarnicy, a puzniej mozna udezyc na poloniny, lub dllej sciezka przyrodnicza przez Dwernik Kamien do Nasicznego a puzniej na Carynskie i Przyslup Carynski do Berezek. A z tad do Ustrzyk Gornych niedaleko i mozna zatrzymac sie na kilka dni, odstawic ciezki plecak i wybrac sie na poloniny.
z tym ,że ja własnie chcę zaczynać od Ustrzyk Dolnych i wędrować niebieskim szlakiem na zachód.Wiec stąd moje pytanie czy to dobry plan?:?::smile:
Niebieskim szlakiem na zachod? Hhhmmm, czy to dobry plan? O ile sie orientuje to niebieski szlak bienie polnoc - poludnie wiec na zachod bedzie ci isc nim niezwykle ciezko. A do kad chcesz dojsc?
Moze chodzilo ci o Ustrzyki Gorne. Tam niebieski szlak biegnie na zachod.
Cytat:
Zamieszczone przez
warmus
witam
Nie wiemy na ile dni planujesz pobyt w Bieszczadach. No i ważne jest co lubisz. Bo Bieszczady to albo wędrówki po tej części połoninowej, najwyższej, albo trudniejsze wędrówki po lasach . Najlepiej w zakladce "linki" na stronie www.bieszczady.info.pl pomyszkuj po innych bieszczadzkich stronach, znajdziesz tam prawie gotowe recepty.
Skoro jesteś po raz pierwszy powinieneś zacząć od części poloninowej i bardzo "widokowej". Tę część da się przejść wybierając stałą bazę w jednym miejscu np. Wetlinie czy Ustrzykach Górnych i z tego miejsca dojedzie teraz bez trudu w różne miejsca gdzie szlaki dochodzą do dużej obwodnicy. Na forum znajdziesz też relacje z różnych szlaków.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kelly
Moze chodzilo ci o Ustrzyki Gorne. Tam niebieski szlak biegnie na zachod.
tak chodziło mi o Ustrzyki Dolne i na zachód:smile: a mam zamiar dojść na ile sił nam wystarzcy. Ogólnie mamy na to ok 2 tygodnie ale też chcielismy troszke pochodzić po Słowacji jak czasu starczy i sił.
A tak ogólnie dziękuje za tak liczne podpowiedzi i czekam na dalsze,pozdrawiam:razz: