Zapraszam do obejrzenia zdjęć z Gorganów
Ponieważ to nie Bieszczady, więc wstawiam do OT.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć z zeszłotygodniowego wyjazdu w Gorgany.
Robiła je najmłodsza z uczestniczek - Monika, a ja z bólem przebrałam i
odrzuciłam 1/3 oraz dorobiłam podpisy.
I tak jest ich bardzo dużo:
http://picasaweb.google.com/basia.zy...nyZdjCiaMoniki
Proszę o wszelakie uwagi merytoryczne, zwłaszcza dotyczące panoramek,
ewentualnie miejsc pochodzenia cerkwi w skansenie itd.
Pozdrowienia
Basia
Odp: Zapraszam do obejrzenia zdjęć z Gorganów
Hej:)
Pewnikiem to możliwe. Limba ma przerywany zasięg na obszarze całych Karpat. Występuje w polskiej części, na UA i w Rumunii. Łatwo ją rozpoznać po igłach zebranych w pęczki po 5:)
Straszny chyba upał tam panował?
Pozdrawiam,
Derty
świetne zdjęcia :)
1.UFO pod Popadią musiało względnie niedawno wylądować, gdyż 3 lata temu lądowiska tam nie było :)
2. gdzie jest położony skansen z którego pochodzą zdjęcia ?
Czy to podejście na Sywuli prowadzi przez dziewiczy gorgan, czy jakoś tam są te kamory poskładane w jakąś ścieżynkę?:D Stromość chyba sięga 50 stopni?:O
Ponure wyzwanie...
D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Pewnikiem to możliwe. Limba ma przerywany zasięg na obszarze całych Karpat. Występuje w polskiej części, na UA i w Rumunii. Łatwo ją rozpoznać po igłach zebranych w pęczki po 5:)
Straszny chyba upał tam panował?
Do drzew nie podeszliśmy na tyle blisko, aby im policzyć szpilki w pęczku.
Limby znam z Tatr.
Upał był pierwszego i ostatniego dnia pobytu w górach (w niedzielę i w piątek), poza tym pogoda zmienna. Nie ma zdjęć ze środy, kiedy to lało i była burza, a my podeszliśmy pod Arszycę.
Najlepsza widoczność była we czwartek z Popadii i temperatura była wtedy całkiem w sam raz.
Skansen jest we Lwowie - 20 min spacerkiem z Cmentarza Łyczakowskiego.
Byliśmy w nim niestety bardzo krótko - tylko 2 godz., czego bardzo żałuję. Muszę tam przyjechać na dłużej.
Niektóre obiekty są niesamowite - zwłaszcza cerkiew z Krywki.
Kiedy tam podeszliśmy trwało nabożeństwo i wewnątrz cerkwi przepięknie śpiewano.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Czy to podejście na Sywuli prowadzi przez dziewiczy gorgan, czy jakoś tam są te kamory poskładane w jakąś ścieżynkę?:D Stromość chyba sięga 50 stopni?:O
Ponure wyzwanie...
D.
Nie jest tak źle jak to wygląda na zdjęciu.
Na Sywulę specjalnie poszliśmy nie szlakiem aby nie podchodzić i nie schodzić tą samą drogą.
Najpierw poszliśmy pięknym trawersem Sywuli (droga wybudowana w czasie I wojny światowej) potem około 150 m deniwelacji po gorganie na grzbiet (trzeba dobrze wiedzieć gdzie skręcić, aby się nie władować w kosówę).
Było stromo, trzeba było się gdzieniegdzie przytrzymać rękami, ale nie az 50 %. Moim skromnym zdaniem znacznie łagodniej niż w wielu miejscach w Tatrach, a przecież tam się też chodzi.
Wracaliśmy grzbietem świeżo wyznakowanym szlakiem czerwonym. Dodatkowym utrudnieniem był tego dnia bardzo silny wiatr.
Pozdrowienia
Basia
ale cudowne zdjecia!! ale wam sie super udalo ze mieliscie taka pogode...nam we wrzesniu non stop lalo :( a to schronisko w budowie jest na poloninie plysce?? mozna sie w nim przespac czy robotnicy budowlani sie kreca i pilnuja?? daleko jest od chatki-bacowki?? byliscie moze w tej chatce w srodku, jest piec?? a szliscie moze trasa z grofy w strone doliny mlodej (w przeciwna strone niz na plysce i parenkie) i tam ponoc tez jest jakas bacowka??
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
ale cudowne zdjecia!! ale wam sie super udalo ze mieliscie taka pogode...nam we wrzesniu non stop lalo :(
Ja zwykle mam szczęście do pogody w górach.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
a to schronisko w budowie jest na poloninie plysce?? mozna sie w nim przespac czy robotnicy budowlani sie kreca i pilnuja?? daleko jest od chatki-bacowki?? byliscie moze w tej chatce w srodku, jest piec?? a szliscie moze trasa z grofy w strone doliny mlodej (w przeciwna strone niz na plysce i parenkie) i tam ponoc tez jest jakas bacowka??
To schronisko jest podobno w miejscu dawnej bacówki (ja tam wcześniej nie byłam), nieco poniżej przełęczy na stronę doliny Kotelca.
Można tam spać, tylko rzecz jasna trzeba mieć śpiwory.
W budowie panuje zastój.
Bardzo fajny domek jest tez ściśle na przełęczy pomiędzy Grofą i Koniem Grofeckim, a także przy podejściu na Wysoką, przy samym szlaku.
We wszystkich chatkach są piece i prycze a one są porządnie uszczelnione. Jest nawet zapas drewna.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
... Limba ma przerywany zasięg na obszarze całych Karpat. Występuje w polskiej części, na UA i w Rumunii. Łatwo ją rozpoznać po igłach zebranych w pęczki po 5:)
...Derty
na którymś z Jajek (chyba Perehlińskim) był limbowy rezerwat :)
Basiu dziękuję Ci, że wkleiłaś zdjątka z Waszej wyprawy. To dla mnie teraz miód na serce zwłaszcza w momencie kiedy jestem uziemiona w domu i na góry mogę sobie popatrzeć jedynie własnie dzieki takim relacjom.
Gratuluję mam nadzieję udanego wypadu i życzę kolejnych, równie albo może jeszcze lepszych.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
p.s. chętnie jeszcze bym coś obejrzała :))))