Schengen - chodzenie wzdłuż granicy
Chciałbym się tylko upewnić. Po wejściu Polski do układu z Schengen będzie można chodzić wzdłuz granicy tam gdzie nie ma szlaku ( pomijając tereny objęte ochroną). Chodzi mi o odcinek na południe od Łupkowa - między Przeł. Łupkowską a Wysokim Groniem. Oczywiście wiem, że dokumenty i tak trzeba mieć przy sobie. Proszę o potwierdzenie moich przypuszczeń.
Odp: Schengen - chodzenie wzdłuż granicy
Przecież tam jest czerwony szlak,całkiem fajny.
Ale gdyby tego szlaku nie było ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Floydd
Ale gdyby tego szlaku nie było ?
To można. I w dowolnym miejscu granicę przekraczać.
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...73300940657919
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Aż ciężko uwierzyć:) Szkoda, że UA nie przystąpi do tego układu:/
To by była frajda. Poprawka: http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/2/5087/
w sprawie min. Rumunii.
Pozdrawiam,
Derty
Trzeba też będzie respektować przepisy ochrony przyrody u sąsiada z UE. Np. jeśli po drugiej stronie granicy znajduje się park narodowy, to granicę można przekroczyć tylko na ścieżce oznakowanej jako szlak turystyczny. Jeśli przepisy zabraniają po takim parku narodowym (u sąsiada z UE) poruszać się nocą, to z przekroczeniem granicy będziemy musieli poczekać aż do świtu.
Itd., itp.
Zatem wskazane jest, aby ktoś na Naszym Forum zapoznał się, a potem i nas zaznajomił z podstawowymi przepisami normującymi ruch turystyczny w słowackim Parku Narodowym "Połoniny".
A może ktoś pokusi się na "trochę pracy" i przygotuje nam na VII KIMB w maju przyszłego roku krótki referacik nt. zasad i możliwości przekraczania granicy ze Słowacją na odcinku bieszczadzkim po przystąpieniu obu państw do tzw. Strefy Schengen.
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Aż ciężko uwierzyć:) Szkoda, że UA nie przystąpi do tego układu:/
To by była frajda.
Derty, musisz jeszcze trochę na to poczekać. Myślę, że jakieś 20 lat, albo mniej.
Derty, za mniej więcej 5 lat Ukraina znajdzie się w NATO, a za 10 lat (co najwyżej) - w Unii Europejskiej.
Widzę, że Stały Bywalec jest większym optymistą niż ja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stały Bywalec
Zatem wskazane jest, aby ktoś na Naszym Forum zapoznał się, a potem i nas zaznajomił z podstawowymi przepisami normującymi ruch turystyczny w słowackim Parku Narodowym "Połoniny".
A może ktoś pokusi się na "trochę pracy" i przygotuje nam na VII KIMB w maju przyszłego roku krótki referacik nt. zasad i możliwości przekraczania granicy ze Słowacją na odcinku bieszczadzkim po przystąpieniu obu państw do tzw. Strefy Schengen.
Jest chyba znacznie prostsze wyjście - o ile wiem to SG chetnie udziela się w temacie upowszeniania tego rodzaju wiedzy. Więc gdyby rzeczywiście uczestnicy spotkania chcieli usłyszeć o tym z pierwszej ręki od SG, to myślę że daliby się zaprosić. Z tym że wyklad powinniscie zorganizować w okresie pełnej zdolności przyswajania wiedzy przez zlotowiczów. No i ktoś powinien "dla potomności" spisać to co tam usłyszał i zamieścić to np. na forum.