Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie
Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie.
Zapraszam do obejrzenie około setki moich zdjęć z autokarówki szkoleniowej po Pogórzu Przemyskim & okolicach.
http://picasaweb.google.com/basia.zy...rWkaSKPBLublin
Bardzo dziękuję koleżankom i kolegom z SKPB Lublin za kapitalną atmosferę na szkoleniu, za to, że udało mi się zobaczyć sporo ciekawych obiektów i dużo się nauczyć, zwłaszcza z historii kościoła i symboliki religijnej.
Szczególnie Kubie dziękuję za zaproszenie na tą imprezę i mam nadzieję, że współpracę jeszcze będziemy kontynuować.
Pozdrowienia
Basia
Odp: Pogórze Przemyskie oraz Góry Sanocko-Turczańskie
Byliście we wnętrzu cerkwi w Posadzie Rybotyckiej! Z kim trzeba zagadać, żeby tam wpuścił? Niby muzeum, ale miejscowi mówią, że cerkiew oddana prawosławnym i do muzeum nie ma co dzwonić... Możesz nakierować na właściwy szlak? ;-)
Pozdrawiam
Bartek
(...oraz Pogórze Dynowskie naturalnie)
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
i mam nadzieję, że współpracę jeszcze będziemy kontynuować.
jeśli znów, pomimo upomnień, będziesz pomagając przeszkadzać trenującym
(no i robić mi fotki na których wyglądam jeszcze idiotyczniej niż w rzeczywistości)
- to nie ma na to najmniejszych nawet szans ((-;
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Byliście we wnętrzu cerkwi w Posadzie Rybotyckiej! Z kim trzeba zagadać, żeby tam wpuścił? Niby muzeum, ale miejscowi mówią, że cerkiew oddana prawosławnym i do muzeum nie ma co dzwonić...
Bez problemu - kontakt telefoniczny przez siedzibę MNZP
do Pani mieszkającej w Posadzie blisko cerkwi;
na: http://epodkarpacie.com/index.php?pa...section_id=151
są zresztą jakieś godziny zwiedzania - ale nie sprawdzaliśmy ich aktualności.
W cerkwi ukorzenione już niemal rusztowania, żadnych dalszych prac
się nie prowadzi, ani nie planuje; a chcą ją przekazać ponoć grekokatolikom.
Serdeczności,
Kuba
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
kontakt telefoniczny przez siedzibę MNZP
do Pani mieszkającej w Posadzie blisko cerkwi;
[...]
a chcą ją przekazać ponoć grekokatolikom.
No to ja chyba na złośliwego miejscowego trafiłem ;-) A nie był to jakiś zabłąkany przechodzień a właśnie mieszkaniec jednej z sąsiadujących z cerkwią "posiadłości". Dziękuję za info.
Pozdrawiam
Bartek
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
jeśli znów, pomimo upomnień, będziesz pomagając przeszkadzać trenującym
(no i robić mi fotki na których wyglądam jeszcze idiotyczniej niż w rzeczywistości)
Ty się ciesz, że nie opublikowałam wszystkich, które zrobiłam.
:wink:
A co do cerkwi w Posadzie Rybotyckiej - na jednym ze zdjęć mam wiszącą na wejściu kartkę, że czynna jest "oficjalnie" w soboty od 8.00-16.00 w inne dni po uzgodnieniu telefonicznym z dyr. muzeum tel. 016 678-33-25.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ty się ciesz, że nie opublikowałam wszystkich, które zrobiłam.
A co do cerkwi w Posadzie Rybotyckiej - na jednym ze zdjęć mam wiszącą na wejściu kartkę, że czynna jest "oficjalnie" w soboty od 8.00-16.00 w inne dni po uzgodnieniu telefonicznym z dyr. muzeum tel. 016 678-33-25.
Basiu - daj na priva te wszystkie, co zrobiłaś, hihi :))
A co do godzin otwarcia - byliśmy pod cerkwią w godzinach oficjalnego otwarcia i nic. Kartka sobie spokojnie wisiała, a drzwi zawarte na głucho i żywej duszy dookoła. Szkoda, że mieliśmy tak mało czasu na interwencje, może by się udało tam wejść. Fajne jest to wnętrze.
madzia
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Basiu - daj na priva te wszystkie, co zrobiłaś, hihi :))
Nie zrobię tego Kubie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
A co do godzin otwarcia - byliśmy pod cerkwią w godzinach oficjalnego otwarcia i nic. Kartka sobie spokojnie wisiała, a drzwi zawarte na głucho i żywej duszy dookoła. Szkoda, że mieliśmy tak mało czasu na interwencje, może by się udało tam wejść. Fajne jest to wnętrze.
Ja z kolei byłam tam z moimi synami w czasie rowerowego objazdu Pogórza Przemyskiego ponad 6 lat temu (sierpień 2001). Cerkiew była po prostu otwarta i bez żadnej wcześniejszej zapowiedzi dało się wejść do środka i obejrzeć, nie było również u kogo kupić biletu. Pani teraz powiedziała że się ją po prostu czasem wietrzy.
Tak w ogóle to zachwyciła mnie przede wszystkim cerkiew w Piątkowej Ruskiej - jest przepiękna.
Nie miałam okazji zobaczyć jej wcześniej.
Pozdrowienia
Basia
..o tak..co do Piątkowej to również polecam ;-)
z tego co pamietam to jakies 8 lat temu trafilam na otwarta cerkiew w posadzie, nacisnelo sie klamke, sie pozwiedzalo i nikogo nie bylo...myslalam ze po prostu jest zawsze otwarta, choc nie powiem, bylismy troche zdziwieni ze taka wypasna cerkiew i stoi otwarta na takim odludziu...a byliscie moze jakos przy okazji przy cerkiewce w kopysnie??? bardzo mnie ciekawi jak tam teraz wyglada :) a wiecie moze czy cerkiewki w babicach, koniuszy i kotowie jeszcze stoja???
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
a wiecie moze czy cerkiewki w babicach, koniuszy i kotowie jeszcze stoja???
Rok, dwa lata temu te w Babicach i Kotowie stały. W tym roku nie byłem ani w jednej ani w drugiej.
Pozdrawiam
Bartek