'Flora wiosenna lasów' - Klucz botaniczny do oznaczania roślin
Kapitalny klucz do oznaczania roślin. Świtnie skonstruowany i łatwy w użytkowaniu a poza tym cena tego wydawnictwa! :) Sam zamówiłem kilka. Ze względu na dość wysoką opłatę pocztową opłaca się zamówić więcej egzemplaży.
http://www.bdpn.pl/index.php?page=sh...emart&Itemid=1
Odp: 'Flora wiosenna lasów' - Klucz botaniczny do oznaczania roślin
A mi się co raz częściej zdarza, że idę sobie, i patrzę.... i widzę roślinę... i potem drapie się po głowie w zadumie. Na ogół stwierdzam czasem niektórych rzeczy lepiej nie wiedzieć (tak siebie samego oszukuję) i idę dalej z tą moją niewiedzą.
Czy zna ktoś takie opracowanie co by było
1. Banalne
2. Lekkie- ciężki kredowy papier nie jest konieczny
3. Tanie
4. Zawierało proste informacje- jadalne czy nie, jeśli dziala na organizm to jak? I na jakie części (organy) ciała. Resztę mogę sobie w domu doczytać.
Serio laik jestem i aż mi głupio. Bo na ochronie środowiska uczą ile komórek ma pyłek sosny, a nie uczą co w trawie piszczy, albo co w rowie rośnie. Przyznam ze źle mi z tą niewiedzą
Barnaba,takie rzeczy to jak wiadomo tylko w Erze.A serio, jest klucz do oznaczania roślin Rostafińskiego,nieduży,tylko trzeba się nauczyć z nim obchodzić.
Dobra wiadomość dla Barnaby i dla mnie. Powstał atlas kwiatków bieszczadzkich na płytce. Współautorem jest Adam Szary botanik z BdPN. Jak dostnę to podeslę.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Dobra wiadomość dla Barnaby i dla mnie. Powstał atlas kwiatków bieszczadzkich na płytce. Współautorem jest Adam Szary botanik z BdPN. Jak dostnę to podeslę.
Faktycznie,świetna wieść.Barnaba włoży płytkę w kieszeń(nic nie waży) i będzie wszystko rozpoznawał :twisted:
Nie wiem jak Barnaba ale ja zamierzam dokładnie zapoznać się z zawartością płytki. To po pierwsze. Po drugie zaś zawsze w domu mogę sprawdzić co to za roślinka. (nie będę musiała dzwonić do Kolegów z pytaniem: co to, takie granatowe i kwitnie na Kozińcu). Po trzecie część ludków nosi w plecaku lub wozi w bagażniku laptopy. Moje maleństwo jest wielkości średniej wielkości atlasu i bez problemu mieści się w plecaczku. Płytka bedzie służyć jako pomoc "naukowa" na szlaku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Faktycznie,świetna wieść.Barnaba włoży płytkę w kieszeń(nic nie waży) i będzie wszystko rozpoznawał :twisted:
...jeśli pogoda - przeglądając płytkę pod światło,
gdy pochmurno lub po zmroku - podświetlając np. czołówką
Serdeczności,
Kuba
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
...jeśli pogoda - przeglądając płytkę pod światło,
gdy pochmurno lub po zmroku - podświetlając np. czołówką
Eee, nie - ja to sobie tak wyobrażam:
Ktoś z grupy pyta co za kwiatek.
Przewodniczka mówi "chwileczkę" po czym wkłada płytkę do laptopa, a tu du... blada windows vista się zawiesił, nie można sprawdzić.
B.
wsadze se między zęby i językiem bede obracał. a moje kubki smakowe rozpoznają wszysttko. Lucyna, fajna sprawa taka płytka ale w domu. Ja w góry nie zamierzam laptopa brać bo waży, zajmuje miejsce i nie jest przystosowany do mojego stylu traktowania bagażu- szczególnie kiedy po przebytej trasie ściągam plecak.
W sumie najlepiej to chyba łazić z kimś kto ma wiedzę i się chętnie dzieli tą wiedzą. Takich jednak niewiele, bo ludzie co mają wiedzę bardziej cenią sobie ciszę. Ja nie mam wiedzy zbytniej ale też nie chciałbym nawijać na szlaku o czymkolwiek- i dlatego ich rozumiem. Może uda mi się kiedyś połazić po górach, lub posiedzieć na rowie z kimś mądrzejszym ode mnie i chętnym do przekazania wiedzy... puki co zostają przewodniki... atlasy, klucze...
...gdy wyjęłam z paczki wspomniany klucz botaniczny jego nadmierna kolorystyka tak mnie poraziła, że nie zdołałam przejżeć wszystkich kart do końca - wolę atlasy z kolorowymi fotkami, gdzie nie muszę się zastanawiać czy to co ja uważam za fiolet, przez innych nie zostanie uznane za niebieski