Wystawa ikon w muzeum w Sosnowcu
Witam !
Może przed Świętami znajdzie się chwila czasu, aby pojechać na wystawę sztuki luźno związaną z tematyką bieszczadzką ?
:razz:
W muzeum - pałacyku Schöna w Sosnowcu jest jeszcze tylko do końca miesiąca prezentowana wystawa ikon z Bardiowa.
Wybieramy sie małą grupą ze znajomymi z SKPG - proponuję w niedzielę 23.12 o godz. 12 umówić się przed pałacykiem Schöna (dojazd od Katowic jak do "żyletki" czyli Wydziału Nauk o Ziemi UŚ a potem około 200 m do muzeum) i wspólnie zwiedzić wystawę. (muzeum jest czynne tylko do 15).
Jeśli ktoś chce dołączyć - to zapraszam.
Muzeum w Bardiowie posiada jedną z najcenniejszych kolekcji ikon na
Słowacji, ale co jest prezentowane w Sosnowcu tego nie mam pojęcia.
Strona muzeum w Sosnowcu:
http://www.muzeum.org.pl/
Muzeum Bardejov:
http://www.muzeumbardejov.sk/
Pozdrowienia
Basia
Odp: Wystawa ikon w muzeum w Sosnowcu
[quote=Basia Z.;53675]Witam !
Może...
Ze strony głównej muzeum w Sosnowcu wynika, że wystawa ikon
trwa tylko do 31grudnia. Gdyby coś podobnego miało dalej, albo ponownie , mieć miejsce - daj znać, proszę.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
ludwik
w Sosnowcu wynika, że wystawa ikon
trwa tylko do 31grudnia. Gdyby coś podobnego
A to przejedź się jeszcze kawałek - do Krakowa.
W Narodowym nie tylko wreszcie stosunkowo nowa ekspozycja własna
http://www.muzeum.krakow.pl/Sztuka-C...tej.503.0.html
ale i czasowa gracka kolekcja (głównie szkoła kreteńska z XV i XVI)
http://www.muzeum.krakow.pl/NewsItem...tml?&tx_ttnews[tt_news]=724&tx_ttnews[backPid]=147&cHash=04c5980df2
Obie powyższe (na ile mogę wnioskować po fragmencie pierwszej
oglądanej latem b.r. oraz wspomnieniach z kreteńskich kościołów i Muzeum Ikon w Heraklionie
- dużo ciekawsze niż (nienajgorsze wszak) zbiory bardiowskie.
...sam bym się chętnie wybrał ((-;
Serdeczności,
Kuba
Odwiedziłem obie wystawy w Krakowie i trochę jestem zawiedziony grecką kolekcją, natomiast wystawa w "u Ciołka" niczego sobie
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
- dużo ciekawsze niż (nienajgorsze wszak) zbiory bardiowskie.
Wystawa w Sosnowcu bardzo skromna - w sumie około 40 ikon w tym cały kompletny ikonostas (XIX wieczny złożony z kilku, z różnych cerkwi).
Kilka najcenniejszych ikon z XVI w.
W sumie, gdyby dla mnie to nie było tak blisko - to nie warto by przyjeżdżać specjalnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
...sam bym się chętnie wybrał ((-;
A jak długo ta wystawa w Krakowie ?
Może sie skuszę wracając z Lachowic w połowie stycznia ?
(wybieram się na imprezę kulturalną o której Ci pisałam)
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Gar
Odwiedziłem obie wystawy w Krakowie i trochę jestem zawiedziony grecką kolekcją
A coś konkretniej - dlaczego?
Zastanawiam się, czy samemu tam nie zabłądzić (-;
Serdeczności,
Kuba
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
No to info od mojego Michała, który sprawdził na miejscu i którego też bardzo namawiam na zwiedzanie.
Wystawa ikon greckich jest czynna w niedzielę 13.01 tylko do godz. 15.15. i to jest ostatni dzień.
Będę musiała zmienić swoje plany, albo pojechać do Krakowa najpierw (w sobotę), albo w niedzielę wracać z Lachowic do Krakowa 10.10. (w Krakowie 11.40)
Ostatecznie nic strasznego, wystarczy wstać o godz. 8.00.
Mam nadzieję że rozkład jazdy Jord-busa w sieci jest aktualny.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
Serdeczności,
Kuba
Chyba liczyłem na coś więcej (ilościowo i jakościowo), szczególnie że cena nie należy do najniższych - 14 zł (można kupić bilet łączony z "cerkiewną" częścią Ciołka za 20 zł).
Odp: Wystawa ikon w muzeum w Krakowie
Cytat:
Zamieszczone przez
Gar
Chyba liczyłem na coś więcej (ilościowo i jakościowo), szczególnie że cena nie należy do najniższych - 14 zł (można kupić bilet łączony z "cerkiewną" częścią Ciołka za 20 zł).
Moje wrażenia - wprost przeciwne.
Bardzo jestem zadowolona z odwiedzenia wystawy (byłam wczoraj na obydwu).
Wystawa ikon greckich "Niebiański Splendor" - dużo cennych ikon w tym jedna autorstwa El Greca (namalowana w połowie XVI w. przed jego wyjazdem z Krety juz zawiera pewne elementy stylu, który jest dla niego tak charakterystyczny w malarstwie łacińskim).
Co mnie najbardziej zainteresowało - "technologia produkcji" ze szczegółowymi wyjaśnieniami (i pokazem minerałów służących do malowania), duża kolekcja szablonów do malowania, niektóre szablony razem z namalowanymi na ich podstawie ikonami.
Widziałam ze były też warsztaty malowania ikon, bo około 10 osób tam malowało.
Trochę tematów nie spotykanych w ikonografii na terenie Karpat.
Dla mnie dobre było to że było dużo tablic informacyjnych z objaśnieniami i taki profan jak ja nie był zdany na własne domysły.
Na objaśnieniach - informacje o poszczególnych szkołach malarskich i obok powieszone dopasowane do tego ikony z tych szkół.
Widać wyraźnie wpływy malarstwa włoskiego, postępujące w miarę upływu czasu.
Ikony umiejscowione na osi czasowej, na której zaznaczono najważniejsze wydarzenia (upadek Bizancjum, zajęcie Krety przez Turcję itd.)
Poza tym - na prawdę dużo ludzi, wręcz tłok, nie spodziewałam się tylu ludzi.
Druga wystawa - ta stała w pałacu biskupim , także fajna, ale nie aż tak.
Około 30, może trochę więcej ikon karpackich z rożnych kolekcji. Niektóre podpisane skąd (np. była ikona z Kruhela Wielkiego, gdzie bardzo niedawno byłam), ale niektóre podpisane tylko "ikona - dar takiego a takiego".
A mnie akurat interesowało - skąd jest ikona, no bo znam te miejsca.
Trochę sprzętów liturgicznych, sporo ikon rosyjskich, zwłaszcza takich małych z ołtarzyków domowych. Trochę ikon starowierców, dwie płaszczenice.
Jak dla mnie - wystawienie wszystkiego co mieli w magazynach, ale bez szczególnie konkretnej myśli i za mało objaśnień.
(brak np. objaśnienia co to jest płaszczenica i do czego sluzyła, kto to byli starowiercy itd.)
Ktoś nie mający pojęcia o ikonach - przebiegnie wystawę.
Niemniej - dobre chyba i to.
Byliśmy w 5 osób w tym dwóch studentów - w związku z tym kupiliśmy bilet "rodzinny" i zapłacili za obie wystawy po 8 zł od osoby.
Potem poszliśmy jeszcze tym razem nie do łemkowskiej a do ukraińskiej knajpy na pierogi i grzane wino.
Ogólnie włączając w to bardzo sympatyczną i ciekawą imprezę w chatce w Lachowicach miałam bardzo udany wyjazd.
Pozdrowienia
Basia
A i jeszcze jedno ważne - wystawa ikon z muzeum z Bardejowa jest obecnie dostępna w Warszawie w Muzeum Archeologicznym:
http://wiadomosci.polska.pl/kultura/...,id,307973.htm
Nie wiem czy to dokładnie ta sama wystawa, ale wygląda na to że tak.
Pozdrowienia
Basia