Odp: Strażnice bieszczadzkie
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Na południu są jeszcze w Wetlinie, Cisnej?, Komańczy, i dalej nie wiem.
W Komańczy już zlikwidowali, w Łupkowie też.
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Ale gdzie dawniej były strażnice ? Na przykład w okresie gdy na Sanie była granica niemiecko-radziecka ?
Oprócz Tworylnego była w Hulskiem. Drewniana z betonowymi piwnicami, budowana 1939-41. Szkic tej strażnicy znajdziesz w Słowniku cz.I Gm. Lutowiska.
Tak właśnie. Zlikwidowany Łupków. Czy chodzi o ten budynek gdzie teraz Krysia Rados prowadzi Radosne Szwejkowo ?
Na odcinku "schengenowskim" naszej granicy placówki SG są w Wetlinie, Sanoku, Barwinku, Koniecznej / Karpacki Oddział SG w Nowym Sączu/. Natomiast na granicy "unijnej" w Ustrzykach Górnych, Stuposianach, Czarnej Górnej, Krościenku, Wojtkowej i Huwnikach / Bieszczadzki Oddział SG w Przemyślu/. Tak się składa, że ja prawie cała drogę w Bieszczady mam wzdłuż granicy, więc wielu funkcjonariuszy SG z Wojtkowej czy Stuposian to prawie znajomi.
A tu trochę historii:
http://www.bieszczadzki.strazgranicz...ndex.php?id=21
Czyli na wschodniej rubieży nie ma teraz strażnicy w Lutowiskach ? To coś namieszałem.
A może wcześniej była , a teraz już nie ma ?
Ze stronki którą podrzucił NAIVE wynika że przed II wojną były strażnice (komisariaty) tylko w Woli Michowej, Dwerniku i Boryni.
Czy po tych obiektach zostały jakieś ślady ?
Strażnica WOPu była w Michniowcu.(Później zlokalizowano tam szkołę podstawową.)Dużo pamiętam z tamtych czasów-przeznaczenie poszczególnych budynków,strzelnicę,wieżę obserwacyjną.Zdjęć ,niestety,nie posiadam.Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Tak właśnie. Zlikwidowany Łupków. Czy chodzi o ten budynek gdzie teraz Krysia Rados prowadzi Radosne Szwejkowo ?
Z tego co wiem (jeszcze podczas mojego wędrowania) biura SG znajdowały się w budynku dworca. Tam "załatwiałem" zgłoszenie spaceru do tunelu... :smile:
Radosne Szwejkowo to budynek po strażnicy WOP
Długi
1 załącznik(ów)
No to co to za budynek?? Po czym? Jest pierwszy idąc od tunelu po prawej stronie.
Architektura by pasowała do strażnicy. Ale strażnica WOP w Łupkowie jest parterowa i w dodatku po lewej stronie (idąc od tunelu).
Wyłania się więc dość tajemniczy obraz dawnych strażnic WOP-u.
Wspomniana przez WUKE strażnica w Michniowcu
strażnica WOP w Łupkowie
dalej niejasna lokalizacja w Lutowiskach ... a ten drewniany budynek naprzeciw ośrodka Parkowego ?
a mnie dzisiaj rano oświeciło, że przecież w U.Górnych była strażnica WOP-u przerobiona później na schronisko PTTK (tam gdzie teraz jest hotel).