Odp: Komańcza -płonie Stara Cerkiew
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
To co powstaje to tylko namiastka. Bywam często, gęsto w Komańczy. Nie zaglądam w to miejsce. W niedzielę prowadziłam z Ogrodniczką warsztaty obok miejsca, gdzie niegdyś stała cerkiew. Goryczki i modraszki. Jola zbierała habazie, a ja miałam powiedzieć kilka słów o świątyni
Zabytku odbudować się nie da. Jednak cerkiew to nie tylko atrakcja dla wycieczek i nie pod wycieczki ją budują (przynajmniej na razie).
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Zabytku odbudować się nie da. Jednak cerkiew to nie tylko atrakcja dla wycieczek i nie pod wycieczki ją budują (przynajmniej na razie).
Dokładnie. Myślę, że nikt związany z odbudową cerkwi nie zakłada, iż buduje muzeum, czy atrakcję turystyczną. Na pewno kierują się innymi względami. Nie wszyscy rozumują jak przewodnik ;)
"Nie wszyscy rozumują jak przewodnik"-i całe szczęście,bo inaczej nie byłoby Zamku,Starówki (a nawet kilku),Biskupina itp.Ponadto,ten OBIEKT ma spełniać określoną funkcję w środowisku!!
Zderzenie płycizny i głębi myślenia. Większość dzisiejszych zabytków była przebudowana/odbudowywana/na nowo stawiana w jakimś okresie czasowym. Gdzieś za 200 lat jakiś przewodnik oprowadzający po Komańczy powie... oto cerkiew, całkowicie odbudowana na początku XXI wieku.... i będzie miał wtedy zapewne więcej do powiedzenia :)
Tylko w tym samym czasie niszczeje kilkanaście pięknych zabytkowych cerkwi. Nikt nad nimi się nie pochyli. Vide Listkowate
Jak słyszę cerkiew w Komańczy odbudowywana jest przez społeczność miejscową i trudno by tę społeczność przekonać do odbudowy innych światyń. Listkowate ma widać biedniejszą społeczność a kasa państwowa nie daje rady wszyskiego załatać. Brutalna rzeczywistość nad którą można szaty drzeć ale czy to pomoże?
Masz rację w jednym. Komańcza ma społeczność zainteresowaną losem światyni. Budżet da na odbudowę cerkwi, bo to sprawa medialna. Na zabezpieczenie zabytków poskąpi. One niszczeją w ciszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Tylko w tym samym czasie niszczeje kilkanaście pięknych zabytkowych cerkwi. Nikt nad nimi się nie pochyli. Vide Listkowate
Zgadzam się serce się kraje jak się patrzy na Liskowate, Żernicę, Tarnawę, Baligród i wiele wiele innych budowli..za kilka/kilkanaście lat pozostanie po nich tylko wspomnienie i zdjęcia, co odróżnia Komańczę od innych miejscowości to fakt,że są tam wierni prawosławni, którzy korzystają z świątyni (będą korzystać), niestety, bez wiernych bieszczadzkie świątynie popadają w ruinę, ale jest nadzieja jak pokazał przypadek Łopienki, gdy znajdzie się grupa fascynatów wiele można osiągnąć, i daj Boże,żeby znalazło się takich jak najwięcej.
Temat zapewne bardzo szeroki, Państwo daje lekką ręką ziemię pod nowe świątynie, kościół wydaje krocie na okazałe, kapiące przepychem kościoły-pomniki na chwałę, chyba proboszcza. W innym miejscu niszczeje też światynia Boża. Kościół to machina biznesowa jak każda inna, ma zarabiać na siebie i innych. Wielu jednak zadaje sobie pytanie czy to prawidłowe? Ja mam obok siebie okazały kościoł, dwupoziomowy i czy w nim mi sie lepiej modli czy w takim małym mniej okazałym? Wolałbym skromniejszy by np. w Żernicy przynajmniej nie było dziury w dachu i był skromnie odnowiony.