To ja prosiłam o wydzielenie tematu. Nie o przeniesienie do kosza ale o wydzielenie. Nie specyzowałam ale chodziło mi o przeniesienie go do flory i fauny lub do oftopiku. Z miłą chęcią nadal rozmawiałabym na ten temat. Basia poruszyła moim zdaniem bardzo ciekawy problem. Marcin go rozwinął. Mogłoby powstać coś naprawdę interesującego gdybyśmy wszyscy mogli włączyć się dodyskusji. Ja chciałam mowić o Roztoczu, bo akurat tam widziałam chyba buczynę storczykową. Nie mogłam tego uczynić, bo rozwalałabym wątek o Turnickim Parku Narodowym. Nie widzę powodu aby Baisa miała od początku zakładać wątek o storczykach. Wątpię, żeby pisząc pierwszy post wiedziała w jakim kierunku potoczy się dyskusja. Moim zdaniem Moderator powinien wyłączyć posty i przenieść doflory i fauny. Problem zanikania pewnych zbiorowisk, zaniku bioróżnrodności, zaniechania prowadzenia tradycyjnego rolnictwa dotyczy w bardzo dużym stopniu BdPN> dostrzegli to także naukowcy naszegoparku. Po raz piewszy w historii parku w tym roku był wykaszany fragment połonin. Chciałabym o tym pogadać.