Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?
Cytuję za portalem ESANOK :
"...GMINA KOMAŃCZA. Wojewoda podkarpacki zalecił demontaż pomnika upamiętniającego żołnierzy Ukraińskiej Powstańczej Armii znajdujący się na zboczu góry Chryszczata w gminie Komańcza. Powód? Monument został postawiony nielegalnie. To kolejny akt „walki na pomniki”w województwie podkarpackim..."
więcej na: http://www.esanok.pl/?ak=news_c&pan=...081&wroc=index
Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?
Jeżeli wojewoda podkarpacki z równie szczególną uwagą potraktuje inne obiekty postawione nielegalnie przez innych (w tym także przez Polaków) - popieram. I tyle w tym temacie...
Taaa. Już to widzę... Gmina już z powiatowym nadzorem budowlanym ćwiczy spychologię kto ma się tym zająć. Jeszcze wizja lokalna, bidne ludzie będą po lesie chodzić zamiast stołeczek grzać. Byle do wiosny... Coś mi się widzi, że wcześniej zadziałają 'nieznani sprawcy'.
...no właśnie tak się zastanawiałem kiedy się jakiś pomagier z piłką znajdzie
Pomnik UPA odwiedziłem jako jeden z pierwszych po jego zamontowaniu, lubię się w tej okolicy kręcić to o różnych porach roku przechodziłem koło niego. Ciekaw byłem jakie ślady będą po 1 listopada i postanowiłem dla siebie nakręcić krótki klip filmowy. Proszę wyrozumiałość co do komentarza. Link do filmiku http://pl.youtube.com/watch?v=8suALYXoSos
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Jeżeli wojewoda podkarpacki z równie szczególną uwagą potraktuje inne obiekty postawione nielegalnie przez innych (w tym także przez Polaków) - popieram. I tyle w tym temacie...
przeczytaj podlinkowaną całość... w Przemyślu rozmontowano część pomnika zbudowaną przez Polaków
Sam nie wiem co na ten temat myśleć. W pierwszej chwili byłem oburzony samym faktem istnienia tego pomnika jednak po dłuższym namyśle poddałem się. Nie mam wyrobionego zdania. Może ktoś mnie przekona....
Coby nie mówili UPA była organizacją zbrodniczą siejącą terror, mordującą w przeokrutny sposób cywili, tam, gdzie były sotnie tam lała się strumieniami krew.
PS.
Kiedyś chyba Jabol zapodał w boxie link. Wstrząsająca opowieść kobiety, której rodzinę wymordowała UPA. Małe dziewczynka była świadkiem tej zdbrodni. Gdy partyzancie odeszli mała poszła po pomoc do sąsiadki Ukirainki. Ta chciała zabić ją motyką. Zaczęliśmy się sprzeczać czy teraz taka sytuacja może powtórzyć się. Ja twierdziłam, że nie. Powołałam się na pewien fakt. Mam koleżankę, której rodzina była w UPA (brat babki był podsotennym słynnym z okrucieństwa). Zmieniłam zdanie. Jednak pewne demony tkwią w nas i przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Demony demonami, ale zbrodniarzom jakiejlkolwiek narodowości i z jakiejkolwiek organizacji by oni nie byli nie należy stawiać żadnych pomników a już w szczególności tych, które ws swoim przekazie mają fałszować historię.
http://www.youtube.com/watch?v=NB3lhDhaBB8 - tak dla przypomnienia czym była UPA