Gdzie są skupy jagód w bieszczadach???
Witam! Mam pytnko... Planujemy z kolegami wyjazd w bieszczady i chcemy połączy przyjemne z porzytecznym. Myśleliśmy o tym żeby będąc na wyjeździe przy okazji na niego zarabiac, a mianowicie zbierac jagody... Chcemy się za wczasu przygotowac i stąd moje pytanie... Gdzie w Bieszczadach są skupy jagód:?:
Odp: Gdzie są skupy jagód w bieszczadach???
Pamiętam, że kiedyś był skup runa leśnego w Kalnicy. Pamiętam, że niektóre knajpki skupowały od ręki choćby na sławetne naleśniki z jagodami.... mniam mniam ;)
knajpki to dobra podpowiedź:D pewniejsze jak skupy których jakoś nie zauwazyłem...
http://www.skupruna.pl/ , qrcze w Kalnicy to knajpka, ale może nazwa dająca możliwości ;)
Knajpka wystawona na sprzedaż.
Runo leśne jest dla miejscowych i zwierzaków.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Knajpka wystawona na sprzedaż.
Runo leśne jest dla miejscowych i zwierzaków.
Co do zwierzaków jestem skłonny oczywiście się zgodzić, ale z tymi miejscowymi ... niezły żart:lol:
Pozdrawiam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Co do zwierzaków jestem skłonny oczywiście się zgodzić, ale z tymi miejscowymi ... niezły żart:lol:
Znam kilka rodzin, które utrzymują się ze zbieractwa i niewielkiego spłachetka ziemi.
Znam kilku nauczycieli, co to przysłowiową biedę klepią, czy to oznacza, że powinienem zniknąć z okolicy, by chleba nie odbierać?
Czy to oznacza, że mam odbierać komuś prawo wykonywania tego zawodu na "moim terenie", bo to ja miejscowy jestem?
Wg takiej filozofii trzeba by krzywo patrzeć na każdego, kto osiąga jakiekolwiek korzyści otwierając tu knajpę, pensjonat, czy zatrudniając się, a do "miejscowych" zaliczać się nie może.
Można perswadować ludziom, by nie robili pewnych rzeczy, ale czegokolwiek, co prawem zabronione nie jest zabraniać nie nada chyba? (zakładam zbieractwo na terenach nieobjętych ochroną)
Po drugie i tak koledze pewnie nici z tego wyjdą, pewnie najlepsze kokosy na jagodach są z tych zbieranych na terenach parkowych, a tu nie-miejscowy zostanie przez służby szybko wyeliminowany z konkurencji;)
...kokosy jak kokosy... ale zarobić na utrzymanie się da, i to nie tylko na terenach parkowych...Skup się znajdzie... popytajcie również na giełdach warzywno-owocowych w miastach dookoła... czasem handlarze przyjadą po towar prosto do Waszego namiotu! ...w ten sposób wakacje spędzałem nie raz...
Przypominam o zakazie używania Grzebieni! ...oprócz jagód, całkiem nieźle żyło mi się na ziołach, ale do tych trzeba miec dobrą suszarnię! I zaparcie...!