Odp: Dawna cerkiew w Górzance
Dziekuję za zdjęcia.
Ta cerkiew to jedna wielka zagadka. Ostatnio pobrano próbki i zostaną przeprowadzone badania dendrochronologiczne. Jej kształt to efekt przebudowy. Jak to bywa najstarsza część to prezbiterium, a najmłodsza to babiniec z 1912 r.
Najstarszy ikonostas jest z 1719 r. Zachowały się trzy ikony malowane na desce: Pantokrator i przedstawienia dwóch proroków, krzyż ze zwieńczenia i kolumienki. Części ikonostasu posłużyła jako "uszczelniacze" więźby dachowej (o ile dobrze zapamietałam informacje, w każdym bądź razie służyły do uszczelnienia stropu lub dachu).
Ten płaskorzeźbiony jest z połowy XVIII w. W Karpatach unikat, można było jednak spotkać tego typu ikonostasy w Rosji.
Ostatni jest z 1912 r.
Napewno część z Was zna legendę o "jedzeniu sera, dostaniu lania i w konsekwencji wyprowadzenia się świętych z cerkwi". Nie jest to fikcja. Przy oglądzie ikonostasu okazało się, że rzeczywiście święci zostali wybatożeni przez księdza. Wskazują na to mechaniczne ślady po uderzeniach na plecach niektórych płaskorzeźbionych ikon.
Brawo, chce mi się klaskać...
Rejon Bieszczadów gdzie raczej się nie zagląda a jest tak piękny. Sam w tym roku zobaczyłem, że warto zagladać w te rejony. Cerkiew/kościół w Górzance (dzielą się nią ludzie o różnych obrządkach) warta jest zobaczenia. Wycieczka z Baligrodu wzdłóż Stężniczki (kaskady, wodospad), po drodze brody, odbicie na wodospad Czartów Młyn, Górzanka (cerkiew), przepięknie położona Bereźnica Wyżna (cerkiew, cmentarz, spora kapliczka), odbicie do Żernicy Wyżnej i Niżnej (2 cerkwie) to wspaniała całodniowa wycieczka. Polecam Wszystkim!!! A jak jeszcze wcześniej sobie poczytacie posty (i nie tylko) o tych miejscach to już nie będzie uczta... to już będzie wysublimowane całodniowe danie dla "Bies-turysty".
Recon masz racje - ta trasa jest niesamowita, cerkiew (kościół) w Gorzance perłą, Gospodarz - chyba Aniołem. Lubię jak sie spieszy do Łopienki przez Hyrcze:-)
Jestem w Górzance kilka razy w roku, w cerkwii tez. Nie myslalam, ze sa klopoty z miejscowymi tego typu..moze zazdroszą np. Terce? ze tam bedzie nowy kościół a u nich nie..kto to wie..trzeba by pod sklepem pogadac..ale datki zawsze mozna dac..poza tym mysle, ze chyba są jakies możliwości pozyskania funduszy rozmaitych na takie cudo...Jakos jestem spokojna, bo ksiadz Bartnik jest - po mojemu - gwarantem, ze to miejsce jest bezpieczne
i może liczyć na dobry los....
Ale kto nie byl - to koniecznie niech zobaczy, a i na mszy zanim np. sie zacznie, albo po, Gospodarz fascynujaco opowie o swiatyni. Wzgórze na którym stoi cerkiew i wielkie dęby dookoła dopełniają wszystkiego..
pozdrówka
1 załącznik(ów)
Brakło mi tu tylko jednego w tym wszystkim. Cerkiew jak cerkiew ot stoi chałupka z drewna, ale rosnący obok dąb to dopiero prawdziwe cudeńko, jak na bieszczadzkie warunki - jeden z większych, jeśli nie największy w Bieszczadach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Brakło mi tu tylko jednego w tym wszystkim. Cerkiew jak cerkiew ot stoi chałupka z drewna, ale rosnący obok dąb to dopiero prawdziwe cudeńko, jak na bieszczadzkie warunki - jeden z większych, jeśli nie największy w Bieszczadach.
Panie Dziejku Kochany, a gdzieżbym zapomniał o tym dębie, przecie dałem wzmiankę i opatrzyłem fotografią. ;)
ps. oooo... dzięki Jaro, za scalenie postów do kupy, był jakiś opór natury technicznej, że nijak mi się to nie udawało. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
Panie Dziejku Kochany, a gdzieżbym zapomniał o tym dębie, przecie dałem wzmiankę i opatrzyłem fotografią. ;)
Pięknie się prezentuje na Twoim zdjęciu. Przepiękne drzewo.
No ładny ale mój ulubiony rosnie obok cerkwi w Hołuczkowie.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
No ładny ale mój ulubiony rosnie obok cerkwi w Hołuczkowie.
Ty to zawsze lubisz jakieś pipidówki Lucyna... ;)