Co warto zobaczyć po drodze w Bieszczady?
Wojtek wykopał mnie z boxa każąc pisać merytoryczne posty. Przez chwilę zastanawiałam się coby tu skrobnąć i wymyśliłam ten temat. Taką ściągę, mini przewodnik po atrakcyjnych miejscach okołobieszczadzkich.
Można by było tu powrzucać informacje, zdjęcia, relacje, wszystko co Waszym zdaniem jest warte polecenia, zwiedzenia, podziwiania.
Odp: Co warto zobaczyć po drodze w Bieszczady?
No nareszcie piszesz jak człowiek;)
Takich miejsc jest w ch o l e r ę :)
Nie próbowałbym tworzyć rankingu, więc rzucę kilka luźnych propozycji:
Na początek Blizne.
Przedstawiać nie trzeba, walory polichromii każdy zna:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Blizne
Pozdrawiam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
...Przez chwilę zastanawiałam się coby tu skrobnąć i wymyśliłam ten temat...
Chyba nie do końca : http://forum.bieszczady.info.pl/show...5+okolic%C4%85 :mrgreen:
No normalnie plagiat. Ni ma ten tego. Piszę więc przewodnik.
No wpadł sir Bazyl...iszek i zgasił inicjatywę Lucyny w zarodku;)
A skąd zaczynamy ?
Bo ja od siebie ze Śląska staram się jechać zawsze ciekawą trasą, a wybór jest duży.
Można jechać np. Katowice-Oświęcim (oprócz wiadomego muzeum jest tam kilka ciekawych zabytków) - Zator (ciekawy kościół gotycki) - Wadowice (wiadomo) - Kalwaria Zebrzydowska (wiadomo) - Sułkowice - Lubień - Mszana Dolna - Limanowa - Nowy Sącz (piękna, widokowa droga, a same miasto - też rewelacyjne) - Grybów - Gorlice - Biecz (wiadomo :-) ) - Jasło - Krosno - Sanok.
Inna z moich ulubionych dróg to trasa Kraków - Gdów - Łapanów - Lipnica Murowana - Zakliczyn - Ciężkowice - Gorlice i dalej jak wyżej.
Przepiękna trasa przez moje ulubione Pogórza ze wspaniałymi widokami na Beskid Wyspowy. Szczególnie lubię odcinek Łapanów - Lipnica Murowana.
Gdyby zwiedzać wszystko co jest na tych trasach ciekawego to sam dojazd trwałby 3 dni.
Pozdrowienia
Basia
Idziecie po najmniejszej linii oporu. Myślałam o czymś innym. O okolicach Bieszczadów, o ciekawostkach o których niewielu słyszało. Jadąc np. w Bieszczady można obejrzeć pozostałości po linii Mołotowa, piękną panoramę z serpentyn z Gór Słonnych, jakąś ścieżkę np. węgierski trakt w okolicach Jaślisk, jakieś drzewo, cerkiewkę, kapliczkę.
No te drzewa, to jeszcze rozumiem, ale te serpentyny, bunkry itp....to chyba tez powszechnie znane;)
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
No te drzewa, to jeszcze rozumiem, ale te serpentyny, bunkry itp....to chyba tez powszechnie znane;)
ja nie znam i chętnie poczytam ... bo znając siebie zanim wybiorę sie na dłużej, może zrobię mały łykendowy wiosenny rozpoznawczy rekonesans aby sparwdzić czy klimat mi pasuje ... jedzenie regionalne ... tamtejsi mężczyźni ... i takie tam ...
chętnie też dowiem się na co powinnam lub mogę zwrócić uwagę po drodze
vm2301 jestem zwyczajnym userem który chce zasięgnąć języka na forum ... w dodatku nie znam okolic i informacja o każdej, nawet najbardziej tradycyjnej trasie, która dla was, starych użytkowników forum jest powszechnie znana, obchodzona kilka razy i nie warta już uwagi, jest istotna.