nocleg w Kwasach (w stronę Świdowca)
Witam.
Mam pytanko - gdzie powyżej Kwasów można znaleźć sensowne miejsce na przenocowanie w siedmiu namiotach przed wejściem w świdowiec? Coś w stylu miejsca noclegowego jak w dolinie Prutczyka pod Chomiakiem. Wiecie - w miarę blisko woda, płasko, mozliwośc rozpalenia ognia. Liczę, że będziemy tam w okolicach późnego popołudnia.
I jaką mapą najlepiej się teraz tam posługiwać? Te austriackie WIGówki to tak nie teges..
Dzięki z góry za wszelakie info (w Świdowcu jeszcze nie byłam :grin:).
pozdraw
madziaba
Odp: nocleg w Kwasach (w stronę Świdowca)
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Witam.
Mam pytanko - gdzie powyżej Kwasów można znaleźć sensowne miejsce na przenocowanie w siedmiu namiotach przed wejściem w świdowiec?..... w miarę blisko woda, płasko, mozliwośc rozpalenia ognia. Liczę, że będziemy tam w okolicach późnego popołudnia.
I jaką mapą najlepiej się teraz tam posługiwać?....
Cześć Madzia
Nie znam takiego miejsca w okolicy Kwasów , ale myślę ,że ze znalezieniem miejsca na biwak nie będziecie mieli problemu.
A mapy , to WIG Rafajłowa P55 S38 (cześć północna Świdowca) ,Ruska sztabówka "Rachow M-35-133", a najlepsza jest mapa turystyczna, współczesna Ukraińska
"Karpaty Rachiwskij Rejon"1:75 000 wydawnictwo "kartografia", z oznaczonymi szlakami , turbazami itd.
Można ją kupić za grosze we Lwowie , Jasini ...
Kiedy jedziesz tam ?
My jedziemy w rocznicę zeszłorocznego pobytu ,tz. 29.08 wyjeżdżamy z Krosna :-D.Planujemy wyjście z Rachowa lub Bilini (to z 5 km na południe od Kwasów) na Bliżnice i dalej.
Może do zobaczenia gdzieś tammmm:-D
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
a najlepsza jest mapa turystyczna, współczesna Ukraińska
"Karpaty Rachiwskij Rejon"1:75 000 wydawnictwo "kartografia", z oznaczonymi szlakami , turbazami itd.
Można ją kupić za grosze we Lwowie , Jasini ...
Kiedy jedziesz tam ?
No to spróbuję jej poszukać - dzięki za info :)
A jedziemy tam: http://skpb.waw.pl/wyjazdy/akcja-lat...a-al-2009.html :grin:
do usłyszenia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Ładna trasa - chciałoby się pojechać :-)
Ale Gorgany to już nie w tym roku może w przyszłym ? ;-)
Mam jednak taki problem że najbardziej mnie ciągnie ta część najbardziej zachodnia i środkowo-wschodnia (z Doboszanką), bo w środku juz byłam dwa razy.
Mój Michał, który był tam we wrześniu ub. roku o ile pamiętam startował wieczorem też z Kwasów i gdzieś nie całą godzinę drogi od Kwasów się rozbili. Z tego co mówił ze znalezieniem miejsca nie było żadnego problemu.
Byli wtedy w dwa namioty.
Plany mieli bardzo podobne, ale ostatecznie dopadł ich śnieg i po 2 dniach zeszli na Okole i w dolinę Czarnej Cisy.
Teraz o więcej szczegółów nie dopytam się, bo jest w Norwegii.
Zdjęcia już pokazywałam, ale mogę podać linka jeszcze raz:
http://picasaweb.google.pl/rysie.pat...roZimnoBrudno#
Życzę zdecydowanie lepszej pogody !
A co do mapy - sprawdziłam właśnie (bo ją mam) - cały właściwie fragment Świdowca w którym będziecie zawiera mapa "Dimapu" o mylnym tytule "Maramarosi-havasok".
Można ją kupić w "Sklepach Podróżnika".
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
A co do mapy - sprawdziłam właśnie (bo ją mam) - cały właściwie fragment Świdowca w którym będziecie zawiera mapa "Dimapu" o mylnym tytule "Maramarosi-havasok".
Można sobie oglądnąć: http://mapy.mk.cvut.cz/show/data/Ukr...hian%20Mts.jpg
Ale to chyba nie Dimap.
ja tam najbardziej lubie te wojskowe mapy setki sztabowe..
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
My jedziemy w rocznicę zeszłorocznego pobytu ,tz. 29.08 wyjeżdżamy z Krosna :-D.Planujemy wyjście z Rachowa lub Bilini (to z 5 km na południe od Kwasów) na Bliżnice i dalej.
Może do zobaczenia gdzieś tammmm:-D
a ja wyruszam 28.08 gdzies w strone osmolody :) potem moze w rejon burkutu..moze sie gdzies spotkamy po drodze :)
jakbyscie stopa lapali to wypatrujcie zielonej skody DOA :)
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
potem moze w rejon burkutu..moze sie gdzies spotkamy po drodze :)
Napisz potem jak wygląda teraz droga na Burkut i powyżej Burkutu.
Gdzieś na jakimś forum czytałam że po ubiegłorocznej powodzi jest już całkiem nieprzejezdna (a jak tam byłam 2 dni przed powodzią - to akurat remontowali mosty)
Ja w tym roku w II polowie sierpnia jadę w rejony całkiem inne, ale tez Ukraina, a mianowicie na Krym.
Mam nadzieję, że będzie i morze i góry i zwiedzanie.
Więcej nie piszę aby nie zapeszyć.
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
a ja wyruszam 28.08 gdzies w strone osmolody :) potem moze w rejon burkutu..moze sie gdzies spotkamy po drodze :)
jakbyscie stopa lapali to wypatrujcie zielonej skody DOA :)
Dzieki Buba ,ale my koleją się będziemy poruszać, lubię ich "nocne sypialne" i jaka tam atmosfera ... :-D
Mimo to spotkać się zawsze można, a najcześciej na przejsciu granicznym;)
Gorgany z Osmołody są piękne.
Pozdrawiam
ps.a wybierasz się na Stoh.. na "trzy granice"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Napisz potem jak wygląda teraz droga na Burkut i powyżej Burkutu.
Gdzieś na jakimś forum czytałam że po ubiegłorocznej powodzi jest już całkiem nieprzejezdna (a jak tam byłam 2 dni przed powodzią - to akurat remontowali mosty)
B.
z tego co sie dowiedzialam to na burkut juz teraz tylko pieszo..autem mozna dojechac do szybenego a dalej nie ma mostu.. nikt go nie remontuje bo w burkucie juz nikt nie mieszka..trojka ostatnich staruszkow ponoc zmarla zeszlej zimy.. teraz tylko wies widmo.. a za burkut ( na czemirne- tak to sie chyba nazywalo) ponoc juz nawet pieszo sie nie da, totalnie zerwane sciezki, rozmyte brody... dawniej tam gruzawiki jezdzily ale ze teraz sie nie podejmuja i nawet straz graniczna sie tam nie zapuszcza.. tyle sie dowiedzieli na szybenem.. jak jest naprawde nie wiem.. wedlug mnie wszedzie dojsc sie da, zalezy tylko od wewnetrznej determinacji ;) ja napewno chce zobaczyc burkut, dalej sie chyba nie bede pchac..
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Gorgany z Osmołody są piękne.
ponoc tak... raz mi nie bylo dane.. docenilam jedynie piekno samej osmolody i smak samogonu ;) teraz bedzie drugie podejscie do gorganow z osmolody.. w dwa lata pozniej...moze pogoda bedzie lepsza (gorsza chyba sie nie da, chyba ze snieg by spadl, tfu tfu tfu..)
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
ps.a wybierasz się na Stoh.. na "trzy granice"?
mowisz o stohu na borzawie? chyba juz nie dam rady w tym roku.. :( choc ciagnie mnie niepomiernie..nawet nie na sam stoh ale na to co jest ponizej... na te ruiny zaplecza bazy radarowej..widzialam ja z daleka..dwie rzeczy ktore kocham najbardziej razem wziete: ruiny i poloninne gory... coz chciec wiecej..
http://picasaweb.google.com.ua/rysht...idenceEvilOvo#