-
prosze o pomoc!
Przepraszam, ze zaśmiecam forum, ale to moj jedyny sposób, zeby zasięgnąć jakiś konkretnych informacji (bo ich natłok w Internecie mnie przeraża). Otóż wybieram się po raz pierwszy w Bieszczady na 5 dni. Moim celem nie sa raczej piesze wyprawy. Chciałabym spędzić czas w spokoju, zobaczyć jakieś ciekawe miejsca, pospacerować itd. Będę we wsi Hoczew niedaleko Soliny I Polańczyka. Czy ktoś mógłby mi poradzić gdzie można się tam (Solina, Polańczyk i okolice) udac na spacer w jakies ładne zakątki albo co w ogóle będąc tam po raz pierwszy powinnam zobaczyć? Zwiedzanie kościołów i takich tam raczej odpada. ;) Albo moze jakies punkty widokowe (o ile nie trzeba sie wysoko wspinać :D ). Czy rejs statkiem po Jeziorze Solińskim to dobry pomysł? Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie!
-
Odp: prosze o pomoc!
nie wiem czy wydarzenia kulturalne Cię interesują (o ile mozna je tak nazwać), ale własnie w Hoczwi w dniu 15 sierpnia (nie wiem kiedy będziesz) będzie koncert Golców :P (więcej info: bieszczadzkielato.eu)
od siebie gorąco polecam Soline - gdy pierwszy raz ją widzialem, to nie mogłem uwierzyć, ze takie widoki mamy u siebie (wiadomo cudze chwalicie bla, bla, bla... :P)
a jak interesują Cię jakies imprezki itp, to zajrzyj tutaj, w kalendarzu masz w miarę wszytsko wyszczególnione co odbywa się w poszczegolnych dniach...
jesli chodzi o jakieś widoki, to niestety nie mogę nic więcej poradzić, więc niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą :)
-
Dzięki dobry człowieku.:) Do Soliny na pewno się udam! A co do Golców to szkoda, bo właśnie 15 wracam do domu. :(
Chciałabym też zobaczyć ten wodospad Stare Sioło, o którym było w którymś temacie. Nie jest chyba bardzo daleko.
-
Stare Sioło jest dość daleko i nie jest wg mnie zbyt efektowne: ot leci sobie albo (teraz) ciurka woda z góry na dół z betonowymi przepustami w tle... Duzo blizszy i ładniejszy jest Czartów Młyn (dojście od drogi Baligród- Wołkowyja) auto zostawia sie koło pierwszego brodu od strony Wołkowyi. proszę postudiowac mape:) z łatwych punktów widokowych polecam Holicę w paśmie Żukowa (dojście od Uherzec albo od parkingu/pola namiotowego na grzbiecie) jest tam miejsce na ognisko i platforma widokowa. Prócz tego łatwe jest wejście na szczyt kamieniołomu na Kozińcu w Bóbrce
-
no to wybierz się za Lesko na Kamień Leski!
pozdrawiam
-
Super! Bardzo dziękuję. Właśnie o takie miejsca mi chodzi. :)
edit: W czy w te miejsca, o których piszecie mogę się normalnie wybrać bez przewodnika jako że zupełnby amator ze mnie :( ??
-
Jeszcze mam takie pytanie czy jeśli jestem niezaprawiona w pieszych wedrówkach to pokonanie szlaku Przełęcz Wyżnia-Połonina Wetlińska wchodzi w grę??
-
Wejście czarnym szlakiem to wg czasu mapowego, a więc średniego czasu szarego Kowalskiego, około 2 godzin. Kilkuletnie dzieciaki przeganiałem tam i dały radę, więc jeśli nie męczy Cię spacer, czy kilkugodzinne latanie po galeriach handlowych, to dasz radę;)
Dasz radę bez przewodnika, dobra mapa Ci wystarczy.
Do Czartów Młyna Jabol dał Ci namiary, lubię tam wracać, ostatnio z aparatem. Kilka fotek zobaczysz tu:
http://picasaweb.google.com/vm2301
Pozdrawiam:)