Bieszczadzkie Anioły - The End
Za bieszczadzkieanioly.art.pl
"Biorąc pod uwagę różne stanowiska oraz opinie osób, którym Festiwal był i jest bliski Stowarzyszenie Miłośników Bieszczad "Moje Bieszczady" podjęło decyzję o wycofaniu się z organizacji Festiwalu Sztuk Różnych "Bieszczadzkie Anioły".
Pielęgnujmy jednakże obraz naszych dotychczasowych spotkań, czytajmy poezję, śpiewajmy, grajmy i słuchajmy. I nie rezygnujmy ze wspólnego łagodnego świętowania w sierpniowym Bieszczadzie. Wszak kiedy wydaje się, że wszystko się skończyło, wtedy dopiero wszystko się zaczyna..."
Wygląda na to, że nie odbędą się już Bieszczadzkie Anioły, albo odbędą tylko pod inną nazwą. Mam nadzieję, że jeśli powstanie nowy projekt to będzie znacząco różnił się formułą od tego co się działo w ostatnich latach (Dołżyca) i nie będzie to masówka, gdzie znaczna część nie przyszła na koncert ale po coś innego.
Odp: Bieszczadzkie Anioły - The End
http://staredobremalzenstwo.com.pl/s...d=67&Itemid=54
http://staredobremalzenstwo.com.pl/s...y/publika1.jpgWyszło na to, że po raz ostatni Bieszczadzkie Anioły zagościły w dołżyckiej Dolinie Obiecanej. Jakoś ten mój festiwal umiłowany nie potrafi zagrzać jednego miejsca na dłużej, chociaż powinien wrosnąć w bieszczadzki pejzaż na podobieństwo dostojnych połonin, stając się powszechnym dobrem i jednoznaczną kulturalną opoką. Widać takie już jego (i moje) przeznaczenie. Wędrowanie bez końca! W związku z tym – wierząc święcie, że nie sposób wskoczyć dwa razy (i więcej) w rwący nurt tej samej rzeki – pragnę POŻEGNAĆ SIĘ z Anielską Publicznością w roli organizatora i programowca festiwalu. W przyszłym roku zaopiekuje się Państwem już ktoś inny i najpewniej w nowym miejscu. Mam taką nadzieję. Zostawiam Wam „Anioły” jako imprezę NIEKOMERCYJNĄ, NIEPOLITYCZNĄ oraz absolutnie NIEZWYKŁĄ! I na dodatek w niezłej kondycji artystycznej – ze świetną opinią. Dzięki Wam zresztą. To Wy: PUBLICZNOŚĆ – a nie kto inny – macie prawo czuć się dziedzicami anielskiej idei. Pamiętajcie o tym zawsze i wszędzie! Jesteście BIESZCZADZKIMI ANIOŁAMI! W pełnym tego słowa znaczeniu. Dlatego powtórzę raz jeszcze słowa, które wydobyłem z siebie – pokonując nieludzkie wzruszenie – na scenie w Dołżycy: KOCHAM WAS I BĘDĘ TĘSKNIŁ! Jak pies…
Krzysztof Myszkowski
Cisna 9.09.2008
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaro
...gdzie znaczna część nie przyszła na koncert ale po coś innego.
A po co?
Cytat:
Zamieszczone przez
Recon1
A po co?
Byłem na kilku jeszcze w Górnej Wetlince.
Odpowiadam: Nachlać się, naćpać, narozrabiać...
Bałem się tego usłyszeć... a jednak! :(
Na tegorocznym,w Cisnej byłam i gdzieś o tym już pisałam.Było sympatycznie,bezpiecznie,przestronnie,poetycko,śp iewnie i ogólnie bardzo mi sie podobało. W Dołżycy było beznadziejnie!Jeśli chodzi o tych"co po coś innego",to prawie zawsze trafią się jakieś czarne owce.Większość ludzi podążała naprawdę z daleka dla wspólnego słuchania dobrej muzyki i ulubionych wykonawców.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Moim skromnym zdaniem najlepiej by było gdyby festiwal (obojętnie jakby się on nazywał) organizowali ludzie stąd, z odrobiną pomocy ludzi "stamtąd". Dzisiejsze czasy nie za bardzo pozwalają uciekać przed komercją ale komercja też może być różna. Komercja na BA była z "wilczym ryjem". Wcale mi nie żal.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
...Dzisiejsze czasy nie za bardzo pozwalają uciekać przed komercją ale komercja też może być różna. Komercja na BA była z "wilczym ryjem". Wcale mi nie żal.
Mawiają, że Bieszczady krainą lupusa są, więc i komercja bieszczadzka lupusi ryj mieć musi.
Czy zapoczątkowana, "miejscowa"impreza (!) była mniej komercyjna?Tylko,że komercja swojska raczej!