Ciekawy raport: jak się żyje na Podkarpaciu?
Ledwo wiążemy koniec z końcem, nie mamy oszczędności i często trafiamy szpitala. Mimo tego jesteśmy szczęśliwi, bo ważna jest rodzina i uczciwość. Tak wynika z najnowszej Diagnozy Społecznej 2009.
Po mieszkańcach województw małopolskiego i lubelskiego, jesteśmy najbardziej szczęśliwymi ludźmi. Nie bez powodu autorzy badań określili nas eudajmonistami – ludźmi, dla których najważniejsze jest dążenie do celów nadających sens ich życiu. Stawiamy na rodzinę i uczciwość. W przeciwieństwie do hedonistów – są nimi np. mieszkańcy woj. lubuskiego, dla których wyznacznikiem szczęścia są pieniądze i wolność.
Oto główne powody do Podkarpackiego szczęścia:
- najmniej zarabiamy (864 zł netto na osobę)
- nie mamy oszczędności
- jeśli pożyczamy pieniądze to od osób prywatnych (w bankach tylko na remont domu)
- jesteśmy najbardziej religijni
- jesteśmy zadowoleni z życia seksualnego
- najchętniej chodzimy do kina, teatru, na koncert (eeech … teatrów ci u nas dostatek)
- telewizja nie jest dla nas podstawową formą rozrywki
----------------------------------------------
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091009/REGION00/933356239
Odp: Ciekawy raport: jak się żyje na Podkarpaciu?
Cytat:
Zamieszczone przez
wp.krzysztof
(...)
Oto główne powody do Podkarpackiego szczęścia:
(..,)
- jesteśmy zadowoleni z życia seksualnego,
(...)
A jak Wam kiedyś pisałem o karierze, jaką zrobiła tam Miśka z Otrytu, to nie chcieliście wierzyć.
:smile:
No tak, nic dziwnego, w końcu to bardzo daleko od...Elbląga :mrgreen:
Coś w tym jest (tj. różnica mentalności ludzi w poszczególnych województwach).
Do mojego zadowolenia z życia w woj. podkarpackim przyczynia się np. satysfakcja z wyhodowania marchewki na glebie VI klasy... (no i to duuuże zalesienie okolicznych, nieurodzajnych terenów).
PS.
w moich stronach stare babki narzekają głównie na bóle pleców i krzyża, księdza proboszcza, oraz złodziei z rządu - chyba to nadaje sens ich życiu, więc czują się dzięki temu szczęśliwe...
Jak to jest w innych częściach kraju ?
poprawka - powyższy link z nieznanych bliżej przyczyn nie działa (jak to link :-) - może teraz będzie lepiej)
http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3..._Ranczo__.html
ale, ale .... najlepsze są komentarze pod artykułem (cytaty dosłowne)
...."chłop w gumfilcach? "trochę" jeździłem po kraju. Byc może za 20 lat
w Pl beda mieli tak zadbane ogródki przydomowe jak ten "chłop w
gumofilcach" z Podkarpacia. Być może .. na razie krzywy spróchniały
płot, dżungla z chwastów, błoto, śmiecie i gie na podwórku.
wracając do tych gumofilców - oczywiście że ich nie ma. gdzie by go
nasza podkarpacka gospodyni wpuściła w gumofilcach do
wypieszczonego, wycacanego ogrodu?" ....
...."Ja też jeździłe trochę po Polsce, dla mnie to Polska C, buractwo i
wieśniactwo. Rodziny z 10 -rgiem dzieci , gdzie nikt nie pracuje
tylko z opieki biorą i co rok to prorok. Lenistwo i brud. "......
....." Ta... Sielskość jest naganna. I należy wszystko pokryć kostką bauma.
Tylko dlaczego? " ......
PS: Jako mieszkaniec Podkarpacia jestem ciekaw jak nas widzą, i jak widać różnie to wypada.
...ważne że duch zdrowy... (przy takich ilościach wspomogaczy na cm3 mieszkańca podkarpacia nie dziwota)
W jednej z podkarpackich malutkich wsi zobaczyłem inwalidę - młodego faceta po wypadku drogowym. Trwałe uszkodzenie kręgosłupa, parawanik lub wózek, autentyczna ludzka tragedia.
Mieszkającego tam mojego znajomego wypytałem o szczegóły wypadku.
A potem wyraziłem opinię:
- To nie tylko straszna tragedia. To także obecnie wielki ciężar dla jego rodziny.
W odpowiedzi usłyszałem:
- Coś ty ?! Jaki znów ciężar ? Czy ty wiesz, że z tej jego renty inwalidzkiej utrzymuje się cała jego rodzina, tj.rodzice i rodzeństwo ? Że ta jego renta to ich jedyny (oficjalny) tzw. stały pieniądz ?
Takich sytuacji są tysiące i wcale nie ograniczają się do ubogich wiejskich rodzin.Jedynym źródłem(stałego)dochodu jest renta lub emerytura.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Takich sytuacji są tysiące i wcale nie ograniczają się do ubogich wiejskich rodzin.Jedynym źródłem(stałego)dochodu jest renta lub emerytura.
Zgadza się.
Ale w tym konkretnym, przeze mnie wspomnianym przypadku, z renty inwalidzkiej jednej osoby utrzymują się (oprócz samego inwalidy) także cztery osoby w wieku tzw. produkcyjnym.