Dolinki Bieszczadzkie do pracy dyplomowej
Witam po raz pierwszy na forum.8) Zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc w wyborze obszaru badań do mojej pracy dyplomowej. Temat nie jest jeszcze do końca sprecyzowany, ale chodzi mniej więcej o jakąś ciekawą dolinkę w Bieszczadach(lub jej fragment- praca nie ma być obszerna- stawiamy na jakość a nie na ilość) przekształconą częściowo antropogenicznie lub, w której znajduje się jakiś problem związany z zanieczyszczeniem środowiska.(Cel pracy to przedstawienie problemu, propozycje dalszsego postępowania, ewentualnego zagospodarowania terenu, ochrony przyrody itd) Błagam tylko nie piszcie, że takich nie ma bo sama znam przykład chociażby z Ustrzyk Górnych, gdzie jeszcze kilka lat temu nad strumieniem nieopodal schroniska można było sobie spokojnie odpocząć "delektując" się przyrodą a w ubiegłym roku zauważyłam że turyści urządzili sobie "kibelek" i smród jest nie do wytrzymania. Jeśli znacie takie miejsca liczę na waszą pomoc. Będę wdzięczna za wszystkie cenne wskazówki.8)
Odp: Dolinki Bieszczadzkie do pracy dyplomowej
Hej znawcy,nie ma takich dolinek ,czy chęci do udzielania pomocy?
Zaglądnij w to miejsce (teraz już pod dachem), poniżej tej budowli znajduje się zadaszenie dla koni, a w nim bród, smród i ubóstwo w pełnym tego słowa znaczeniu. Kto tam tyle puszek wszelakiej maści zostawił, butelek i innego badziewia.
Dolinka będzię piękna jeżeli zostawimy tam porządek po naszych wizytach. Mam nadzieje, że z chwilą otwarcia tej "gospody" zapanuje tam czystość. http://images39.fotosik.pl/175/a08923832ee9c8ecm.jpg
Witaj
Cytat:
Zamieszczone przez
patuśka
… Temat nie jest jeszcze do końca sprecyzowany, ale chodzi mniej więcej o jakąś ciekawą dolinkę w Bieszczadach(lub jej fragment- praca nie ma być obszerna- stawiamy na jakość a nie na ilość) [B]przekształconą częściowo antropogenicznie…
Wybierz jakąkolwiek zamieszkałą przez ludzi – jest ich sporo.
Cytat:
Zamieszczone przez
patuśka
…Cel pracy to przedstawienie problemu, propozycje dalszego postępowania, ewentualnego zagospodarowania terenu, ochrony przyrody itd.) …
Tego to już kompletnie nie rozumiem. Czyli co?
Cytat:
Zamieszczone przez
patuśka
Błagam tylko nie piszcie, że takich nie ma bo sama znam przykład chociażby z Ustrzyk Górnych, gdzie jeszcze kilka lat temu nad strumieniem nieopodal schroniska można było sobie spokojnie odpocząć "delektując" się przyrodą a w ubiegłym roku zauważyłam że turyści urządzili sobie "kibelek" i smród jest nie do wytrzymania. Jeśli znacie takie miejsca liczę na waszą pomoc. Będę wdzięczna za wszystkie cenne wskazówki.8)
Problem kupy :razz: występuje na obszarze całego kraju. Więc dlaczego akurat Bieszczady?
Domyślam się, że ten chaos w Twoim poście wynika z niesprecyzowanego jeszcze tematu. Zacznij od początku i zadawaj pytania – zapewne wielu Ci odpowie. Pamiętaj, że istnieją opracowania i wyłamywanie otwartych drzwi nie ma sensu.
Z ciekawości – jaki to kierunek na uczelni?
Pozdrawiam
hyh,
Teraz promotory nie układają tematów studenciakom:) Więc studenciaki z kilkoma niejasnymi wskazówkami, co by to tam miało być mniej więcej w pracy, ruszają na poszukiwanie miejsca. Ilu to ja takich bidulinek goszczę u siebie..."A proszę pana, chciałam napisać pracę z terenu parku tego a tego, ale nie wiem co chciałam, bo mi nie powiedzieli nic na 'uniwersytecie'...". (cudzysłów przy uniwerku ode mnie)
Ale ja nie krytykować bym chciał - raczej zapytać Szanowną Autorkę - czy to musi być dzieło stworzone w Bieszczadach? Czy mogłoby być w innych uroczych górach? Bo jeśli to drugie jest możliwe, to ja mam wspaniały temat. Sądzę, że może nawet i habil by się na tym urodził;) Zaznaczam, że ani mi w głowie, jak to na 'uniwersytetach' powszechnie się dzieje, na czyichś pracach zbijać sobie kapitał naukowy:)
Możliwe też, że dałoby się ten temat przenieść w warunki bieszczadzkie. Na Forum nic nie zdradzę lecz jeśliś zainteresowana, to zapraszam na PW:)
Pozdrawiam,
Derty
Witam po raz kolejny. Odpowiadam na kilka zadanych pytań.
Dlaczego Bieszczady? Gdyż ponieważ znam je od dziecka ,mieszkam niecałe 100 km od granicy parku i kilka razy w roku jestem w stanie tam pojechać, nie wspomnę oczywiście o tym, że mam wielki sentyment do tego miejsca i serce dawno juz im oddałam;) Nie chcę pisac pracy o miejscach, w których nigdy nie byłam.
Dlaczego dolinki? Ponieważ w mojej pracy ma się znaleźć model terenu wykonany w programie komputrowym (nieistotne w jakim) a wizualizując dolinki taki model może wyjść naprawdę ciekawie.
Kierunek studiów: Architektura krajobrazu otwartego (kończę jeszcze ochronę środowiska, stąd problematyka zaniecszyszczenia terenu i obszarów chronionych).
Vivaldi68 gdzie znajduje się to miejsce?
Cytat:
Zamieszczone przez
patuśka
...Dlaczego Bieszczady? Gdyż ponieważ znam je od dziecka ,mieszkam niecałe 100 km od granicy parku i kilka razy w roku jestem w stanie tam pojechać, ....
Znasz Bieszczady od dziecka, kilka razy w Nich jesteś i takie banalne pytania zadajesz? Przepraszam, ale coś mi się to kupy nie trzyma. Jeżeli jeden koniec linijki połżysz na Krzemieniu, a drugi na Dwerniku Kamieniu, to budowla ta powstaje prawie na odcinku łączącym te dewa szczyty.
Pozdrawiam
Patuśka napisała: "kilka razy w roku jestem w stanie tam pojechać"czyli,ze będzie to możliwe w związku z pisaniem pracy.Nie,że tyle razy tam bywa!
O.K. Może się mylę, ale napisała też cyt.: "Gdyż ponieważ znam je od dziecka"....
Cytat:
Zamieszczone przez
patuśka
.........Gdyż ponieważ znam je od dziecka ....
Patuśka ....trzymam kciuki za tę pracę :razz: