Główny znak graniczny na przełęczy pomiędzy Menczyłem, a Pliszką
Pytanie do bieszczadzkich łazików:
Przed II wojną światową, na przełęczy pomiędzy Menczyłem, a Pliszką znajdował się główny znak graniczny nr XI - z godłem polskim wz. 19 oraz lwem czechosłowackim (jaki w formie, jak do dziś znajduje się na Popadii w Gorganach). Przewodnik Rewaszu sugeruje, iż znajduje się tam do dziś.
Czy ktoś z Was może tam dotarł i posiada foty ?
Może pracownicy Bieszczadzkiego PN posiadają taką wiedzę ?
Odp: Główny znak graniczny na przełęczy pomiędzy Menczyłem, a Pliszką
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
....Przed II wojną światową, na przełęczy pomiędzy Menczyłem, a Pliszką znajdował się główny znak graniczny nr XI - z godłem polskim wz. 19 oraz lwem czechosłowackim .....
Myślę ,że Witek (witia-..) Ci odpowie, bo kto może lepiej znać się tu na "starej granicy". :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Przewodnik Rewaszu sugeruje, iż znajduje się tam do dziś.
To chyba po mojej sugestii wtak napisał, że Rewasz coś o tym pisze. Staram się teraz odnaleźć tę informację w przewodniku i nie potrafię. Może jakiś inny przewodnik o tym pisał? Kilka mam, wiem chyba co będę robił dziś wieczorem :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
To chyba po mojej sugestii wtak napisał, że Rewasz coś o tym pisze. Staram się teraz odnaleźć tę informację w przewodniku i nie potrafię. Może jakiś inny przewodnik o tym pisał? Kilka mam, wiem chyba co będę robił dziś wieczorem :wink:
:wink: robiliśmy więc chyba to samo. I faktycznie nie odnalazłem w rewaszowych Bieszczadach tej informacji.
Może Krygowski ? wtedy nie leżało to miejsce w parku narodowym, choć z drugiej strony unikano "tematów granicznych".
Czy witia-kotia to ten specjalista o którym myślę - uczestnik renowacji słupków na granicy polsko-rumuńskiej ?
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Może Krygowski ?
Mam Krygowskiego z 1967 r wyd. IV,jest tam nawet osobne hasło "Menczył",ale o znakach nic.Można jeszcze sprawdzić przewodnik Pascal,wbrew pozorom tam jest mnóstwo "smaczków" wprowadzonych przez Motaka,świetnie uzupełnia Rewasza,niestety nie posiadam.
Ja mam. Przeglądnąłem pobieżnie wczoraj wieczorem i nie znalazłem. Może dziś będę miał czas wrócić do niego i przeczytać dokładniej.
A jak nie znajdę to książki zacznę pisać, bo wizje miewam niezłe :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
....
Czy witia-kotia to ten specjalista o którym myślę - uczestnik renowacji słupków na granicy polsko-rumuńskiej ?
Wtak, nie wiem o kim myślisz i co się kryje pod Twoim stwierdzeniem "renowacja"
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Wtak, nie wiem o kim myślisz i co się kryje pod Twoim stwierdzeniem "renowacja"
Miałem na myśli autora relacji w Płaju (36 lub 37) z wyprawy w Góry Czywczyńskie - ustawiono wtedy kilka wywróconych słupków i zinwentaryzowano te stojące na ganicy - notabene bardzo interesujące zabytki.
Przejrzałem Krygowskiego z 1961, 1967 i 1974. Nie ma nic.
Bez przekonania zajrzałem do Darmochwała. To już "czasy parkowe" - także nic o słupku.
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Miałem na myśli autora relacji w Płaju (36 lub 37) z wyprawy w Góry Czywczyńskie .....
Tak to On, Witek G.
Świetna robota Witka. Te znaki graniczne w Czywczynach warto by zachować dla tzw "przyszłych pokoleń". Tym bardziej, że ich forma (żeliwne słupki) wydaję się dziś bardzo egzotyczna.