Ku Hnitessie na nartach -Góry Hryniawskie styczeń 2010
Witajcie, w zeszłym tygodniu byliśmy z kolegą Michałem w tych górach, zrobiliśmy trasę z Werchowyny głównym grzbietem po Palenicę na granicy UA-ROM oraz na Hnitessie/Hniatysi. Na razie relacji nie skleciłem, chciałbym zaprosić do obejrzenia zdjęć:
http://picasaweb.google.com/PiotrekF...skieNaNartach#
Grafika poniżej przedstawia miejsca gdzie byliśmy - na zółto z buta lub narty, na czerwono saniami zaprzęgniętymi w konie, na niebiesko - różnymi maszynami :lol:
http://gfx.efotek.pl/images/xqxyswphlwov318uj0z3.jpg
pozdrawiam serdecznie, jak coś służę informacjami co i jak.
Piotrek
Odp: Ku Hnitessie na nartach -Góry Hryniawskie styczeń 2010
No panie, pięknie! Ale śniegu to tam za dużo nie ma, jak na góry. Spodziewałam się raczej trzymetrowych zasp, brnięcia po uszy, a tu proszę, ledwo do kostki.
Ale ładnie to wygląda. Bardzo was przymroziło?
Dziabka - faktycznie, początkowo to była bardziej niż bieda ze śniegiem przez pierwsze 2 dni - że na zjazd leśny... zapodawaliśmy z buta :( :( :( Potem spadło jakieś powiedzmy 40cm + zaspy, więc już było normalnie. Ale śniegu tak naprawdę było tyle co napadało przez tydzień przed naszym przyjazdem, cieszyliśmy się że dało się w ogóle zrobić toto na nartach. Co do mrożenia - moim zdaniem nieszczególnie, wydaje mi się że była inwersja, bo ok, piz..ło, ale nie wierzę że było -20 tam u nas u góry tak jak poinformowali nas pogranicznicy. W sumie w namiocie spaliśmy tylko raz, ale za to z ogniskiem, resztę w bacówkach, ale nie mieliśmy szczęścia - tylko jedna bacówka - ta widoczna o wschodzie słońca (Hlistowaty/Hostów) była wypasioną.
Buba - ta bacówka jest powyżej Pzrełęczy Watoniarka, na samym początku Połoniny Łukawica, po lewej stronie. Full wypas. Z tym że... my poprzedniego dnia zamarudziliśmy coś tam z orientacją i o 17 mocno zmęczeni rozbiliśmy się na Watoniarce, zabrakło nam sił i jasności by jeszcze się te ok 200m w górę drapać :( A szkoda.
P.
Bacówka na połoninie Hlistowatym - pod Hostowem - na WIGówkach bez problemu znajdziesz. Już blisko Połoniny Chitanki - tam gdzie grzbiet zakręca w kierunku Palenicy Full wypas, trzy izby z piecami, jedna bez. w lecie prawdopodobnie mocno obsadzone pasterzami. Tak, to ta prikordonna zastawa w Perkalabie.
P.
Cytat:
Zamieszczone przez
Petefijalkowski
Bacówka na połoninie Hlistowatym - pod Hostowem - na WIGówkach bez problemu znajdziesz. Już blisko Połoniny Chitanki - tam gdzie grzbiet zakręca w kierunku Palenicy Full wypas, trzy izby z piecami, jedna bez. w lecie prawdopodobnie mocno obsadzone pasterzami. P.
aj faktycznie, latem tam bedzie tloczno od pasterzy..
Cytat:
Zamieszczone przez
Petefijalkowski
. Tak, to ta prikordonna zastawa w Perkalabie.
P.
gdzie dokladnie jest ten perkalab? nie moge go znalezc na moich mapach.. miedzy ktorymi wioskami, albo przy jakiej drodze?
wigowek nie mam, bo za nimi nie przepadam..
ale tereny przecudne- mam nadzieje ze w letniej szacie beda jeszcze sympatyczniejsze :)
Na mapie Kartografii "Werchowyński Rejon" -znajdziesz. Zastawa jest na samym końcu doliny Perkałabu - Biały Czeremosz tworzy sie bodajże z Perkałabu i Saraty - czyli w górę od wioski Niżny Jałowiec prosto w kierunku na granicę. Od Niżnego Jałowca po drodze masz jeszcze leśniczówkę Perkałab - tam wynajęliśmy sanie z końmi oraz odejście szlaku w górę na Hlistowaty, a za kolejne powiedzmy 6-7km masz Zastawę która leży przy samej sistiemie, nie znaczy granicy - bo w tym przypadku sistiema i granica rozchodzą sie w okolicy Palenicy. My właśnie zjeżdżaliśmy z Palenicy w dół sistiemą do Perkałabu - od Palenicy na wschód.
http://gfx.efotek.pl/images/vc8lvfqzg7lfagk9fym3.jpg
tu masz zaznaczony orientacyjny przebieg trasy
Pete
dzieki- na mapie kartografii znalazlam bez problemu :) na rosyjskiej sztabowce nie znalazlam bo mam dziure w miejscu lesnicziwki;) nawet z nazwy "łab" zostalo ;)
zatem zastawa nie bedzie lezec na naszej drodze bo przed lesniczowka bedziemy odbijac na sarate
Cytat:
Zamieszczone przez
Petefijalkowski
i oraz odejście szlaku w górę na Hlistowaty,
nie mow ze tam tez juz sa szlaki??? :???:
a najbardziej to wam chyba zazdroszcze tej drogi przebytej saniami!!!!!!!!!!
http://picasaweb.google.com/PiotrekF...77793545789138
zatem glowny cel naszej czerwcowej wyprawy wciaz stoi :) dobrze wiedziec!!!
5 miesiecy jeszcze..jak ja wytrzymam?
a jak tam w tym perkalabie i niznym jaworniku ze sklepami? jest szansa na chleb, piwo czy wodke? ;)