Czy potrzebne mi będą dwie mapy? Compass i Ruthenus
Trochę poszperałem na forum.Widzę że polecacie taki przewodnik
http://www.rewasz.com.pl/php/strony/...do_kosza=bie09
I taką mapę
http://www.rewasz.com.pl/php/strony/...zielczoscY=768
Jednak są osoby które do tego zestawu proponują mapę z wydawnictwa Compass.Ja nie potrafię znaleźć mapy bieszczadów zachodnich = wysokich tego wydawcy.Napisze mi ktoś czym one się różnią i w jakich przypadkach przydały by się obie.Pozdrawiam.
Odp: Czy potrzebne mi będą dwie mapy? Compass i Ruthenus
Witam.
Przewodnik jak najbardziej, zawiera mnóstwo wiadomości zebranych w jeden tom.
Co do mapy... Mapa Ruthenusa, znakomita (!!), obejmuje tylko fragment Bieszczadów, ten, który jest Parkiem Narodowym. To specyficzna mapa, nazewnicza. Jak na nią zerkniesz, to zobaczysz, ze wręcz roi się tam od nazw. Wojciech Krukar zebrał w całość efekty swojej wieloletniej pracy w taki sposób.
Mapa Compas jest bardziej ogólna, obejmuje zasięgiem właściwie cały obszar Bieszczadów, nie jest tak dokładna toponomastycznie jak Rutenusowa, a jest (Barszczu, nie obraź się! :mrgreen:) także niezła.
Zatem warto wziąć obie i porównać. Te mapy się uzupełniają.
miłego łażenia
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Witam.
Przewodnik jak najbardziej, zawiera mnóstwo wiadomości zebranych w jeden tom.
Co do mapy... Mapa Ruthenusa, znakomita (!!), obejmuje tylko fragment Bieszczadów, ten, który jest Parkiem Narodowym. To specyficzna mapa, nazewnicza. Jak na nią zerkniesz, to zobaczysz, ze wręcz roi się tam od nazw. Wojciech Krukar zebrał w całość efekty swojej wieloletniej pracy w taki sposób. ...
Jest i ta druga Ruthenusa obejmująca całe Bieszczady. Ja osobiście wolę własnie tą.
pozdrawiam
Compass oprócz ogólnej mapy Bieszczadów również wydał sam Bieszczadzki PN 1:50000.Geodezyjny podkład tych map jest niezły,toponomastycznie są obie zupełnie marne.
Zależy, po co Ci ta mapa :-) Jeśli po prostu chcesz bezpiecznie przejść szlakiem czy ścieżką z punktu A do B, to Compass w zupełności wystarczy. Zaryzykowałbym twierdzenie, że do takiego wykorzystania Krukar jest nawet mniej przydatny, bo przekazuje zbyt dużo wiedzy i powoduje szum informacyjny. Ale jeśli traktujesz mapę jak - w pewnym sensie - przewodnik i chcesz się z niej czegoś więcej dowiedzieć, to Krukar raczej nie ma konkurencji.
na mapie ruthenusa sciezki pozaszlakowe (o ile jeszcze w chwili obecnej w bieszczadach takie istnieja..) zawsze bardziej sie zgadzaly z rzeczywistoscia niz te na mapie compassu.. wiec do chodzenia na dziko mapa ruthenusa chyba jest przydatniejsza ( z wiekszym prawdopodobienstwem mozna oszacowac dokad sie dojdzie ;)
Bieszczady Wysokie. Bieszczadzki Park Narodowy.Mapa dla wytrawnego turysty w skali 1:40 000 Mapa ta obejmuje tylko teren Bieszczadzkiego Parku Narodowego? (bo już się trochę pogubiłem)Czy całych Bieszczadów Zachodnich? Bo Jak tylk parku, to muszę poszukać czegoś innego.Wiadomo że przez 17 dni mogę chcieć wyskoczyć dalej.
Bieszczady Zachodnie bym chciał sobie zwiedzić.Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
na mapie ruthenusa sciezki pozaszlakowe (o ile jeszcze w chwili obecnej w bieszczadach takie istnieja..) zawsze bardziej sie zgadzaly z rzeczywistoscia niz te na mapie compassu.. wiec do chodzenia na dziko mapa ruthenusa chyba jest przydatniejsza ( z wiekszym prawdopodobienstwem mozna oszacowac dokad sie dojdzie ;)
A komu są potrzebne ścieżki na mapach do łażenia na dziko ;)
A ja używam http://www.e-map.pl/index.php?map=9 laminowana prawie nie do zajechania. Można pisaczkiem sobie coś dodatkowo nanieść :)
Ta mapa, laminowana ExpresMap, do zwykłych wycieczek szlakami jest idealna, czytelna i w wystarczającej skali. Nie zauważyłem tam jakiś istotniejszych błędów. Wszystko zależy do jakiego typu wypraw mapa ma być używana.
A "zielony " przewodnik, zdecydowanie tak. W ten musisz się koniecznie zaopatrzyć, jeśli chcesz trochę ciekawostek i sporo zdjęć, to jest też "biały" wydawnictwa Bosz. Ale kanoniczny jest ten, do którego link podałeś w pierwszym poście.