Dziki szlak - jaki polecicie?
Dwa lata temu bylem w Bieszczadach, spodobalo mi sie. Połoniny, okolice Tarnicy - piękne miejsca. Jednak najbardziej zapamiętałem sobie wycieczkę do Łopienki. Przy cerkwi zostawilismy auto a w nim prawie cały ekwipunek, gdyż w planie bylo tylko zwiedzanie pozostałosci po wsi. Wyszło inaczej - zgubilismy szlak i bladzilismy gdzies w dolinie Łopienki, okolice Durnej, Waltera itp. Tuż przed zmrokiem doszlismy do "asfaltu" a dalej na stopa do Łopienki.
Fajna przygoda, dzikie tereny, zero ludzi - takie klimaty mnie interesują. Dodatkowo im cięższy teren tym lepiej. Co podobnego możecie polecic:?:
Mysle o Otrycie, ale nie wiem czy tam znajde to czego szukam.
Odp: Dziki szlak - jaki polecicie?
Mapa w rękę, kompas w drugą, otwarta głowa i oczy, i przed siebie.
A czasem to nawet mapa niepotrzebna.
o ile lubisz się gubić , to Otryt jest odpowiednim do tego miejscem.;)
fajnie bylo tez rowniez gubic sie w okolicach kraglicy, magurycznego, matragony, hyrlatej, rosochy.. albo w pasmie żukowa...na moich mapach nie ma tam jeszcze szlakow- moze nie naciapali przez ostatnie lata i mozna tam jeszcze znalezc jakis kawalek dzikosci?
Polecam szlak graniczny!!!
Również sugeruje szlak graniczny, nie bylem ale z wypowiedzi "praktyków'' widać, że wielodniowy (10-12).Trzeba radzić sobie tam ze spankiem (chaty lub namiot), żarełkiem i wielogodzinnym marszem.Dość długi, więc wymaga przygotowania fizycznego i dobrej organizacji. A skoro trudny to i dobry. Nie dla amatorów.
Dzieki za podowiedzi.
Kondycje mam w miare dobra, jednak w gre wchadza jednodniowe trasy
...hmm tzn nigdy nie myslalem zeby robic dluzsze bo nie mam namiotu i nie lubie nosic tobolkow.
W takim razie wal na trasę Komańcza-Cisna. Masz schronisko PTTK w Komańczy i w Cisnej więc noszenie namiotu odpada. Trasa trwa ok 10-11 h.Trzy szczyty po drodze,marsz lasem,można się zmęczyć.Pamiętaj aby wyjść w miare wczesnie po to aby trafić do Cisnej przed zmrokiem.Szedłem tam z kolegą, pozostała część grupy olała sprawę i wolała się wyspać( a była wtedy jesień).Potem okazało się, że sie zgubili po zmroku i spali na trasie.
Cytat:
Zamieszczone przez
xs400
....zgubilismy szlak i bladzilismy gdzies w dolinie Łopienki, okolice Durnej, ...
Durna... faktycznie tj miejsce w którym najłatwiej się pogubić :lol: ile razy tam nie jestem zawsze mi się cos poplącze.
Cytat:
Zamieszczone przez
xs400
jednak w gre wchadza jednodniowe trasy
...
czyli nie mozecie sie zgubic tak "porzadnie" ;)