Skąd najlepiej na Pikuja?
Wybieramy się niedługo z kumplem na 2 dni na Ukrainę. Chcemy iść na Pikuja, ale jedziemy samochodem, dlatego musimy wejść i wrócić tą samą trasą, w związku z czym zależy nam na czasie. Zastanawiamy się skąd lepiej wyruszyć - z Libuchory czy od drugiej strony - z Husnego albo innej wsi? Czy ktoś mógłby coś doradzić?
Odp: Skąd najlepiej na Pikuja?
Cześć.
Najlepiej z Husnego ale uważaj. Własnie stamtąd wróciłam i okazało się, ze szlak, który na mapie Ruthenusa prowadzi z Husnego, idzie zupełnie inną trasą. Schodziliśmy, więc dopiero nad wsią okazało się, ze wypluło nas zupełnie gdzie indziej, nie do Husnego, tylko do Biłasowicy.
Możecie podjechać właśnie do wsi Biłasowice, tam zostawić samochód i z niej łapiecie żółty szlak, który prowadzi na szczyt. Tylko kolejna uwaga - jest baaaaaardzo kiepsko oznakowany.
Husne ma jedną zaletę - jest tam turbaza, na końcu wsi.
Biłasowice natomiast leżą tuż przy głównej drodze.
Możecie tez wyruszyć z Szerbowca, ale podobno oznakowanie szlaku w tamtą stronę jest jeszcze gorsze niż na drugą. Nie sprawdzałam tego, bo szliśmy od strony Sianek.
A sam Pikuj jest bardzo piękny i naprawdę warto go odwiedzić.
Powodzenia
Maluszku Drogi !!!
Jakbyś napisał od której strony chcecie jechać samochodem na tego Pikuja - to znacznie łatwiej byłoby coś podpowiedzieć.
Bo wiesz jest tak , można tam jechać od strony Lwowa, Chyrowa, albo wjeżdzać przez Ublę czy też przez Czop (co sam nie raz czyniłem).
Sięgnij po mapę i napisz .
A co do tego co pisze Dziabka
Cytat:
...okazało się, ze szlak, który na mapie Ruthenusa prowadzi z Husnego, idzie zupełnie inną trasą
to z tym żółtym szlakiem jest fantastyczny ODLOT - na Pikuja prowadzą CZTERY żółte szlaki z czterech różnych miejsc.
Fantastyczny odlot. Podoba mi się fantazja osób które je malowały. Szlaki w polskich Bieszczadach są beznadziejne, bez polotu i fantazji.
Pikuj to jest to. Kto nie widieł Pikuja ten nie wideł ni .....
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Cześć.
Najlepiej z Husnego ale uważaj. Własnie stamtąd wróciłam i okazało się, ze szlak, który na mapie Ruthenusa prowadzi z Husnego, idzie zupełnie inną trasą.....
Madzia ...ale pogada Wam się udała. Wyjście z Husnego jest proste , kto by tam szlakiem szedł.Idzie się dokładnie na południe do grani , potem skręt w lewo i po ok 20 minutach jest się na Pikuju. Dwa razy przy zerowej widoczności ten sposób testowaliśmy, a ostatnio w lutym to nawet "zlot gwiazdzisty" się tam odbył ;)
http://forum.bieszczady.info.pl/show...ersja-z-Pikuja
@Maluszek poczytaj relacje ,i wybieraj.
Ps. Madzi może jakaś krótka relacja i zdjęć kilka
don Enrico, hmmm, myślę że przez Słowację raczej nie, tylko przez Krościenko, Chyrów itd.
ja to bym pojechala do libuchory, tam gdzies zostawila auto, poszla na starostyne, polonina na pikuj, zeszla do husnego i wrocila do libuchory albo na dziko przez gorke (moze miejscowi doradza) albo potuptala droga przez matkiw do libuchory (moze by sie jakis stop zlapal)
opcja ta ma takie zalety ze mozna zobaczyc klimatyczna wies libuchora, odwiedzic tam knajpke, potem przejsc spory kawalek poloninami, gdzie co chwile inny widok, tu skalka, tu jagody, zobaczyc cerkiewke w husnym, knajpke a potem jest jeszcze szansa na podroz jakims lokalnym srodkiem transportu i tym samym integracji z miejscowymi :) no i nie trzeba isc dwa razy ta sama droga!
No i masz podpowiedź : jadąc od Chyrowa najszybciej dojedziesz do Husnego i stamtąd (z końca wsi) możesz atakować Pikuja według propozycji Joorga
Powrót można sobie urozmaicić i wybrać wariant szukający jak jest malowany szlak. (Jeśli chcesz toi dam Ci dokładne instrukcje)
Wersja z Libuchory to raczej na 2-dniową wędrówkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Maluszek
Wybieramy się niedługo z kumplem na 2 dni na Ukrainę.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Wersja z Libuchory to raczej na 2-dniową wędrówkę.
dlatego staralam sie koledze taka podpowiedziec :-)
chyba ze dwa dni z dojazdami liczy....
Jeszcze raz dzięki wszystkim!
W takim razie chyba rzeczywiście pójdziemy z Husnego, bo jeden dzień rezerwujemy na dojazd właśnie. Mam jeszcze tylko pytanie: wie ktoś czy w Husnym jest sklep? A, i czy bezpieczniej zostawić samochód przy turbazie, czy może spać gdzieś u ludzi (zgodzą się w ogóle?) i u nich go zostawić?