Odp: Bieszczady i długo nic
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
Dla mieszkańców innych regionów Polski Podkarpacie nie kojarzy się więc ani z przemysłem, ani zabytkami, ani wydarzeniami kulturalnymi - tylko z naturą. Na pocieszenie tylko 3 proc. ankietowanych miało negatywne skojarzenia z Podkarpaciem. Dotyczyły one biedy i ubóstwa, żadnych skojarzeń z Podkarpaciem nie miało 30 proc. pytanych. - To relatywnie bardzo niski odsetek, bo przykładowo w przypadku Radomia wynosił on ok. 60 proc. To biała plama na mapie Polski, ankietowani nie wiedzieli co o nim powiedzieć, nie mieli żadnych skojarzeń. Co do Podkarpacia wiedzą, że to region turystyczny. Kojarzy się ono turystycznie i pozytywnie. Najważniejszy wniosek: Podkarpacie na dziś to spójna i rozpoznawalna marka związana z turystyką. Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów
pamiętam z lat mojej edukacji wczesnoszkolnej czyli lat 80-tych, ze kiedy musiałam gdzieś podać swoje miejsce urodzenia to bardzo często ludzie mieli w oczach wielkie znaki zapytania i zdziwienie a na hasło Bieszczady głównym skojarzeniem było - "to chyba była kiedyś Ukraina" albo "koło Rzeszowa", no i oczywiście "akcja Wisła" oraz "bieda".:wink: Dzisiaj często słychać tu i ówdzie spory gdzie się zaczynają i gdzie kończą Bieszczady - kiedyś często naprawdę najprostszym wyjaśnieniem gdzie się ta prawie mitologiczna wtedy kraina znajduje było - "w prawym rogu pod Rzeszowem";).
Dzisiaj już chyba wszyscy albo byli w Bieszczadach albo przynajmniej marzą o wyprawie do "dzikiej krainy":mrgreen: no i przynajmniej 3/4 Polski oczywiście KOCHA BIESZCZADY:grin::grin:
Kiedyś też podobno były plany zagospodarowania tego terenu w sposób bardziej dla mnie racjonalny (z naciskiem na dzikość ) stało się odwrotnie poszło w zasiedlenie zagospodarowanie hodowle uprawy i coooo........Mielibyśmy bez wisiłku perłę na skale Europejską a tak to teraz ciężko będzie uzyskać taki efekt.Ale jeśli na coś stawiać w Bieszczadach to tylko na DZIKOŚĆ
Cytat:
Zamieszczone przez
czternastak
Kiedyś też podobno były plany zagospodarowania tego terenu w sposób bardziej dla mnie racjonalny (z naciskiem na dzikość ) stało się odwrotnie poszło w zasiedlenie zagospodarowanie hodowle uprawy i coooo........Mielibyśmy bez wisiłku perłę na skale Europejską a tak to teraz ciężko będzie uzyskać taki efekt.Ale jeśli na coś stawiać w Bieszczadach to tylko na DZIKOŚĆ
fajny byl ten niegdysiejszy pomysl na bieszczady...
no ale wola z bieszczad zrobic skrzyzowanie tatrzanskich krupowek, alp i beskidu slaskiego ;) i nie ma bata - musi z tego wyjsc wielkie g...
Pamiętam mój pierwszy wyjazd w Bieszczady {1969},Harcerskie "Akcje Bieszczady",cywilizowanie "bieszczadzkiej dziczy" i taki tekst:
Hej Bieszczady,hej Bieszczady
Trza paść bydło,nie da rady
Chciałoby się pokowboić
A tu trzeba krowy doić
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
fajny byl ten niegdysiejszy pomysl na bieszczady...
no ale wola z bieszczad zrobic skrzyzowanie tatrzanskich krupowek, alp i beskidu slaskiego ;) i nie ma bata - musi z tego wyjsc wielkie g...
Dyskusja stara prawie jak Bieszczady ;)
Czytaliście może "Spór o Bieszczady" książkę napisaną przez przewodników SKPB Warszawa i wydaną w roku 1979 ?
Jesli nie - to polecam - szczególnie Tobie Buba :)
Już wtedy koledzy z SKPB zauważyli niebezpieczeństwo i ostrzegali - bezskutecznie.
Od wtedy jest niestety tylko gorzej (i moim zdaniem nie ma tym nic wspólnego Unia Europejska, a tylko ma wiele wspólnego mentalność ludzi, którzy szukają prostych rozwiązań i nie widzą dalej niż czubek swego nosa i perspektywę 3-4 lat)
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Czytaliście może "Spór o Bieszczady" książkę napisaną przez przewodników SKPB Warszawa i wydaną w roku 1979 ?
Jesli nie - to polecam - szczególnie Tobie Buba :)
.
bardzo chetnie ja przeczytam! wiesz moze gdzie mozna zdobyc ta ksiazke?
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
bardzo chetnie ja przeczytam! wiesz moze gdzie mozna zdobyc ta ksiazke?
Pewnie w bibliotekach.
Szukając przed chwilą w Internecie (chciałam znaleźć przynajmniej okładkę aby pokazać) znalazłam w bibliotece w Rzeszowie, ale to trochę daleko.
B.
Problem opisany jest także w ksążce "Hajże na Bieszczady" Witolda Michałowskiego. Jeszcze parę lat temu w sporej ilości trafiła do sieci "Tanich Książek"
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Pewnie w bibliotekach.
Szukając przed chwilą w Internecie (chciałam znaleźć przynajmniej okładkę aby pokazać) znalazłam w bibliotece w Rzeszowie, ale to trochę daleko.
B.
..ostatnio widziałem w centrum edukacji BPNu? w Lutowiskach.. w sporym nakładzie