Cerkiew w Smolniku nad Osławą
Witam,
ostatnio byłem w Smolniku i z przykrością zobaczyłem, że cerkiew nie wytrzymuje trudu czasu i ostatnio wiatr strącił z niej kopułę... fotki słabe bo z telefonu gdyż nie miałem aparatu przy sobie...
http://img832.imageshack.us/img832/5454/sm1p.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/1852/sm2p.jpg
Być może ktoś już wrzucał fotki ale niestety nie znalazłem - gdyby tak było to proszę o przyłączenie mojego postu do tego tematu, jeśli nie to proszę to zbędne zdanie usunąć ;)
Odp: Cerkiew w Smolniku nad Osławą
Kopuła pierwsza... a niedługo się wysypie cały ołtarz... :(
Tak to jest jak obiekt nie ma gospodarza....
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Tak to jest jak obiekt nie ma gospodarza....
Gospodarza to obiekt teoretyczne ma. Cerkiew w Smolniku jest kościołem filialnym parafii w Nowym Łupkowie. Co niedzielę jest tu msza św. o 9:45. Proboszcz ma z rana "sztafetę" - przyjeżdża to zaraz po mszach w Łupkowie (7:00) i w Woli Michowej (8:45). Chyba, że coś się zmieniło ostatnio.
Tylko oprócz gospodarza potrzebne są jeszcze pieniądze....
...pieniądze? a na co idą te z tacy? pełna chata co niedzielę
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
...pieniądze? a na co idą te z tacy?
Patrzyłem kiedyś na tę tacę. W kościele było kilkadziesiąt osób. Większość zawartości stanowiły monety, także 1 i 2 zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
pełna chata co niedzielę
A tutaj nie nadążam za Twoim skrótem myślowym.
...nie wiem jakim cudem zatem trafiałem zawsze na pełną cerkiew i parking pod kościołem... papierki widziałem jak fruwały na wietrze, łechtane przez komżę kościelnego.... ale może za rzadko zaglądałem tam w niedzielę, częściej w tygodniu, gdzie przygodni turyści wrzucali co łaska na utrzymanie do skarbonki, ta jednak szybko zgodnie ze starym katolickim zwyczajem przemieniała się cudownie w wino...
Co najmniej dwukrotnie byłem na mszy w tej cerkwi i podobnie jak Wojtek P. widziałem na tacy marne miedziaki (widocznie papierki wiatr zdmuchął)
a przed świątynia kilkanaście samochodów, we wnętrzu luzik więc ta pełna chata o której pisze Trzykropek to może na mszach innego obrządku ?
..hmmm... no juscyś Poganie zatem
... a swoją drogą to nieźle dmuchało jak urwało cebulkę !
Żywię głęboką nadzieję że miejscowa ludność zadba o to, aby zabezpieczyć dach a potem przywrócić cebulkę na swoje miejsce,
bo jak nie będą dbać o swą świątynie to krzykniemy razem :
Cytat:
no juscyś Poganie zatem