Wyprawa sie zacznie 7 pazdziernika, w bieszczadach jak dobrze pójdzie... bediem 8 paż
na 9 paź. (tj. niedziela) planujemy uderzyć z Kalnicy koło Smereka autkiem do Wołosatego... po czym wejść na Tarnicę i dalej na Bukowe Berdo i przez Nie do miejsca gdzie zaczyna się las i wrócić po `własnych` śladach podziwiając na powrót widoki z Bukowego :grin: ... po tym pójść Szerokim Wierchem do Ustrzyk tam ten dzień kończąc posiliwszy się uprzednio jakimiś z `meni` pierogami... `teście` wracając z Wołosatego autkiem może nas zgarną na powrót do Kalnicy:wink:... to dzień pierwszy, a dalej będzie (mam nadzieję:wink:) już tylko lepiej, oby pogoda na niebosklonie dopisała... Na następne dni plan jest w sumie dość elastyczny, dotyczy jednak ściśle określonego regionu/terenu tj. na zachód od Rawek, aż po Łupków... w poniedziałek (10 paź.) myślę, że będziemy chcieli z Wetliny pójść na Rawki, (to bedzie po naszym ostatnim noclegu w Kalnicy, chyba że się dogadamy z gospodarzem...) a z nich na Kremenaros i dalej na Riabią Skałę i zejść do Wetliny... jasne, że o tej porze roku żeby zdążyć przed zmrokiem, a nie śpiesząc się zbytecznie trzeba by nam wyjść o 6 rano... nie wiem jak dalej z noclegiem, tak jak wyzej jak dogadamy się z gospodarzem to jeszcze jeden w Kalnicy a dnia następnego tj. wtorek (11 paź.) chcielibyśmy z Żubraczy przejśc przez grzebień masywu Hyrlatej i do roztok Górnych po czym granią ktoredy prowadzi niebieski szlak dawna granicą w okolice Solinki z powrotem droga do Zubraczy... i tu mam pytanie...CZY JAKIES NOCLEGI W ŻUBRACZY BYŁYBY W TYM CZASIE MOZLIWE, CZY KTOŚ COS NA TEMAT TEN MOZE WIE... pozdrawiam
PS W ogóle pomysł przejścia masywu Hyrlatej... Czy jest `prawnie` dozwolony, raczej nie chcemy niepokoić innych istot, lecz będziemy glośno na drodze rozmawiać, żeby nie było zaskoczenia żadnej z możliwych stron... :wink:
Chcemy przejść przez Masyw Hyrlatej...
[Chcemy przejść przez Masyw Hyrlatej... ] Czy jest to możliwe? czy jest tam jakaś wyraźna ścieżka?
Odp: Chcemy przejść przez Masyw Hyrlatej...
Bardzo fajna dzika chaszczowata trasa. Wyraźnej ścieżki niema. Trzeba trochę na czuja trochę z kompasem trochę ścieżkami zwierząt jak to w Bieszczadach :-) Ja szedłem z Żubarczy do Roztok Górnych. Coś pięknego...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kusto
[Chcemy przejść przez Masyw Hyrlatej... ] Czy jest to możliwe? czy jest tam jakaś wyraźna ścieżka?
z tego co pamietam sprzed paru lat to tam najwiekszym problemem jest duza ilosc wyraznych sciezek ktore sie nagle zaczynaja, rozchodza w rozne strony i nagle koncza ;) ale to i najwiekszy urok tego miejsca!
Odp: wyprawa sie zacznie 7 pazdziernika, w bieszczadach jak dobrze pójdzie... bediem
Sylwek napisał :
Cytat:
Wyraźnej ścieżki niema
... ale jest niewyraźna.
1 załącznik(ów)
Odp: wyprawa sie zacznie 7 pazdziernika, w bieszczadach jak dobrze pójdzie... bediem
Cytat:
Zamieszczone przez
Kusto
chcielibyśmy z Żubraczy przejśc przez grzebień masywu Hyrlatej...
Z Żubraczego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kusto
CZY JAKIES NOCLEGI W ŻUBRACZY BYŁYBY W TYM CZASIE MOZLIWE, CZY KTOŚ COS NA TEMAT TEN MOZE WIE...
W Żubraczem można się przespać w Cichej Wodzie i kilku oznakowanych bądź nieoznakowanym "agroturystykach". Od Cichej Wody prowadzi też na Hyrlatą oznakowana ścieżka. Poniżej przykład tego, bardzo ciekawego oznakowania:
Załącznik 25114
Oprócz tego jest wyraźna ścieżka - miejscami droga leśna - z Roztok Górnych.
Są też dwie ścieżki z Solinki. Jedna od leśniczówki, druga z drogi Solinka-Żubracze, zagmatwana nieco, pokazana na tej mapce:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom...yers=B00000FTF
Cytat:
Zamieszczone przez
Kusto
raczej nie chcemy niepokoić innych istot, lecz będziemy glośno na drodze rozmawiać, żeby nie było zaskoczenia żadnej z możliwych stron... :wink:
Tutejsze istoty są czujne, będą wiedzieć, że tu jesteś, nawet gdybyś nic nie mówił ;)
to super... bo ja uwielbiam błądzić tylko nie wiem czy moja druga połówka tak to uwielbia ;)
przydatna mapka do korelacji z tym co już mam w ręku ;) dzięki
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom...yers=B00000FTF
ach, udało się... trzeci nocleg w Klanicy koło Cisnej zaklepany... plan coraz bardziej się krystalizuje, ale nadal to tylko plan... oby się stał rzeczywistością... po Tarnicy odwiedzonej w niedzielę (9paź.) i przejściu w poniedziałek Działu na Rawki `obiedwie` ;) zdobyciu Krzemieńca i granią graniczną aż po Riabią Skałę i zejściu przez Jawornik... czeka wyprawa wtorkowa :)... w planie na wtorek jest dostać się na ścieżynę między Strzebowiskami a Przysłupem i podejście na Jasło a stąd do wyboru... w stronę Okrąglika lub poprzez Duży Skaleniec... celem `po drodze` będą Roztoki Górne, przez Duzy Skaleniec z mapy widac że bliżej i wcześniej się bedzie w Roztokach Górnych... z Roztok Grn. podejście na Masyw z Hyrlatej... GŁÓWNY CEL... jak dojdziemy do Berda na Masywie zamierzamy zejść w stronę Matragony... po tym w lewo w stronę Solinki (z zamiarem obejścia Matragony) ... I OD BALNICY, NIE WIEM... CZY LEPIEJ TORAMI SOBIE `PRZESPACEROWAĆ`, MIĘDZY KOPĄ MANIOWSKĄ A MATRAGONĄ, CZY PÓJŚĆ DROGĄ PRZY POTOKU BALNICZKA W STRONĘ MANIOWA... proszę jak możecie rozwiejcie tę `wątpliwość` ;)... po tym jakiś nocleg w Maniowie albo Woli Michowej... wiem już o pensjonacie `Kira` co sie zowie lecz jeszcze do nich nie dzwoniłem, jak również o Latarni Wagabundy, ale może jeszcze jakieś noclegi tam byłyby możliwe...(?) na pewno będziemy zdeterminowani w jego poszukiwaniu :)... lecz zawsze jakieś wskazówki się przydadzą z Waszej strony, dzięki ;)
Lepiej iść drogą, wzdłuż potoku. Po drodze masz prześliczną kapliczkę, wyremontowaną przez "Magurycza".
http://www.twojebieszczady.pl/dawne/balnica.php
W Balnicy też można nocować, u Wojtka.
http://www.balnica.pl/miejsce.php
Warunki schroniskowe i klimat... warto tam się zatrzymać na dzień, dwa
Pozdrawiam
Długi