Powroty w Czarnohorę (Rymarowicz, Olszański)
Ok 13-14lat temu w szczecińskim antykwariacie kupiłem swoją pierwszą książkę - przewodnik po Czarnohorze(j.w.)
Zaczytywałem się etc etc potem zauważyłem że na aukcjach osiągają ceny mocno kilkudziesięciozłotowe, tym bardziej
strzegłem jak oka w głowie mojego egzemplarzu.
W ostatnich dniach wylicytowałem za niecałe 30zł właśnie ten przewodnik, jakież było moje zdziwienie gdy przyszła
do mnie książka, nie ma ani jednej wzmianki o innym wydaniu, ilość stron identyczna, etc - ale ten egzemplarz który
teraz kupiłem jest wzbogacony o mapkę 1:100000 Czarnohory i panoramę. Nic nie wiem by ten mój miał w sobie kiedyś
coś takiego. Ale mniejsza - ten który teraz dorwałem jest o prawie centymetr większą książeczką od poprzedniego :)
Jako tropiciel ciekawostek zadaję Wam pytanie czy orientujecie się o co chodzi :) Ilość stron identyczna, tak jakby po prostu
inaczej przycinano format wydania :):)
Rok wydania 1993, czyli prawie już 20lat...
dzięki Pete
Odp: Powroty w Czarnohorę (Rymarowicz, Olszański)
Cytat:
Zamieszczone przez
Petefijalkowski
Jako tropiciel ciekawostek zadaję Wam pytanie czy orientujecie się o co chodzi :) Ilość stron identyczna, tak jakby po prostu
inaczej przycinano format wydania :):)
Rok wydania 1993, czyli prawie już 20lat...
dzięki Pete
Mam to pierwsze wydanie, nic nie wiem o tym aby było drugie.
Jako jedno ze źródeł jest w bibliografii podana moja relacja z pierwszego wyjazdu w Czarnohorę grupy SKPG "Harnasie" i przyjaciół, którego byłam głównym organizatorem.
Wyjazd był w czerwcu 1990, moja relacja kilka miesięcy później została opublikowana w "Harnasiu".
Był to jeden z pierwszych wyjazdów grup polskich (w pierwszej dziesiątce jak myślę) w tamten rejon po bardzo długiej przerwie.
Co mnie zdumiewało, że miejscowi przyjęli jakoś tak zupełnie "naturalnie" i bez żadnego zdziwienia, to że pałęta się tam grupa polskich turystów.
Odp: Powroty w Czarnohorę (Rymarowicz, Olszański)
no właśnie ciekawostka jest taka że obydwa egzemplarze... są pierwszymi wydaniami :):)
P.