Szlak graniczny - co warto zobaczyc, co warto odwiedzic; a czego unikac??
Witam wszystkich,
w sierpniu wybieram sie szlakiem granicznym z Wolosatego do Krynicy. Zrobilem ten szlak w 1997, wiec podejrzewam ze zaszly jakies zmiany na trasie. Moze ktos ma jakies doswiadczenia lub moglby polecic fajne miejsca - bede bardzo wdzieczny za podzielenie sie spostrzezeniami :-)
z gory dziekuje
pozdrawiam trolik
Odp: Szlak graniczny - co warto zobaczyc, co warto odwiedzic; a czego unikac??
Przede wszystkim plątania szlaków - granicznym nijak do Krynicy nie dojdziesz.
trolik napisał :
Cytat:
Zrobilem ten szlak w 1997, wiec podejrzewam ze zaszly jakies zmiany na trasie
Zmiany zaszły, bo urosły drzewa i jest coraz mniej miejsc widokowych.
Pytasz o fajne miejsca : i co tu można odpowiedzieć ?
może to, że nie da rady jednym zdaniem streścić tego co jest zawarte w kilku przewodnikach np.
Już w sprzedaży długo oczekiwany przewodnik "Od Komańczy do Wysowej" autorstwa Witolda Grzesika, Tomasza Traczyka i Bartłomieja Wadasa
Ano, nie da się. A i przebieg szlaku się pozmieniał, np. przy przełęczy nad Roztokami.
Ja na przyrodzie się nie znam, więc nic z tej materii nie polecę. Z rzeczy historycznych - mnóstwo fortyfikacji polowej z I wojny, miejscami fajnie zachowanych, a na ważniejszych przełęczach także wał graniczny, austriacki, z czasów konfederacji barskiej. Np. na rzeczonej przełęczy nad Roztokami świetnie zachowany. Szkoda, że nikt nigdy nie próbował tego wyeksponować, poświęcając temu tematowi choćby pół tablicy informacyjnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
misiekjakub
Ano, nie da się. A i przebieg szlaku się pozmieniał, np. przy przełęczy nad Roztokami.
Ja na przyrodzie się nie znam, więc nic z tej materii nie polecę. Z rzeczy historycznych - mnóstwo fortyfikacji polowej z I wojny, miejscami fajnie zachowanych, a na ważniejszych przełęczach także wał graniczny, austriacki, z czasów konfederacji barskiej. Np. na rzeczonej przełęczy nad Roztokami świetnie zachowany. Szkoda, że nikt nigdy nie próbował tego wyeksponować, poświęcając temu tematowi choćby pół tablicy informacyjnej.
Dzieki bardzo za info! Mam zamiar spedzic w okolicy Roztokow dwa dni wiec jesli masz jeszcze jakies sugestie bede bardzo wdzieczny! Bylem w tamtej okolicy w 1997, ale czasu nie bylo zbyt wiele niestety...
pozdrawiam trolik
...na Hyrlata ...tam połoninki bez ludzi!
Cytat:
Zamieszczone przez
misiekjakub
wał graniczny, austriacki, z czasów konfederacji barskiej. Np. na rzeczonej przełęczy nad Roztokami świetnie zachowany.
jakoś nigdy o tym nie doczytałam i nie zwróciłam uwagi. Forum jednak się przydaje :)
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
jakoś nigdy o tym nie doczytałam i nie zwróciłam uwagi. Forum jednak się przydaje :)
Bo nie ma gdzie. Kiedyś miałem o tym napisać artykuł.....
po konfederacji kopali bliżej Lackowej i Tylicza..........
Cytat:
Zamieszczone przez
misiekjakub
Bo nie ma gdzie. Kiedyś miałem o tym napisać artykuł.....
Fajnie by było, gdybyś do pomysłu wrócił :) ja z chęcią przeczytam.