Odp: Język polski jest ą-ę
Mam w pracy koleżankę, która wszystkie maile, również te oficjalne służbowe (do różnych firm zewnętrznych) wysyła bez polskich znaków diakrytycznych i tylko małymi literami. Fajna z niej koleżanka, ale maili od niej po prostu nie umiem czytać.
ja nie uważam tego zjawiska za problem. owszem, pisząc maile, czy tu na forum czasem poprawiam, gdy w pośpiechu nie napisałam ogonka ale nie zawsze. smsów nie piszę z ogonkami, ponieważ zauważyłam, że takie "zjadają" więcej miejsca w sms'ie. niestety, zwykłam pisać małymi literami (maile raczej piszę normalnie). jeśli chodzi o język polski, dość często korzystam ze sjp. zdecydowanie bardziej razi mnie niepoprawna ortografia czy nawet brak interpunkcji! znam ludzi, którzy robią tragiczne błędy, na przykład słowo "skąd" piszą notorycznie "zkat" -koniec świata :D
Znaki diakrytyczne są ważne.Bardziej irytujące są jednak zapożyczone bezsensownie słowa.Taki oto kwiatek z ogłoszeń o pracy-Firma XYZ zatrudni/ sales specjalistę/ ot mieszanka językowa.Inna sprawa to określenia niektórych dziennikarzy.Tu określenie małżonki prezydenta/Pani prezydentowa/może wprowadźmy jeszcze P.doktorowa,kominiarzowa itd
Cytat:
Zamieszczone przez
diabel-1410
określenie małżonki prezydenta/Pani prezydentowa/może wprowadźmy jeszcze P.doktorowa,kominiarzowa itd
O ile się nie mylę podane przez Ciebie określenia od lat już są w tradycyjnej polszczyźnie. Prezydentowa, generałowa, prezesowa, doktorowa i inne podobne były przez lata stosowane a obecnie raczej wychodzą z użycia niż są przez dziennikarzy wprowadzane.
Panowie, bydlo zdycha, burmistrz prosi aby je jeść z niego mięsa
alternatywa po zmianie przecinków
Panowie bydlo, zdycha burmistrz, prosi aby je jeść z niego mięsa
Jak już tak sobie gaworzymy na temat poprawności pisowni, to zdradzę Wam, że mnie strasznie mierzi, gdy ktoś posługując się czyimś tekstem nie zaznaczy tego odpowiednio, czyli poprzez ujęcie go w cudzysłów i opatrzenie króciutkim przypisem podającym autora. Na naszym forum jest to dość częste zjawisko, występujące szczególnie w tzw. stopce. Można wtedy sądzić, iż wiele myśli zostało po raz pierwszy sformułowanych na piśmie przez forumowiczów o nickach x, y, z - a przecież tak nie jest. I później powstają m.in. takie historie:
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (XYZ, 2012)
;):mrgreen:
Ja lubię nasze polskie przykładowe ą i ę. :smile: I tak szczerze mówiąc wcale szybciej mi się nie pisze bez tego prawego Alta. Kiedyś zrobiłam próbę i - skupiając się na tym, żeby nie używać polskich znaków - pisałam dwa razy wolniej. Więc to chyba raczej kwestia nastawienia i przyzwyczajenia niż rzeczywiście wygody. O ile sms-y jako krótkie i szybkie informacje nie przeszkadzają mi w formie bez polskich znaków (chociaż wolę czytać sms-a z polskimi znakami), o tyle teksty nie sms-owe (a już pretendujące do literackich w szczególności) irytują moje oczy więc z reguły ich nie czytam.