Bieszczady z ... samochodu
W połowie maja wybieramy się w okolice Zatwarnicy z osobą mającą trudności z poruszaniem się - nie jeździ na wózku, ale spacer szybko ją męczy i właściwie w grę wchodzi tylko dojazd samochodem. Chciałabym pokazać jej interesujące miejsca z ładnymi widokami, do których moglibyśmy dojechać samochodem. Planujemy obejrzeć cerkwie. Zastanawiam się, czy gdybyśmy chcieli dojechać samochodem w takie miejsca, jak cerkiew w Łopience, czy Caryńskie, to można otrzymać pozwolenie? Do kogo się zwrócić?
Bardzo proszę o podsunięcie kilku pomysłów.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Odp: Bieszczady z ... samochodu
Droga do Caryńskiego jest dostępna do ruchu publicznego, a do Łopienki chyba też, ale nie jestem pewien, bo zakaz wcześniej był, potem nie było, a teraz ?
Do oglądania cerkwi proponuję przemieścić się troszkę na zachód . Tam blisko siebie ocalały w Rzepedzi, Turzańsku, Radoszycach i odbudowana w Komańczy.
Jadąc z Zatwarnicy można zobaczyć cerkwie w Chmielu, Smolniku nad Sanem, Michniowcu i Bystrem, Żłobku, Rabem, skręcić (koniecznie!) do Równi. Wszędzie tam można dojechać samochodem. Proponuję potem podjechać pod Kamień Leski. A później można przejechać przez Myczkowce, Solinę, Polańczyk na Terkę i pojechać do Łopienki. A stamtąd na Dołżycę i Wetlinę, by zatrzymać się na Przełęczy Wyżnej podziwiając obie połoniny. Serpentynami w dół i przez Nasiczne i Dwernik do Zatwarnicy.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
a do Łopienki chyba też, ale nie jestem pewien, bo zakaz wcześniej był, potem nie było, a teraz ?
.
Nie wiem jak teraz ale w październiku ub r. na początku doliny stał wyraźny znak B-1 "zakaz ruchu w obu kierunkach"
Cytat:
Zamieszczone przez
blues
Nie wiem jak teraz ale w październiku ub r. na początku doliny stał wyraźny znak B-1 "zakaz ruchu w obu kierunkach"
Ale z dopiskiem "Dotyczy rajdów ..."itp. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
skylux
Ale z dopiskiem "Dotyczy rajdów ..."itp. ;-)
Nie mam zdjęcia tego znaku więc trudno mi udowodnić że było tak jak piszesz ,jestem przekonamy że nic takiego pod znakiem nie było. Stałem przed nim długo zadowolony że w końcu sytuacja jest jasna i dolina wolna od samochodów.
Uszedłem może 300m i widzę dwoje młodych jadących środkiem na tablicach W a przed cerkwią następny tym razem z tablicami na D .
Jednak parking był pełen czyli większość kierujących widziała ten sam znak co i ja ,stosując się do zakazu.
Pytanie dotyczyło możliwości dojazdu do Łopienki osoby niepełnosprawnej ruchowo. Znak jest od dawna ale i tabliczka pod nim jest (wczoraj jeszcze była ;-) i w tamtym roku też była. Czyli z formalnego punktu wjazd jest możliwy. Jasne,że osoby zdrowe powinny podejść na piechotę, ale mówimy tu o wyjątkowym przypadku. Czytałem na forum, że jest plan zamknięcia doliny dla samochodów ale na razie wjazd jest.
Dziękuję bardzo za informacje o możliwości dojazdu w dolinę Caryńskiego i do cerkwi w Łopience, a Piskalowi za zgrabną propozycję objazdowej wycieczki z cerkwiami w roli głównej.
Wyjeżdżamy w najbliższą niedzielę.
Pozdrawiam,
Mosia
2 załącznik(ów)
Było pięknie i zielono.
Dojechaliśmy do kilku cerkwi, m.in. w Łopience, gdzie przy wjeździe stały znaki zakazu, jeden z dopiskiem "dotyczy rajdów pojazdami terenowymi".
Z gór znieśliśmy znajomej tęczę nad Caryńską, szkoda, że tylko na zdjęciu.
Pozdrawiam,
Mosia