Drewniane cerkwie z Karpat na liście UNESCO
Za wyborcza.pl:
Cytat:
Obradujący w Kambodży Komitet Światowego Dziedzictwa UNESCO podjął decyzję o wpisaniu na listę 16 karpackich cerkwi. [...] Ze strony polskiej chodzi o cerkwie: św. Paraskewy w Radrużu, Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy w Chotyńcu, św. Michała Archanioła w Smolniku, św. Michała Archanioła w Turzańsku, św. Jakuba Młodszego Apostoła w Powroźniku, Opieki Bogurodzicy w Owczarach, św. Paraskewy w Kwiatoniu i św. Michała Archanioła w Brunarach Wyżnych. Z ukraińskiej - o cerkwie w Potyliczu, Matkowie, Żółkwi, Drohobyczu, Rohatynie, Werbiążu Niżnym, Jasinie i Użoku.
Całość tutaj.
2 załącznik(ów)
Odp: Drewniane cerkwie z Karpat na liście UNESCO
Ciekawe ile osób przed "namaszczeniem" przez UNESCO zdążyło je wszystkie odwiedzić?
Mój wynik jest bardzo słaby, ale choć na trzy się załapał ;(
Świetna wiadomość !
Można napisać "nareszcie".
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleksandra
Ciekawe ile osób przed "namaszczeniem" przez UNESCO zdążyło je wszystkie odwiedzić?
wiadomość SUPER !!!!..... pochwale się , większość z nich, niektóre po parę razy Polecam Potylicz i Drohobycz !!
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Aleksandra
A ja widzę że twój wynik załapał się tylko na "dwa" (ha,ha, ha)
Swoją drogą też jestem ciekaw czy ktoś z "towarzystwa forumowego" zdążył wszystkie odwiedzić (obstawiam że nie )
W oczekiwaniu na odpowiedź, można się pobawić w odgadywanie które z wyróżnionych mnie się udało zobaczyć - co ma pokazywać składanka
Zgadywanka jest prosta bo pokazuje główne fragmenty fasad.
.
Załącznik 32193
tak od lewej - Drohobycz , Owczary ,Radruż....i dalej mam zagwozdkę ...
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
tak od lewej - Drohobycz , Owczary ,Radruż....i dalej mam zagwozdkę ...
ale dałem plamę
ta pierwsza to Isaje, a przecież jej nie ma na liście :oops:
..w sumie miałem jakieś obiekcje ....(jakieś białe drzwi ? )..., zastanawiałem się z jakiego miejsca zrobiłeś to ujęcie ?
Super! : ))
A czy konwencja UNESCO przewiduje jakieś wsparcie finansowe wprost albo pomoc w jakiejkolwiek postaci w uzyskaniu takiego wsparcia finansowego celem ratowania "światowego dziedzictwa" (nie liczę tu oczywiście wzrostu "wartości i popularności" przez wpisanie na listę)?
Pytam bo może ktoś wie a na stronie UNESCO tak na szybko nie znalazłam odpowiedzi.
Konferencja generalna UNESCO w Paryżu w1972 r. przyjęła konwencję w sprawie światowego dziedzictwa.Uznano tam, że należy chronić takie obiekty,gdyż poszczególne państwa NIE uwzględniają ochrony dóbr światowych w swoim budżecie.Ważna jest szczegółowa opieka konserwatorska . Co często widzimy na UA , te obijane sidingiem cerkiewne ściany itd.