Odp: Bieszczadzka noc Kupały
Ale wracały już chyba bez wianków?;)
Taaa, zazdroszczę ogniska, kiełbasy i... no i tego też, ech młodość, młodość;)
A tak w ramach czepialstwa: Noc świętojańska to wigilia Jana, czyli 23-24 czerwca, noc Kupały to przesilenie letnie, najkrótsza noc, czyli 21-22 czerwca.
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Taaa, zazdroszczę ogniska, kiełbasy i... no i tego też, ech młodość, młodość;)
A tak w ramach czepialstwa: Noc świętojańska to wigilia Jana, czyli 23-24 czerwca, noc Kupały to przesilenie letnie, najkrótsza noc, czyli 21-22 czerwca.
To były połączone święta dwa w jednym...;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Ale wracały już chyba bez wianków?;)
Dopóki ja byłem na imprezie wianki hmmmm..na głowach ;). były, jednak ze względu na towarzyszące mi panie z sanatorium, wróciłem troszkę wcześniej więc nie wiem co było dalej.:lol:..kamera która stoi na owym wzgórzu i pokazuje podgląd na Polańczyk kierowana jest po godz 22 na Zagórz bo jak mi powiedziano na ten punkt widokowy przychodzą pary w w wiadomym celu które lubią TO robić gdy są podglądane...:wink:
hm, noc świętojańska a noc Kupały to osobne daty. Noc Kupały wiąże się z przesileniem słońca, Noc Świętojańska jest zaś w wigilię św. Jana. Obyczaje w sumie te same, bo Noc Świętojańska ściągnęła je z tamtego pogańskiego obrzędu. Jest to czas, który staram się pielęgnować i też obchodzić ;) Rok temu wybrałam się na magiczną wędrówkę w celu poszukiwania kwiatu paproci w Beskidzie Niskim (najlepsza wyprawa tamtego roku!) a w tym roku za dnia plotłam wianki, które wieczorem wrzuciłam do Osławy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Rok temu wybrałam się na magiczną wędrówkę w celu poszukiwania kwiatu paproci.
A ja kiedys znalazlam kwiat paproci! :-D Bylo to w lesie w Bytomiu. Byl plastikowy i wygladem przypominal mały slonecznik! Byl do paproci przypiety spinaczem :-D Uznalam ze przyniesie mi szczescie i od tego czasu nosze go na czapce
https://picasaweb.google.com/buba.da...97973922931362