...wakacje z Bieszczadach
..cześć..dobry wieczór..witam wszystkich..mam prośbę..proszę pomóżcie mi ogarnąć temat...we wtorek jadę z rodzinką (ja, mąż i dwie córki (w wieku 6 i 13 lat) do miejscowości Rabe. Poradźcie jak ciekawie zorganizować sobie i rodzince czas by te kilka dni (zakładamy pobyt 5-dniowy) okazał się strzałem w dziesiątkę. Bierzemy pod uwagę zarówno piesze wędrówki, wycieczki rowerowe a także (nacisk dzieci) pobyt na wodą. Dziękuję z góry.:grin:
Odp: ...wakacje z Bieszczadach
Jak chcesz dostać jakąś radę to napisz czy dzieci już chodziły po górach, czy to lubią, czego oczekujecie po spacerze (widoków? lasu? spokoju?), czy masz samochód do dyspozycji... I czy jedziesz do tego Rabego między Ustrzykami Dolnymi a Czarną :wink:
witaj..szczerze..to ich pierwszy raz..młodsza nigdy w górach nie była..a starsza raz na szkolnej wycieczce w zakopanem...mamy auto do dyspozycji, chcielibysmy coś zobaczyć...ale nie ukrywam że i odpocząć..tak to ta miejscowość
To zacznij delikatnie, wejdźcie na te łąki nad Rabem za cerkwią, grzbietem biegnie droga, która powinna Was doprowadzić do Hoszowa (tak mi się wydaje :wink:). Szlaku tam żadnego nie ma ale trudności orientacyjne niewielkie. Jak wolisz za znaczkami to możesz spróbować ze Żłobka dojść do Bystrego i Michniowca znakowaną ścieżką. Jak dzieciaki dadzą radę to możesz pomyśleć o połoninach, od razu w Wysokie Bieszczady bym nie startował - tym bardziej, że na przyszły tydzień zapowiadają jakieś równikowe upały :-(
....słyszałam, ze upały maja być megafantastyczne..hahha...dlatego dziękuję za wskazówki, a powiedz czy jakieś miejsca są tam szczególnie warte uwagi?..możemy dojechać...miejsce gdzie dzieciaki mogę pomoczyć w wodzie to jedynie jezioro solińskie?
Czy już wiadomo o które Rabe chodzi ?
domniemywam , że o te koło Czarnej, więc nie jest tak daleko samochodem śmignąć przez Lutowska do Chmielu i tam pobaraszkować we wodach Sanu, który o tej porze nagrzewa się niesamowicie. Dzieciakom taka płytka woda podoba się niesamowicie i jest to lepsza wersja niż jezioro Solińskie (według mnie)
W sprawie moczenia się w wodzie nie pomogę, bo rzadko uprawiam :wink: A ciekawych miejsc w okolicy Rabego w bród, w zasadzie gdzie się nie obrócić jest coś ciekawego: góra z widokiem, las, cerkiew, tylko wybierać. Jak będziecie chcieli na rower wsiadać to poza główną drogą wszystkie boczne są ciekawe. I na Bystre/Michniowiec można jechać albo z Jałowego na Bandrów, Stebnik aż do Krościenka.
...wow..dziękuję Wam bardzo za odzew...przejrzeliśmy dokładnie mapę, mamy już orientację w terenie...jeszcze raz dziękuję..:)